„A presbitérium nem újkori találmány”

2017. június 12., címkék: interjú, presbiterválasztás, huszár pál

Vállaljuk a presbiteri tisztségre szóló jelölést, mert nem véletlenül kapunk ilyet – erre biztat Huszár Pál, a Zsinat világi elnöke a presbiterválasztás évében. A dunántúli főgondnokot természetesen a reformációról és az első magyar presbitériumról, valamint a nemrégiben kapott kitüntetéséről és a geszti kastély jövőjéről is megkérdeztük.

A kötelességvállalás útja

2017. május 16., címkék: tisztújítás, nőszövetség, reformátusok lapja, presbiterválasztás

A közelgő presbiterválasztásra készült elcsendesedéssel és előadásokkal a Magyarországi Református Nőszövetség és a Magyar Református Presbiteri Szövetség (MRPSz) közös konferenciájának közel kétszáz résztvevője a Dunamelléki Egyházkerület székházában április 29-én.

Presbiteri eskü Foktőn

2012. január 01., címkék: Gyülekezeti hírek, presbiterválasztás, presbiterek

2012. január 1-én a délelőtti istentisztelet keretében tette le hivatali esküjét a foktői református gyülekezet presbitériuma.

Gyakran előforduló kérdések a presbiterválasztással kapcsolatban

2011. szeptember 20., címkék: 2011, presbiterválasztás, Háttér

Mi a teendő, ha nem végezték el a gyülekezetben a presbiterválasztáshoz szükséges előkészületeket? Meg kell-e semmisíteni az egyházközségi választási iratokat? Ki tekinthet bele a határozatokba és ki tehet panaszt ellenük? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre válaszol a Zsinati Hivatal jogi osztályának összeállítása.

Presbiterválasztás 2011

2011. szeptember 19., címkék: presbiterválasztás, 2011, reformátusok lapja

Alábbi összeállításunkban a Magyarországi Református Egyházban 2011 őszén esedékes presbiterválasztáshoz szükséges hivatalos útmutatásokat, segédleteket közöljük. Az útmutatókat a Zsinat Elnöksége, a Zsinati Hivatal Jogi Osztálya, valamint a Zsinat Missziói Bizottsága állította össze és adta ki.

A Zsinat Missziói Bizottságának segédanyagai a presbiterválasztáshoz

2011. szeptember 19., címkék: presbiterválasztás, 2011, missziói bizottság (zsinat)

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Missziói Bizottsága is összeállított segédanyagokat. A testület tagjai úgy vélik, hogy a megfelelő presbitérium megválasztásához szükség van arra, hogy a gyülekezeteink ismerjék múltjukat, jelenüket, helyzetüket, és tisztában legyenek jövőbeli céljaikkal is.

A 2011-es presbiterválasztásra vonatkozó egyházi jogszabályok

2011. szeptember 14., címkék: jogi és egyházalkotmányi bizottság (zsinat), presbiterválasztás, 2011

Alább részletesen közzétesszük azokat a törvényi helyeket, amelyek az év végéig zajló presbiterválasztás egyházi jogszabályi keretét adják.

Útmutató a presbiterválasztáshoz

2011. szeptember 06., címkék: 2011, presbiterválasztás, reformátusok lapja

Az őszi presbiterválasztás előtt a gyülekezetek tájékoztatására a honlapon is közöljük azt a tájékoztatót, amelyet a Zsinat Elnöksége a vonatkozó egyházi törvények helyes alkalmazása, a választásra való felkészülés és a választás egységes lebonyolításának biztosítása érdekében adott ki.

Nem szabad elvtelen kompromisszumokat kötni!

2011. szeptember 01., címkék: reformátusok lapja, 2011, hajdú szabolcs koppány, presbiterválasztás, lovasberény

Számos kisgyülekezet kényszerpályára kerülhet az új presbitérium megválasztásakor, hiszen a kihaló, betegség miatt a szolgálatból visszavonuló öregek helyét nem mindig tudja hiteles fiatalabbakkal betölteni. A lovasberényiek szeretnék a vállalhatatlan kompromisszumokat elkerülni, ezért csökkentik a testület létszámát, és történetükben először nőket is felkérnek a presbiteri szolgálatra. A presbiterválasztással kapcsolatos dilemmákról Hajdú Szabolcs Koppány lelkipásztorral beszélgettünk.

A presbitériumi tisztújítás folyamatáról

2011. augusztus 31., címkék: Háttér, presbiterválasztás, presbiterek

„Ez év végén lejár a legutóbb megválasztott presbiterek hatéves ciklusa, automatikusan megszűnik eddigi presbiteri megbízatásuk” – írta a Reformátusok Lapjának július 31-i számában Huszár Pál főgondnok, a Zsinat világi elnöke a Magyarországi Református Egyház gyülekezeteiben idén ismét esedékes presbitériumi tisztújításról szóló vezércikkében. Protestáns egyházunk nagy vívmánya és egyben büszke hagyománya, hogy belső közéletünket nemcsak a teológiát végzett lelkészek, esperesek és püspökök irányítják, hanem világi tisztségviselők: presbiterek, gondnokok és főgondnokok is. Összegyűjtöttük az idei presbiterválasztás bibliai, történeti és jogi hátterét, illetve bemutatjuk az idei választással kapcsolatos legfontosabb gyakorlati tudnivalókat is.

Megkezdődött a presbiterválasztás előkészítése

2011. január 20., címkék: elnökségi tanács, Hírek, presbiterválasztás, presbiterek

Az Elnökségi Tanács idei első ülésén a választási folyamat elindítása mellett az új lelkészigazolványokról, a nyugat-európai református diaszpóra helyzetéről, valamint az SDG-telep üzemeltetéséről is tanácskoztak.

Ez történik továbbiak →Istent keresem

Péld 2,16–22

„Te azért járj a jók útján, és ügyelj az igazak ösvényeire!” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink