Állami elismerés a marosvásárhelyi református vallástanárnak

2017. szeptember 13., címkék: kitüntetések, erdélyi reformátusok, augusztus 20.

Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából tizenegy erdélyinek adományozott állami kitüntetést Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. A díjakat a kitüntetettek kedden vehették át Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán. Demeter Irén elhivatott hitoktatói munkája, valamint a „Vakációs Bibliahét" megrendezését szolgáló tevékenysége elismeréseként Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Külhoni Magyarságért Díjat kapott Kató Béla püspök

2017. augusztus 23., címkék: kató béla, kitüntetések, augusztus 20.

Külhoni Magyarságért Díjjal tüntették ki augusztus 20-án Kolozsváron Kató Bélát, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökét. A díjakat Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja adta át.

Budapesten a konstantinápolyi pátriárka

2017. augusztus 21., címkék: ökumene, Ökumené, görög ortodox egyház, ökumené, augusztus 20., i. bartolomaiosz

Missziói és kulturális központot nyitnának a konstantinápolyi pátriárka fennhatósága alá tartozó magyarországi ortodoxok Budapesten. Ebből az alkalomból érkezett hazánkba I. Bartolomaiosz, aki részt vett az augusztus 19- 20-i egyházi ünnepségeken és a Magyarországi Református Egyház zsinati székházába is ellátogatott.

Hamis béke

2017. augusztus 20., címkék: meöt, bogárdi szabó istván, i. bartolomaiosz, gáncs péter, augusztus 20.

„Ha nem tudunk harcolni saját bűneinkkel és vakságunkkal, akkor minden elpusztulhat, ami ezer év alatt felépült ezen a gyönyörű földön" – fogalmazott Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az államalapítás ünnepe alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten.

A búzakalász mint istenbizonyíték

2017. augusztus 18., címkék: újkenyér, augusztus 20., szeged

„A búza botanikai felépítése jól tükrözi a Teremtő bölcsességét" – mondja Pauk János, a szegedi Gabonakutató kutatási igazgatóhelyettese, az MTA doktora, az Újszegedi Egyházközség gondnoka, akivel újkenyér ünnepe kapcsán beszélgettünk a búzáról, az újkenyérről és a teremtésről. A kutató szerint a Kárpát-medence ideális hely a bő és jó minőségű búzatermesztésre. Magyarországon és a világ más táján is tilos a génmódosított búza termesztése, ezzel a református kutató is egyetért. Hogy miért, arról is megkérdeztük.

Református kitüntetettek

2017. augusztus 18., címkék: kitüntetések, augusztus 20.

Augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket adnak át. Cikkünkben a református díjazottakról számolunk be.

Híd a hétköznapok és az ünnep között

2016. augusztus 20., címkék: augusztus 20., gáncs péter, ökumenikus tanács (meöt), bogárdi szabó istván, steinbach józsef

Az államalapítás ünnepének előestéjén ökumenikus könyörgést szervezett nemzetünkért a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) a Budai Református Egyházközség templomában.

Augusztus 20-i történet

2016. augusztus 19., címkék: vélemény, augusztus 20.

Tavaly, hosszú idő után, szüleimmel együtt újra Budapesten ért az államalapítás ünnepe. Ezúttal azonban nem ők mutatták meg nekem a várost, hanem én láttam vendégül őket. Miközben a rakparton sétáltunk, elmerengtem azon, hogy felvidéki magyarként milyen a viszony fűz az államalapítás ünnepéhez.

Református kitüntetettek

2016. augusztus 19., címkék: kitüntetés, augusztus 20.

Az augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéssel díjazottak között több református személyiséget is találhatunk.

Mindennapi kenyerünk

2016. augusztus 18., címkék: interjú, reformátusok lapja, augusztus 20.

Az új kenyérért való hálaadás és az államalapítás ünnepét üljük augusztus 20-án. Az ünnepről Pap Ferenccel, a Károli Gáspár Református Egyetem docensével beszélgettünk.

Református kitüntetettek

2015. augusztus 24., címkék: augusztus 20., kitüntetés

Az augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéssel díjazottak között több református személyiséget is találhatunk.

Keressük Isten szándékát az életünkkel!

2015. augusztus 20., címkék: papp jános, ökumenikus tanács (meöt), augusztus 20.

Egyházi és állami vezetők, valamint különböző felekezetű hívek gyűltek össze augusztus 19-én este Budapesten, hogy a magyar nemzetért könyörögjenek és hálát adjanak Isten megtartó kegyelméért. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) hagyományosan ökumenikus istentiszteletet rendez az államalapítás ünnepének előestéjén, melynek idén is a Budai Református Egyházközség temploma adott otthont.

Köszöntő az augusztus 19-i ökumenikus imaesten

2015. augusztus 20., címkék: bogárdi szabó istván, augusztus 20.

Egyházi és állami vezetők, valamint különböző felekezetű hívek gyűltek össze augusztus 19-én este Budapesten, hogy a magyar nemzetért könyörögjenek és hálát adjanak Isten megtartó kegyelméért. A Budai Református Egyházközség templomában tartott ökumenikus istentiszteleten Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke is szolgált. Az alábbiakban az ott elhangzott beszédét adjuk közre.

Magyarok kenyere

2015. augusztus 19., címkék: augusztus 20., reformátusok lapja, Kárpátalja, kárpátalja

Határon túli rászorulók, köztük a kárpátaljai Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon lakói kapják a Magyarok kenyere-programban összegyűlt búzából készülő liszt egy részét. A Kárpát-medence negyvenhat gyűjtőpontján több mint kétszázharminc tonna búza gyűlt össze augusztus 12-ig.

Búza a templomkertből

2015. augusztus 19., címkék: szentkirály, reformátusok lapja, augusztus 20.

Van egy település Magyarországon, amelyen kicsit mást, talán kicsit többet is jelent augusztus 20., mint máshol. Itt is hálát adnak azért, hogy István király keresztyén államot alapított, hálát adnak Istennek azért is, hogy adott termést, amelyből elkészülhet az új kenyér, de Szentkirályon az emberek azért is hálát adnak, hogy az államalapítóról elnevezett településen élhetnek, hiszen évtizedeken keresztül megfosztották őket ettől a névtől. A pártállam szemét ugyanis szúrta a szent és a király is: így keresztelték át – az anekdota szerint – a tanácselnökről a települést Lászlófalvára. A Bács-Kiskun megyei Szentkirályon jártunk, ahol gazdálkodó református embereket kerestünk fel, hogy megtudjuk, mit jelent a vidéki magyar reformátusoknak a búza, a kenyér és augusztus 20.

Mensa Christi

2015. augusztus 19., címkék: augusztus 20., szántó józsef, reformátusok lapja

„Az asztalról kapott darab kenyérben az új életed ízét, illatát érzed, és örömmel indulsz vissza a hétköznapokba" – Szántó József ünnepi gondolatai.

A legszebb kenyér

2015. augusztus 19., címkék: reformátusok lapja, augusztus 20., török zoltán

„Szegjük meg az áldott új kenyeret, részesüljünk belőle közösen, és osszuk meg egymás között a kenyér mellett a bennünket éltető felismeréseket, krisztusi gondolatokat, hogy épüljön és erősödjön közöttünk az összetartozás!" – Török Zoltán ünnepi írása.

Ünnep országszerte

2014. augusztus 23., címkék: augusztus 20., ábrám tibor, Miskolc, Ábrám Tibor, virágkarnevál, böjte csaba, bölcskei gusztáv, miskolc

Miskolcon és Debrecenben is ökumenikus alkalmakat tartottak az új kenyér ünnepén, a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai pedig részt vettek a debreceni virágkarneválon.

Református kitüntetettek

2014. augusztus 21., címkék: augusztus 20., kitüntetés, reformátusok lapja

Augusztus 20-a alkalmából ismét állami kitüntetéseket adtak át. A díjazottak között több református személyiséget is találhatunk.

Meg ne keményedjen a ti szívetek!

2014. augusztus 20., címkék: augusztus 20., erdő péter, ökumenikus istentisztelet, bölcskei gusztáv

„Éljétek át, tapasztaljátok meg, mit jelent Krisztus jelenléte a mában, hogy tudjátok egymás terhét hordozni, betöltve Isten törvényét!" – kérte Bölcskei Gusztáv református püspök augusztus 20. előestéjén. A magyarországi egyházak vezetői ökumenikus istentiszteleten adtak hálát az új kenyérért és az államalapításért, valamint az üldözött keresztényekért imádkoztak.

Istent keresem

3Móz 11

„Mert én, az Úr vagyok a ti Istenetek: mutassátok hát meg, hogy szentek vagytok!” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →