Álljunk ki a kisebbségben élő magyar közösségekért!

2018. február 14., címkék: minority safe pack, európai unió

Nekünk csak egy aláírás, a kisebbségek számára azonban reménysugár a Minority Safe Pack. A Magyarországi Református Egyház elnöksége arra buzdít: csatlakozzunk az európai kisebbségvédelmi kezdeményezéshez.

Egyházak az értékalapú és hatékony Unió mellett

2017. november 08., címkék: európai egyházak konferenciája (cec), európai unió

Az Európa jövőjéről folytatott nagyszabású ökumenikus eszmecsere részeként vallási vezetők találkoztak európai intézmények képviselőivel Brüsszelben november 7-én az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) szervezésében.

Európa-nap: az összhang és az együttműködés erősítése

2017. május 12., címkék: európai unió, európai egyházak konferenciája (cec)

Május elején ünnepli az Európai Unió és az Európa Tanács az Európa-napot, ezzel hirdetve a békét és egységet a kontinensen. Ez a nap egyben az európai értékekről is szól; benne a szabadságról, az emberi jogokról és az egyenlőségről, amelyek ösztönözték a politikai reformokat szerte a világban.

Brit egyházak Európa jövőjéről tanácskoztak

2017. április 08., címkék: európai unió, brexit, európai egyházak konferenciája (cec), nagy-britannia

Az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) elnöke és főtitkára is jelen volt az edinburghi tanácskozáson, amelyre április 6-7-én mintegy tucat egyház és ökumenikus szervezet képviselői kaptak meghívást Angliából, Walesből, Skóciából és Írországból.

Európai egyházi vezetők és az EB elnöke egyeztettek Európa jövőjéről

2017. április 07., címkék: európai egyházak konferenciája (cec), európai unió püspöki bizottsága (COMECE), európai unió

Az Európai Unió Püspökkari Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) és az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) vezetői a kontinens jövőjéről egyeztettek az Európai Bizottság elnökével.

A német egyházak bizalma Európában töretlen

2017. április 03., címkék: német protestáns egyház (ekd), európai unió

Az EKD és a német Katolikus Püspökkari Konferencia ökumenikus nyilatkozatban kötelezte el magát az európai projekt mellett a Római Szerződések aláírásának 60. évfordulója alkalmából.

Az európai protestáns közösség EU párti

2017. április 03., címkék: európai unió, európai protestáns egyházak közössége (geke/cpce), communion of protestant churches in europe (cpce/geke)

Az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) tagegyházai nevében, nyilatkozatban elkötelezte el magát az európai értékek és békés együttműködés mellett az elmúlt évek széthúzásával és krízisével szemben.

A CEC nyilatkozata a 60 éves Római Szerződésről

2017. április 03., címkék: conference of european churches (cec), európai egyházak konferenciája (cec), európai unió

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) nyilatkozatban emlékezett meg a béke, szolidaritás és összefogás előmozdításának hatvan évéről és kötelezte el magát az európai integráció mellett.

Az együttműködés lelkületével

2016. június 25., címkék: skót egyház, európai unió, nagy-britannia

A hagyományosan eltökélt európapárti Skót Egyház (CoS) vezetőit sokkolta a brit referendum eredménye. A moderátor személyes levélben fordult a testvéregyházak vezetőihez, és szolidaritásra buzdított, hitet téve a közösség mellett.

A CEC az egység melletti elköteleződésre hív kritikus időkben

2016. június 24., címkék: nagy-britannia, európai egyházak konferenciája (cec), cec, európai unió, CEC

Az Európai Egyházak Konferenciájának elnöke, Christopher Hill anglikán püspök reagált az Európai Unióból való kilépésről szóló június 23-i brit népszavazás eredményére.

Uniós pályázatokat segítő kiadvány jelent meg

2016. május 26., címkék: kre, pályázat, Pályázat, európai unió

A Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) és a Hétfa Kutatóintézet gondozásában megjelent az „Európai uniós források rendszere 2014-2020 - gyakorlati útmutató pályázóknak és pályáztatóknak”című kiadvány, amely ismerteti a támogatás mechanizmusát.

Ünnepeljük együtt a közös európai értékeket!

2016. május 07., címkék: CEC, európa tanács, európai unió, cec, európai egyházak konferenciája (cec)

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) felhívással fordult tagegyházaihoz arra buzdítva őket, hogy az Európai Unió és az Európa Tanács által meghirdetett Európa-nap alkalmával, május 5. és 9. között emlékezzenek meg az integrációt, emberi jogokat és demokráciát magukba foglaló közös értékeikről.

Hét bő uniós esztendő?

2013. december 02., címkék: állam-egyház kapcsolatok, fejlesztési stratégia, európai unió

„Építkezés és lelki épülés" címmel szervezett konferenciát november 29-én a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE), melyen egyházi szervezetek képviselői tájékozódhattak a 2014-2020-as európai uniós támogatási időszak változásairól, a tervezett operatív programokról és a református fejlesztési stratégiáról.

Több uniós forrás egyházi célokra

2013. november 29., címkék: állam-egyház kapcsolat, európai unió, károli egyetem (kre)

A következő hét éves európai uniós költségvetési ciklusban 300 milliárd forint juthat egyházi célokra Magyarországon. A kormánydöntést Csepreghy Nándor helyettes államtitkár a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) fejlesztésügyi konferenciáján jelentette be.

Európai vallási vezetőkkel találkoztak az uniós intézmények vezetői

2013. május 31., címkék: európai unió

„Vallási vezetők szerint Európának nem szabad elveszítenie kulturális és spirituális gyökereit." Muszlim, keresztény és hindu vallási közösségek vezetőjével találkozott csütörtökön az Európai Bizottság brüsszeli épületében José Manuel Barroso, a bizottság elnöke, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és Surján László, az Európai Parlament magyar alelnöke.

Kontinensünk jövője az Európai Egyházak Konferenciája tükrében

2012. május 17., címkék: európai egyházak konferenciája (cec), szerb ortodox egyház, európai unió

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) Egyház és Társadalom Bizottságának (CSC) éves plenáris ülését május 9 és 13 között, a szerbiai Újvidéken rendezték. A találkozó során a résztvevők híreket kaphattak Szerbia EU-s csatlakozási folyamatának legfrissebb fejleményeiről, és tájékozódhattak arról is, milyen szerepük van ebben a folyamatban az egyházaknak. Vincent Degert, a Szerb Köztársasághoz küldött EU delegáció vezetője hangsúlyozta, hogy Szerbia jelentős utat tett meg az EU tagság felé.

Az EU tagállamaiban négyből három gyermek él összeházasodott szülőkkel

2011. november 30., címkék: európai unió, család

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat, az EU 27 tagállamáról egy olyan  tanulmányt hozott nyilvánosságra, amelyben az egyháztartásban élőket vizsgálták.

Az EU Duna-stratégiája nagyon sok fejlesztési lehetőséget kínál

2011. augusztus 04., címkék: európai unió, európai protestáns egyházak közössége (geke/cpce)

Az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE/CPCE) főtitkára, Dr. Michael Bünker püspök üdvözölte az Európai Tanács EU-stratégiáját a Duna-régióra vonatkozóan, azonban felhívta a figyelmet az egyházak feladataira és a stratégia hiányosságaira is.

A cigányság felzárkóztatásáról egyeztettek az uniós vezetők és az egyházak

2011. június 27., címkék: cigánymisszió, európai unió, bölcskei gusztáv

Az Európai Bizottság és a brüsszeli egyházi szervezetek éves tanácskozásán felszólalt Bölcskei Gusztáv püspök is. Az idei találkozó témája az egyházak szerepvállalása a cigányság felzárkóztatásában volt.

Brüsszelben járt a Zsinat világi elnöke

2011. június 20., címkék: brüsszel, európai unió, zsinati elnökség

„Jó volt megtapasztalni, hogy az Európai Unió vezetői is számítanak az egyházak megnyilvánulásaira” – összegezte múlt heti brüsszeli útja tapasztalatait Huszár Pál főgondnok.

Ez történik továbbiak →

Istent keresem

Mt 17,1–13

„Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm, őt hallgassátok!” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink