Az MRE külügyei és ökumenikus kapcsolatai

A Magyarországi Református Egyház életében a kezdetektől kiemelkedő szerepet tölt be az ökumenikus és nemzetközi kapcsolatok ápolása. Tevékenységünk fő területei a testvéregyházakkal folytatott teológiai és szakmai együttműködés, valamint a felekezeti és ökumenikus világszervezetekben való aktív részvétel.

Zsinati Hivatal Külügyi Iroda

Az iroda feladatkörébe tartozik a külföldi testvéregyházi kapcsolatok ápolása, valamint az egyes nemzetközi egyházi szervezetekben vállalt tagságból folyó kötelezettségek ellátása.

Testvéregyházak és nemzetközi szervezetek

A MRE négy kontinens több mint húsz egyházzal tart fenn testvéregyházi kapcsolatot, illetve részt vesz ökumenikus szervezetekben, programokban.

A zsinati ösztöndíjakról

A Magyarországi Református Egyház a történelmi hagyományokat folytatva és a jelenkori ökumenikus gyakorlatot figyelembe véve lelkészek, teológiai hallgatók és más egyházi munkatársak továbbképzése céljából ösztöndíjas tanulmányútra ad lehetőséget.

MRE zsinati ösztöndíjas szabályzat

Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

 

 

 

 

Újra fedél alatt Aleppóban

Hálaadó istentiszteletre gyűlt össze az aleppói Immánuel református gyülekezet múlt vasárnap: amerikai, örmény, német és magyar támogatással újjáépítették a két évvel ezelőtti bombatámadásban megsérült templomukat. Képriport az újjáépítésről és az ünnepségről.

Keresztyén szolidaritás Tajvannal

A Tajvani Presbiteriánus Egyház ökumenikus összefogásra és a tajvani nép melletti szolidaritásra hívta az egyházi világszervezeteket és testvéregyházait, köztük a Magyarországi Református Egyházat.

Együtt a reménységben és tanúságban

Először ülésezett az Európai Egyházak Konferenciájának nyáron megválasztott vezetőtestülete. A tanácskozás eredményéről a szervezet közleményben értesítette a tagegyházait.

Nincs fontosabb az emberi méltóságnál

Egyházunk missziói koordinátoraival is egyeztetett magyarországi látogatásán Gustav Claassen, a dél-afrikai Holland Református Egyház főtitkára. Cikkünkben ennek a találkozónak a legfontosabb gondolatait gyűjtöttük össze.

A változásban is hűnek maradni

Gustav Claassen, a dél-afrikai Holland Református Egyház főtitkára a zsinati ülés első napján azt hangsúlyozta: a partneregyházunk is folyamatosan keresi a választ arra, miként lehet a változó kontextusban is hűnek maradni a hitvallási alapokhoz.

Együtt Európáért

100 éve ért véget az első világháború: közös emlékezés a jövő érdekében. Az Európai Protestáns Egyházak Közössége 8. nagygyűlésének állásfoglalása.

Az első világháború és a közel-keleti protestáns egyházak

Már 1914-ben „világháborúként" beszéltek a nagy háborúról. Ez a kifejezés akkoriban elsősorban nem egy, az egész világra kiterjedő háborút jelölt, hanem a háború világtörténeti jelentőségére utaltak vele.

Istent keresem

Zsid 8,6–13

„a mi főpapunk... különb szövetségnek lett a közbenjárója, amely jobb ígéretek alapján köttetett” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió