Böjti elmélkedés

2017. március 18., címkék: böjt

„Az igazi böjt számomra az, ha a drága és pótolhatatlan időmből különítek el egyre többet az Atyával való közösségre, amelyben még jobban megismerem őt, amely során feltöltődik a lelkem, és amikor átveszem tőle a napi vagy heti feladatomat" – Hajdú Ferenc írása böjt harmadik vasárnapjára.

Böjti szél

2017. március 12., címkék: böjt

„A böjt, mint út, vezet a cél felé. S ha a cél az Úr Jézusban való életem erősödése, mélyülése, akkor a lemondás – bármiről – a saját érdekemben történik." Gál Judit írása böjt második vasárnapjára.

A beteljesedett remény hírnöke

2017. március 04., címkék: nagyböjt, böjt

A böjti idő alkalom arra, hogy az ember reagáljon Isten felhívására, ahogy Anna prófétanő is tette. Jakab Bálint Mihály írása böjtfő vasárnapjára.

Böjti liturgiai javaslat

2017. március 02., címkék: liturgiai és himnológiai bizottság, egyházzene, generális konvent (gk), böjt

A Generális Konvent Liturgiai és Himnológiai Bizottsága az elmúlt évhez hasonlóan az előttünk álló böjti időre idén is közzétette javaslatait.

Nagyböjt kezdete

2017. február 28., címkék: nagyböjt, böjt

Hamvazószerdával kezdődik és húsvétig tart a hathetes nagyböjti időszak. Lehet ez egy olyan befelé figyelő időszak az életünkben, mely közelebb visz Istenhez.

A böjti istentiszteletek tapasztalatai

2016. április 13., címkék: Generális Konvent, böjt, liturgiai bizottság (konvent), generális konvent

A Generális Konvent Liturgiai Bizottsága a 2016. február 14-ével kezdődő hat böjti vasárnapra istentiszteleti rendeket dolgozott ki és ajánlott kipróbálásra.

Százhúsz tavasz nyomában

2016. március 21., címkék: budai gyülekezet, reformátusok lapja, évforduló, virágvasárnap, böjt

Különleges körülmények között találkozott idén a virágvasárnap, az emlékezés és a hála a Budai Református Egyházközségben, ahol a templom felszentelésének 120. évfordulóját ünnepelte a gyülekezet.

Böjt hatodik vasárnapjára

2016. március 19., címkék: fekete ágnes, áhitat, áhítat, ahitat, böjt

„A világ először ünnepel, azután jön a másnaposság. Krisztus követői először böjtölnek, azután ünnepelnek" – Fekete Ágnes áhítata.

Böjt ötödik vasárnapjára

2016. március 11., címkék: fekete ágnes, böjt

„Adja az Úr, hogy megtaláljuk életünk igazi forrását. Ne műmegváltókhoz folyamodjunk, hanem a Forráshoz, ahová érdemes hátralépni, mert magát az életet találjuk meg nála" – Fekete Ágnes áhítata.

Böjt negyedik vasárnapjára

2016. március 06., címkék: fekete ágnes, böjt

„Ha Istenre szomjazunk, akkor nem maradhatunk felszínesek" – Fekete Ágnes áhítata.

Böjt harmadik vasárnapjára

2016. február 27., címkék: fekete ágnes, böjt

„Isten nem ad direkt válaszokat. Táplál, legeltet, szavát, üzenetét úgy belénk építi, hogy az vérünkké válva belülről hasson ránk" – Fekete Ágnes áhítata.

Böjt második vasárnapjára

2016. február 20., címkék: áhítat, második, áhitat, ahitat, böjt, fekete ágnes

„Böjti időben különösen igaz: Isten világa kivezet bennünket a kikalkulálható, elsajátítható, megszerezhető javak világából" – Fekete Ágnes áhítata.

Böjt első vasárnapjára

2016. február 14., címkék: fekete ágnes, áhitat, áhítat, ahitat, böjt

„Krisztus útja a hiábavaló űrből az értelemadó tartalom, a gyümölcstermés felé vezet. Fogjunk hát kapát, sarlót – lelki értelemben..." Fekete Ágnes áhítata.

Böjti gondolatok a vízért

2016. február 10., címkék: hamvazószerda, egyházak világtanácsa (evt), böjt

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) és az Ökumenikus Vízhálózat a böjti időszakban közös gondolkodásra hívja tagegyházait és támogatóit a víz témájában.

Imádság a háborús területek békéjéért

2015. március 27., címkék: egyházak világtanácsa (evt), virágvasárnap, körlevél, keresztényüldözés, böjt, imádság

Virágvasárnap az Egyházak Világtanácsa (EVT) imádságra hívja tagegyházait azokért, akik a közel-keleti háborúkban érintettek, különösen Irakban, Szíriában, Líbiában és Egyiptomban. A böjti imádságos időszakban a reménytelenség helyébe léphet a reménység, és ez az időszak lehetőséget ad arra, hogy jobban figyeljünk a kisebbségi csoportok sebezhetőségére és arra a veszélyre, amely a régió társadalmi sokszínűségének eltűnésével fenyeget. Olav Fykse Tveit főtitkár március 24-i levelében megszólítja az EVT tagegyházait.

Böjtben az emberkereskedelem ellen

2015. március 24., címkék: REV, emberkereskedelem, rev, böjt

A Református Egyházak Világközössége (REV) „Teérted töretett meg" címmel indította el kampányát, amely az ún. Accrai Hitvallás szellemében szólít fel a világot behálózó emberkereskedelem elleni fellépésre.

Böjt az éghajlatvédelemért

2014. április 17., címkék: böjt, környezetvédelem

Egyházi vezetők vesznek részt az éghajlat védelméért folytatott böjtsorozatban, amelynek célja az életvitelt előtérbe helyező gazdasági rend elősegítése.

A böjt szemlélet

2014. március 20., címkék: böjt, Negyven nap – negyven áhítat, interjú, fekete ágnes

Fekete Ágnes böjti áhítatos könyve egy napló, mely lelki utazásra hív hamvazószerdától nagyszombatig. A naplóírás önmagunkba nézés, ami csöndet, nyugalmat, visszahúzódást igényel. A szerző szerint valahol itt kezdődik az igazi böjt. A református lelkésznővel, rádiós szerkesztő-műsorvezetővel erről beszélgettünk.

Negyven nap – negyven áhítat

2014. február 27., címkék: reformátusok lapja, fekete ágnes, Negyven nap – negyven áhítat, böjt

A böjt nemcsak arra jó, hogy amiből túl sok van az életünkben, azt visszaszorítsuk, hanem arra is, hogy amiből túl kevés van, annak teret engedjünk – ezek a gondolatok Fekete Ágnes 40 nap című böjti áhítatos könyvének bemutatóján hangzottak el a budafoki református templomban február 19-én.

Böjti változások

2013. február 12., címkék: böjt

Hogyan lett egy étkezési szokásból egyházi törvény? Miként változott meg a húsvét előtti  böjti időszak rendje az elmúlt évezredekben? Ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.


Ez történik továbbiak →Istent keresem

Mk 10,46–52

„...hogy újra lássak!” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink