Egy év a segítség jegyében

Egy év a segítség jegyében

„Nincs olyan, amihez az ösztöndíjas nem ért, csak olyan, amit még nem tanult meg” – a Léván dolgozó Martin Vivien tapasztalatain keresztül mutatjuk be a Petőfi Sándor-programot.

 • Második család a diaszpórában

  „Ez nem csupán egy ösztöndíj, hanem annak a jele, hogy a diaszpórában élő magyarokra figyelmet fordítanak az anyaországbeliek” – mondja Kertész Adrienn, aki olyan befogadó közösségre talált az Amerikai Egyesült Államokban, hogy kétszer is megpályázta a Kőrösi Csoma Sándor-programot.

   

  Ösztöndíj, ami kimozdít a hétköznapokból

  Stabilitást és lelkierőt ad a németországi diaszpóragyülekezetekben végzett szolgálat az Adamek házaspárnak. Norbert református lelkészként, Zsófia gyülekezeti munkatársként vesz részt a Kőrösi Csoma Sándor-programban.

 • Magyarként idegenben, egy közösségben

  Kép: Magyarként idegenben, egy közösségben

  „A diaszpórában lévő gyülekezetek minden kisebb és nagyobb megmozdulásukkal az egyes emberek lelki és szellemi megmaradását és fejlődését szolgálják” – mondja Némethné Scherman Piroska, aki a Kőrösi Csoma Sándor-program egyházi ösztöndíjasaként korábbi elképzeléseit valósíthatja meg a Hágai Magyar Református Gyülekezetben és a Zwollei Gyülekezetben.

  Megtalálni a hangot

  Kép: Megtalálni a hangot

  Ráksi Lajos, partiumi magyar református lelkész igyekszik mindenkit a maga „nyelvén" megszólítani, függetlenül attól mennyi idős, honnan származik vagy milyen kegyességi háttere van. A Kőrösi Csoma Sándor-program keretében jelenleg három badeni városban – Freiburgban, Karlsruheban és Mannheimben – végez gyülekezetszervezői munkát.

Tudomány

Mars-expedíció másképp

Kép: Mars-expedíció másképp

Szerda este startolt el a Károli Gáspár Református Egyetem RefCOO kutatóműhelyének Marslakók elnevezésű, tudomány-népszerűsítő sorozata a budapesti Átriumban, melyről az első vendéggel, Barabási Albert-László hálózatkutatóval és az est házigazdájával, Vecsei H. Miklós színművésszel beszélgettünk.

Egyszázalék

Egyetlen csepp is segítség

Kép: Egyetlen csepp is segítség

Közös egyszázalékos honlapot indított tizenegy magyarországi keresztény egyház, mellyel elsősorban a felekezetükhöz csak lazán kötődőket szeretnék meggyőzni: felajánlásaikból nagyon sok társadalmilag hasznos szolgálat valósulhat meg országszerte. A részletekről Fischl Vilmost, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkárát kérdeztük.

Nagyböjt

Böjt idején odafigyelést vár a keresztyénektől az Úr

Kép: Böjt idején odafigyelést vár a keresztyénektől az Úr

Egyre inkább jellemző, hogy a református gyülekezetek tagjai is böjtölnek húsvét előtt. A böjtről, annak szerepéről és jelentőségéről Kocsev Miklóssal, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának dékánjával beszélgettünk.

Fiatalok

Alakítsd velünk a Csillagpontot! Önkénteseket keresünk


A Csillagpont református ifjúsági találkozó különlegessége, hogy – szemben más profi fesztiválokkal – fiatalok szervezik fiataloknak. Ahhoz, hogy létrejöjjön, több száz önkéntes közel munkája, gondolatai, ötletei, szerető odafigyelése és odaszánása kell. Légy részese Te is!

Küldetés

Magyar Örökség Díjjal ismerték el a Bethesda Gyermekkórház szolgálatát

Kép: Magyar Örökség Díjjal ismerték el a Bethesda Gyermekkórház szolgálatát

„Nem számítottunk ilyen elismerésre, ez a díj mégis összefoglalja másfél évszázadunkat, jelenkorunkat és a jövőbe vetett hitünket” – március 23-án, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében ismét hét kiemelkedő személyiségnek, illetve intézménynek adták át a Magyar Örökség Díjakat, köztük a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának.

Egyházunk

Jogászt keres a Zsinati Hivatal

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatala Jogi Osztályára keres jogász munkatársat.

Beszélgetések könyve

Kép: Beszélgetések könyve

A lelkészi hivatásról szóló őszinte párbeszédhez ad új szempontokat Siba Balázs, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának habilitált egyetemi docense hiánypótló, Pasztorálteológia című szakkönyve.

Mentő és útra bocsátó gyülekezet

Kép: Mentő és útra bocsátó gyülekezet

Nem csak lelkeket mentenek a szentes-felsőpárti református gyülekezetben: az élelmiszerbankkal együttműködve naponta gyűjtik a kidobásra ítélt, de még fogyasztható élelmiszereket, amelyeket a városban élő nélkülöző családok kapnak meg. A Kossuth Rádió vasárnap az ő istentiszteletüket közvetítette.

A világban

Magasra nő, mint a libánoni cédrus

„Magasra nő, mint a libánoni cédrus" címmel, a Közel-keleti Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MECC), a libanoni egyházak, köztük a Magyarországi Református Egyház partneregyházai és a Taize-i közösség nemzetközi ökumenikus ifjúsági találkozót szervez március 22. és 26. között Bejrútban.

Támogassuk a szíriai vasárnapi iskolákat!

Kép: Támogassuk a szíriai vasárnapi iskolákat!

A Magyar Református Szeretetszolgálat ismét gyűjtést hirdet a szíriai református egyházak vasárnapi iskoláinak. Adományainkkal a harcok sújtotta területen élők alapvető életszükségleteit biztosító humanitárius programokat is támogatjuk.

Március 15.

Rabok vagyunk vagy szabadok?

Kép: Rabok vagyunk vagy szabadok?

„A fiatalok az ilyen találkozásoknak köszönhetően nemcsak a szülőföldjükön érezhetik otthon magukat, hanem az egész Kárpát-medencében, nemzetünkben és egyházunkban is” – elkísértük a Kecskeméti Református Gimnázium diákjait Rimaszombatba, hogy megnézzük, milyen az ünnep, ha az államnak nem az, de azt is, milyen mélyebb dimenziói vannak a szabadságnak.

Ez történik továbbiak →


Blogok

Rendszeresen szemlézünk keresztyén blogokat. A tartalmuk nem része a refomatus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenésre mutatnak.

KriszTeSóLeépülés és felépülés

Ahogy idősödünk, mintha elkezdene fogyni az a bizonyos 24 óra.

MegmondomTények és címkék

Létezett Ádám és Éva? Tökéletes és ellentmondásmentes a Biblia? Volt globális özönvíz az emberiség történetében?

ReposztKi védi a keresztény Európát?

Sajnos ez, a kereszténységgel indokolt világkép és történelemértelmezés a keresztény Európa feladásának a programja.

Adatvédelem

Adatvédelmi és adatkezelési mintaszabályzat

A Magyarországi Református Egyház Elnöksége az adatvédelmi rendeletnek való megfelelés céljából közzéteszi a Magyarországi Református Egyház Egyházközségei Mintaszabályzatát.

Hittan

Dunamelléki Egyházkerület

Jellé válnak

Egymás iránt érzett felelősségről és egy bontakozó misszióról is beszéltek a Ráday kollégium korábbi lakói két hónappal a tűzeset után. ...

Világtérkép

...és persze ott vagyunk mi is valahol Európa közepén, sosem elég nagyok, de sokszor végzetesen kicsik. ...

Dunántúli Egyházkerület

Házasság Hete a veszprémi Kálvin János parki református templomban

Ebben az évben különösen sok program gazdagította a Házasság Hetének veszprémi rendezvényeit. A város templomaiban, a Hangvillában, a Veszprémi Megyei Család és Esélyteremtő Házban, illetve a Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Irodájának szervezésében is számos színes program, beszélgetés valósul...

A Pápai Református Teológiai Akadémia felvételi hirdetménye a 2019/2020-as tanévre

A 2019/2020-as tanévre a Pápai Református Teológiai Akadémia pótfelvételt hirdet református teológia osztatlan mesterképzési szakra, katechéta-lelkipásztori munkatárs alapképzési szakra. Jelentkezési határidő: 2019. február 28.

Tiszáninneni Egyházkerület

Politikusok és lelkészek fociztak Diósgyőrben

A Magyar Parlament SE és a Kárpátaljai Református Egyház válogatottja játszott egymással barátságos labdarúgó mérkőzést Miskolcon. A meccsnek az "Év Stadionja" címet elnyerő DVTK Stadion ... ...

Gyászjelentés

Mélységes fájdalommal, de a feltámadás és örök élet hitének bizonyosságával jelentjük, hogy Dr. Erdei Pál életének 75., házasságának 45. évében 2019. március 15-én visszaadta lelkét ... ...

Tiszántúli Egyházkerület

Kokárdás Napok Debrecenben

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából Debrecenben Kokárdás Napok címmel programsorozat veszi kezdetét március 13-16....

A Horkay-terem felavatása és könyvbemutató

A Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának közössége, nyugdíjas tanárai és néhai dr. Horkay László egykori gimnáziumi tanár gyermekei és családt...

Neked mondom, kelj fel! — a lelkész válaszol

Mi a menete, hogy felnőtt korban megkeresztelkedjek?

Felnőttkorban a keresztség szentségének kiszolgáltatását úgynevezett konfirmációs oktatás előzi meg, amely segíti a megkeresztelendőt abban, hogy kérése érett hitbeli döntésen alapuljon. A felnőtt keresztség és a konfirmációs oktatás komolyan vétele biztosan hasznára válik lelkiekben, önmaga mélyebb megismerésében, de egyéb általános műveltségi ismeretek megszerzésében is.
Tovább olvasom

Forduljanak hozzánk!

Református lelkipásztoraink szeretnének az internet segítségével azokhoz fordulni, akikben kérdések vetődtek fel, de úgy érzik, nem tudják kinek feltenni őket. Keressenek meg minket, ha olyan életvezetési tanácsot is szívesen meghallgatnának, ami a Biblia tanításán alapul; ha a megnyugvást Istenben keresik; és akkor is írjanak, ha kérdésük van a keresztyén hittel, tanítással, református egyházunkkal kapcsolatban.

Kik segíthetnek még?

A Lelkész válaszol rovatunkhoz fordulók mellett azoknak is szeretnénk tanácsot nyújtani, akik úgy érzik, más típusú segítségre szorulnak. A gyülekezetekben élő, dolgozó lelkipásztorok mellett egyházunkban számos lelkigondozói szolgálat, bajba jutottak megsegítésével foglalkozó intézmény működik. Tovább...

Kálvin Kiadó

Könyvbemutató Sárospatakon

M. Robinson A gondolkodás szabadsága című kötetét április 10-én 18 órától az SRTA Kollégiumi esték sorozatába illeszkedve mutatjuk be.

Könyvvásár óvodai szakmai konferencián

A Református Óvodák Szakmai Konferenciájának résztvevői számára kedvezményes könyvárusítást tartunk április 5-én Debrecenben.

 • Keller
 • PU Biblia sötétzöld
 • Zsebméretű Biblia
 • A nagy történet
 • Robinson