•  

    Az igaz hit Isten ajándéka, kapcsolat, ismeret, döntés és bizalom – sorozatunk második részében Szűcs Ferenccel, a Károli Gáspár Református Egyetem emeritusz professzorával beszélgettünk az „egyedül hit által” reformátori elvéről.

  • Életünk mércéje: a Szentírás 

    Ha a Szentírás szabályozhatná életünk minden területét, az emberi együttélés is jobb lenne – hangsúlyozza Pecsuk Ottó, akit advent első vasárnapján a reformáció koránban felismert igazságról, az egyedül a Szentírás elvéről beszélgettünk.

Elhunyt Albert Gábor Kossuth-díjas író

Kép: Elhunyt Albert Gábor Kossuth-díjas író
Életének 88. évében pénteken elhunyt Albert Gábor Kossuth-díjas író, a Magyar Protestáns Közművelődési Egyesület elnöke, a szárszói református konferenciák támogatója, a budakeszi református gyülekezet tagja.

2018-ban is lesz szárszói konferencia

Kép: 2018-ban is lesz szárszói konferencia

Ismét együtt gondolkodásra invitáljuk az érdeklődőket nyáron; a Reformátusok Szárszói Konferenciájának fő témája a belső vándorlás a Kárpát-medencében.Tartson velünk 2018. augusztus 23-26. között!

Kultúra

Arany200 kiállítás nyílt Debrecenben

Kép: Arany200 kiállítás nyílt Debrecenben

„Jártam a jelenben, éltem a jövőben” címmel nyílt kiállítás Arany János születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a Debreceni Református Kollégium Múzeumában.

A szeretet teológusára emlékeztek

Kép: A szeretet teológusára emlékeztek

Előadásokkal emlékeztek a húsz éve eltávozott Gyökössy Endrére a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán. Az eseményen bemutatták a pasztorálpszichológus–lelkipásztor hagyatékából és tanítványainak megemlékezéseiből összeállított A szeretet teológusa című kötetet is.

Adomány

Egy fényképezőgép a határtalan élményekért

A Szivárvány-ház Fogyatékosok Református Otthona és D3 Hungary Alapítvány fényképezőgépeket gyűjt, hogy az önkéntesek fotóterápiával segíthessék az otthon fogyatékkal élő lakóit.

Keresztyének a Közel-Keleten

Egy este Homszban

Hogyan lehet normális életet élni háborús körülmények között? Meg lehet szokni a félelmet? Milyen egy ifjúsági alkalom az arab reformátusoknál? Szíriai utazásunk első állomása Homsz városa volt. Folytatódik a közel-keleti utazásról szóló beszámoló.

 

Megyünk Szíriába!

Zavarba ejtő keleti vendégszeretet, imádságos háttérmunka, szomorú valóság. Miután meglátogattuk a libanoni reformátusokat, a polgárháború sújtotta Szíriában folytattuk közel-keleti utazásunkat. 5. rész.

 

Arabok, akik reformátusok

A reformáció sokkal nagyobb hatással volt az arab társadalmakra, mint azt elsőre – vagy akár második nekifutásra – gondolnánk. Közel-keleti beszámoló, negyedik rész.

Egyházunk

A kényszer szülte gyülekezet

Kép: A kényszer szülte gyülekezet

Hetven éve több mint száztíz családot telepítettek ki a felvidéki Negyedről a Csongrád megyei Csanádalbertire a csehszlovák–magyar lakosságcsere keretében.

Lelkiség és lelkészség

Mit jelent napjainkban a református lelkiség? Miben látják feladatukat a női lelkészek?

Istent keresem

Ez 40,48–41,26

„ A bejárat hat könyök széles volt, a bejárat oldalfalai pedig hét könyök hosszúak voltak.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / HitvallásainkEz történik továbbiak →

Blogok

Rendszeresen szemlézünk keresztyén blogokat. A tartalmuk nem része a refomatus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenésre mutatnak.

KriszTeSó10. nap – december 10.

Nem tudom, és nem is akarom már takargatni azt a bizonyos keresztény szívet.

ReposztBogárdi Szabó István: Ferenc pápa nem érti a Miatyánkot?

Éppen úgy, ahogy a keresztyén hagyomány minden jeles magyarázója.

Szabados ÁdámIsten igéje mint kétélű kard

Isten írott és hirdetett igéjéről van szó, nem Krisztusról.

Dunamelléki Egyházkerület

„Tudom, hogy Isten megbocsátott”

Emberélet. Ki méri meg az árát? Fölfogjuk-e, hogy szavainkkal is ölünk? S hogyan lehet elviselni azt, ha valóságosan is egy másik ember halálát okozzuk? ...

Teljes szeretet vagy félelem?

Jézus azért született a Földre, hogy az elveszett identitásunkat helyreállítsa. A félelem helyett megmutassa a teljes szeretetben gyökerező életet. ...

Dunántúli Egyházkerület

A Dunántúli Református Egyházkerület ünnepi nyilatkozata

A Dunántúli Református Egyházkerület Közgyűlése 2017. október 28-án tartott ülésén, ünnepi nyilatkozatot fogadott el a Reformáció 500. évfordulójára való tekintettel.

Irgalmat nyertünk - A Pápai Református Egyházmegye Reformáció 500 ünnepsége

A reformáció 500. emlékéve alkalmából együtt ünnepelt a Pápai Református Egyházmegye közössége a tápi református templomban 2017. szeptember 9-én.

Tiszáninneni Egyházkerület

Isten sáfára

Beiktatták a Tiszakeszi Református Egyházközség új lelkipásztorát. „Nemcsak a gyülekezetnek, hanem a pásztornak is szüksége van arra, hogy Isten igéje által csiszolódjon, és engedje, hogy ... ...

Imával a Kárpát-medencéért

A fiatalok elvándorlásának megállításáért, a megélhetésért és a nemzetért imádkozik decem­ber 3-án a Kárpát-medencei reformátusság. Az idei imanapot a Tiszáninneni Református Egyház­kerület Nőszövetsége ... ...

Tiszántúli Egyházkerület

Hereditas Nostra – Örökségünk

2017. december 3-án mutatják be először a debreceni Református Nagytemplomban a Hereditas Nostra (Örökségünk) című zsoltárkantátát. A zenemű a Tiszá...

Hálaadó istentisztelet az Árpád téri református templomban

A Debrecen-Árpád téri Református Egyházközség november 25-én, szombaton délután istentisztelet keretében adott hálát Istennek a templom külső megúju...

Neked mondom, kelj fel! — a lelkész válaszol

Mi a menete, hogy felnőtt korban megkeresztelkedjek?

Felnőttkorban a keresztség szentségének kiszolgáltatását úgynevezett konfirmációs oktatás előzi meg, amely segíti a megkeresztelendőt abban, hogy kérése érett hitbeli döntésen alapuljon. A felnőtt keresztség és a konfirmációs oktatás komolyan vétele biztosan hasznára válik lelkiekben, önmaga mélyebb megismerésében, de egyéb általános műveltségi ismeretek megszerzésében is.
Tovább olvasom

Forduljanak hozzánk!

Református lelkipásztoraink szeretnének az internet segítségével azokhoz fordulni, akikben kérdések vetődtek fel, de úgy érzik, nem tudják kinek feltenni őket. Keressenek meg minket, ha olyan életvezetési tanácsot is szívesen meghallgatnának, ami a Biblia tanításán alapul; ha a megnyugvást Istenben keresik; és akkor is írjanak, ha kérdésük van a keresztyén hittel, tanítással, református egyházunkkal kapcsolatban.

Hajdú Zoltán Levente

Számomra a gyülekezet nem múzeum, hanem élő közösség.

Kik segíthetnek még?

A Lelkész válaszol rovatunkhoz fordulók mellett azoknak is szeretnénk tanácsot nyújtani, akik úgy érzik, más típusú segítségre szorulnak. A gyülekezetekben élő, dolgozó lelkipásztorok mellett egyházunkban számos lelkigondozói szolgálat, bajba jutottak megsegítésével foglalkozó intézmény működik. Tovább...

Kálvin Kiadó

Hármas könyvbemutató Budapesten

Három új könyvünket mutatjuk be december 12-én 17 órától a budapesti Bibliamúzeum kiállítótermében. Egyetemes és református; Titkok peremén; Összhang. Részletek a honlapunkon.

Keresztyén Karácsonyi Könyvvásár

Várunk minden érdeklődőt a budapesti Lónyay Utcai Gimnáziumban, a Keresztyén Könyvvásárra, december 8-9-én.

  • Összhang
  • Egyetemes és református
  • Titkok peremén
  • Stuhlmacher1
  • Ideje van