Visszavonásig érvényes

Visszavonásig érvényes

Hogyan változtak a személyijövedelemadó-bevallásának szabályai, és ezzel párhuzamosan az, hogyan ajánlhatjuk fel adónk kétszer 1 százalékát?

Tudomány

Istenről és tudományról

Kép: Istenről és tudományról

„Munkáimmal is fölfelé igyekeztem mutatni, a díjjal is ezt teszem, mert nem csak szólam, hogy SDG, azaz egyedül Istené a dicsőség" – vallja Hegedűs Márk. Két díjat is nyert külső munkatársunk a Magyar Tudományos Akadémia szegedi területi bizottságának médiapályázatán. Nyertes rádiós anyaga és második helyezést kiérdemlő újságcikke is a természettudomány és a hit kapcsolatát mutatja be.

Böjt

Böjti minőség, minőségi böjt

Kép: Böjti minőség, minőségi böjt

Nagyböjt kezdetén újra kutatjuk ennek a hathetes időszaknak az értelmét. Hogyan lehet sikeres és tartalmas a böjtünk? Pap Ferenc írása nagyböjt első vasárnapjára.

Házasság hete

Őszintén az érzelmekről

„Lelkészként az egész családunkkal, annak minden érzelmi terhével és örömével együtt szolgáljuk Istent. Ezért nem tolhatjuk háttérbe a magánéletünket sem" – Szőke Etelka lelkésszel, pár- és családterapeutával és férjével, Szőke Attila lelkésszel, lelkigondozóval az általuk meghirdetett érzelemfókuszú terápiáról beszélgettünk.

Küldetés

Példamutató szeretetszolgákat keresünk

Az intézményes diakóniai szolgálatot végzőket Juhász Zsófia-díjra, a gyülekezeti diakóniai szolgálatot végzőket Kiss Ferenc-díjra jelölhetjük február 28-ig.
 

Idén is jelölhetünk lelkipásztorokat a Dobos Károly-díjra

2018-ban is a gyülekezetében hűséggel szolgáló, gyülekezetét megőrző, építő, vele közösséget vállaló lelkipásztort lehet felterjeszteni a kitüntetésre. 

Még várják a táboroztatókat

Egyházunk táboroztatási programot indít református oktatási intézményekben, tanodákban, gyermekvédelmi gondoskodásban és nevelőszülői hálózatban nevelkedő és tanuló gyermekek számára. A táboroztatáshoz 17 és 35 év közötti, vállalkozó kedvű önkénteseket keresnek.

Énekeskönyv

Emlékezés és jövőbe tekintés

Közös énekléssel emlékeznek február 25-én, vasárnap Máté János karnagyra, orgonaművészre a dunamelléki egyházkerületi székházban. Az alkalmon bemutatják az új református énekeskönyv előkészítő füzetét is.

Egység

A vallásszabadság napjává nyilvánították január 13-át

Kép: A vallásszabadság napjává nyilvánították január 13-át

Az erdélyi magyar és szász protestánsok kezdeményezésére a magyar Országgyűlés az 1568-ban elfogadott tordai ediktumot kiemelt jelentőségű nemzeti értéknek, elfogadásának időpontját pedig a vallásszabadság napjává nyilvánította.

Segítség az anyanyelvi igehirdetésben

Kép: Segítség az anyanyelvi igehirdetésben

A napokban meghirdetett ösztöndíj keretében lelkészek, hitoktatók és teológusok utazhatnak a diaszpórában élő magyar reformátusok közé, hogy biztosítsák az anyanyelvi igehirdetést, hogy erősítsék a gyülekezeteket, látogassák a szórványokat.

Ösztöndíjjal a szórványmagyarságért

Kiírták a Petőfi Sándor és a Kőrösi Csoma Sándor Program idei ösztöndíjpályázatait, utóbbi 30 fős egyházi ösztöndíjpályázattal egészül ki.

Álljunk ki a kisebbségben élő magyar közösségekért!

Kép: Álljunk ki a kisebbségben élő magyar közösségekért!

Nekünk csak egy aláírás, a kisebbségek számára azonban reménysugár a Minority Safe Pack. A Magyarországi Református Egyház elnöksége arra buzdít: csatlakozzunk az európai kisebbségvédelmi kezdeményezéshez.

Olimpia

Imádsággal versenyzett az olimpiai ezüstérmes

Kép: Imádsággal versenyzett az olimpiai ezüstérmes

Ezüstérmet nyert Sallay András jégtáncos harmincnyolc évvel ezelőtt Regőczy Krisztinával a Lake Placid-ben tartott téli olimpián. A hívő református sportoló azt mondja, annak idején is imádkozott, mielőtt jégre lépett.

Templom- és sportélmények Novotny Zoltántól

Kép: Templom- és sportélmények Novotny Zoltántól

Novotny Zoltán tizenhárom nyári olimpiáról tudósított, és azért harcolt, hogy legyen közvetítés a téli ötkarikás játékokról is. A sportújságíró abban bízik, hogy harmincnyolc évvel legutóbbi éremszerzésünk után ismét a dobogóra léphet magyar sportoló a pénteken kezdődő téli olimpián.

Egyházunk

Néhány kattintással továbbra is az elsők között értesülhet híreinkről

Facebookon is követi oldalunkat, és a rendszer legújabb frissítése után sem szeretne lemaradni híreinkről? Megmutatjuk, mit tegyen. 

Istent keresem

Mt 17,1–13

„Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm, őt hallgassátok!” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →

Blogok

Rendszeresen szemlézünk keresztyén blogokat. A tartalmuk nem része a refomatus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenésre mutatnak.

ReposztAláírja, ugye?

Annak idején az ilyen kezdeményezésekért léptünk be az Unióba.

KriszTeSóÖrvendezz, de…

Mi az oka annak, hogy nem tudunk felhőtlenül örülni?

Szabados ÁdámNem stimmelnek a számok?

A figyelmes bibliaolvasó időnként beleszalad olyan bibliai részletekbe, melyeket látszólag ellentmondanak más részeknek.

Dunamelléki Egyházkerület

Kétdimenziós áldás

Vajon milyen örökséget hagyhat unokáira az az ember, aki súlyos terheket cipelt? Egyáltalán, van-e folytonosság az egymást követő generációk életében? És vajon szárba szökkenhet-e az ... ...

„...a maga képmására” – Portré a 20. század magyar képzőművészetéből

Kiállításmegnyitó ...

Dunántúli Egyházkerület

Horizontok konferencia - 20 év indult újra a Pápai Református Teológiai Akadémia

"Mit adhattam és mit kaphattam a húsz éve újraindult Pápai Református Teológiai Akadémián?" címmel tartanak előadást az Akadémia indulásakor oktató tanárok 2018. február 16-17-én az intézményben dísztermében.

Csoóri Sándor, a mi legjobb tanárunk

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma január 25-én egykori diákjára, Csoóri Sándor kétszeres Kossuth- és József Attila-díjas költőre, íróra, közéleti személyiségre, a Nemzet Művészére emlékezett.

Tiszáninneni Egyházkerület

Korokon át a Szentírásról

Bibliatörténeti kiállítás nyílt a miskolci Lévay József Református Gimnáziumban. A tárlat alapja egy magángyűjtemény, amelynek célja, hogy bemutassa a Biblia kialakulását, a fordítások történetét, a ... ...

Szólt az ötágú síp

A délvidéki magyar reformátusok voltak idén a díszvendégek a „Szólj, ötágú síp” rendezvénysorozat gálaestjén a miskolci Művészetek Házában. A Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon ... ...

Tiszántúli Egyházkerület

Svájcba látogatott Fekete Károly püspök és Gáborjáni Szabó Botond gyűjteményi igazgató

A 2018. február 5-7. között megtartott látogatás során ünnepélyesen kiállították Genfben, a Reformáció Nemzetközi Múzeumában, azt a XVI. századi Bib...

Cselekvő szeretet

A XI. Tiszántúli Református Jótékonysági Bált február 9-én rendezte meg a Tiszántúli Református Egyházkerület. A debreceni Kölcsey Központ dísztermében több mint ötszázan gyűltek össze, akik jelenlétükkel és adományaikkal támogatták a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthont, az...

Neked mondom, kelj fel! — a lelkész válaszol

Mi a menete, hogy felnőtt korban megkeresztelkedjek?

Felnőttkorban a keresztség szentségének kiszolgáltatását úgynevezett konfirmációs oktatás előzi meg, amely segíti a megkeresztelendőt abban, hogy kérése érett hitbeli döntésen alapuljon. A felnőtt keresztség és a konfirmációs oktatás komolyan vétele biztosan hasznára válik lelkiekben, önmaga mélyebb megismerésében, de egyéb általános műveltségi ismeretek megszerzésében is.
Tovább olvasom

Forduljanak hozzánk!

Református lelkipásztoraink szeretnének az internet segítségével azokhoz fordulni, akikben kérdések vetődtek fel, de úgy érzik, nem tudják kinek feltenni őket. Keressenek meg minket, ha olyan életvezetési tanácsot is szívesen meghallgatnának, ami a Biblia tanításán alapul; ha a megnyugvást Istenben keresik; és akkor is írjanak, ha kérdésük van a keresztyén hittel, tanítással, református egyházunkkal kapcsolatban.

Kik segíthetnek még?

A Lelkész válaszol rovatunkhoz fordulók mellett azoknak is szeretnénk tanácsot nyújtani, akik úgy érzik, más típusú segítségre szorulnak. A gyülekezetekben élő, dolgozó lelkipásztorok mellett egyházunkban számos lelkigondozói szolgálat, bajba jutottak megsegítésével foglalkozó intézmény működik. Tovább...

Kálvin Kiadó

Évkezdő leltár

Tisztelettel tájékoztatjuk vásárlóinkat, hogy a Kálvin Kiadó éves leltárát 2018. január 2-12. között tartja. Az internetes vásárlással, illetve könyvesboltjaink nyitvatartásával kapcsolatban honlapunkon adunk tájékoztatást.

  • Összhang
  • Egyetemes és református
  • Titkok peremén
  • Stuhlmacher1
  • Ideje van