Megújult Tornakápolna ékszerdoboza

Megújult Tornakápolna ékszerdoboza

A mindössze hét fős gyülekezet példa nélküli összefogással újította fel templomát.

Egység

Ülésezett a Generális Konvent elnöksége


A Kárpát-medencei református egyházak hivatalban lévő püspökeit és főgondnokait tömörítő testület az erdélyi Illyefalván tanácskozott a hétvégén.

Évforduló

Megkondultak a harangok a Béke napján

Kép: Megkondultak a harangok a Béke napján

Magyarországon is megkondulnak a harangok a Béke napján, szeptember 21-én, pénteken.

Sok családnál lapulhatnak még első világháborús emlékek

Gyűjtőköri napot szervezett a Magyar Nemzeti Levéltár szeptember 15-én a budapesti Bécsi kapu téri épületében, ahol lehetőség volt az otthon őrzött első világháborús magándokumentumok felajánlására és digitalizálására is. Pintér Tamás történésszel, a Nagy Háború Blog szerkesztőjével, a Károli Gáspár Református Egyetem doktori iskolájának hallgatójával beszélgettünk.

Egyházunk

Református ízek találkozója

Kép: Református ízek találkozója

Új gasztrokulturális esemény segíti a reformátusok összetartását: október 12-14. között első alkalommal rendezik meg a Református ízek találkozóját a horvátországi Kopácson. Az idei rendezvény fő témája a paprika lesz.

Emelkedett az egyházunknak felajánlott adó 1% összege

Kép: Emelkedett az egyházunknak felajánlott adó 1% összege

Az adózók mintegy 997 millió forinttal támogatták idén a Magyarországi Református Egyház társadalmi szolgálatát, 209 ezren ajánlották személyi jövedelemadójuk 1 %-át „egyszerűen református" célra. Köszönjük!

Tanítunk

Kis iskola nagy tervekkel

Kép: Kis iskola nagy tervekkel

Magyarországon százhetvenhat református általános iskolában ötvenkétezer diák kezdte meg a 2018/2019-es tanévet, köztük az a száznégy tanuló is, akik szeptembertől a Zichyújfalui Református Általános Iskolába járnak.


Ha egy apró dologban segíthetek, már megérte


Mi visz rá egy fiatal nőt arra, hogy olyan iskolában oktasson, amellyel más tanárok a diákjaikat riogatják? Csombok Marianna magyar szakos tanárnő, a nyolcadik kerületi Lakatos Menyhért Általános Iskola munkatársa mesélt nekünk hivatása fény- és árnyoldalairól.

Hittan

Letölthetőek a hittanos létszámjelentés adatlapjai

A fakultatív hittanoktatás létszámadatait októbe 1-ig, a kötelezően választható hit- és erkölcstanoktatás létszámjelentéseit pedig október 10-ig kell elküldeni a Zsinati Oktatási Iroda felé. 

A világban

Közel-keleti segélykiáltás

Egyházunk közel-keleti partnerszervezetének főtitkára, Rosangela Jarjour humanitárius segítségnyújtásra és a szíriai keresztyének támogatására szólított fel az Európai Protestáns Egyházak Közössége bázeli nagygyűlésén.

Szabadon, közösségben, elkötelezve

Két történelmi jelentőségű dokumentumot fogadott el az Európai Protestáns Egyházak Közössége nagygyűlése, amely jelenleg is ülésezik Bázelben. Az első világháború végének 100. évfordulója emlékére elkészített írást egyházunk delegáltja, Fazakas Sándor jegyzi.


Istent keresem

Zak 7

„Királyod érkezik hozzád...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →

Adatvédelem

Adatvédelmi és adatkezelési mintaszabályzat

A Magyarországi Református Egyház Elnöksége az adatvédelmi rendeletnek való megfelelés céljából közzéteszi a Magyarországi Református Egyház Egyházközségei Mintaszabályzatát.

Blogok

Rendszeresen szemlézünk keresztyén blogokat. A tartalmuk nem része a refomatus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenésre mutatnak.

MegmondomA kényszerpálya pilótái

A gyülekezeti élet hangsúlyos pontjait nem a tömeges találkozók idejére érdemes helyezni.

Reposzt"Egyneműsített Emberi Matéria"

Elérkeztünk egy ponthoz, amikor ez a magától értetődőnek beállított és elhitetett világ- és emberkép megkérdőjeleződik.

Szabados ÁdámA szó szerinti értelmezés gyakran a jelentés eltérítése

Akkor járunk el helyesen, ha mindig szem előtt tartjuk az utalás módját, mielőtt értelmezőként elindulunk.

Dunamelléki Egyházkerület

Szabadon választott függőség

Szabadság párkapcsolatban és családban – női és férfi szemmel. ...

Az égi kincs tört edénye

Memoria Sanctorum című sorozatunk következő részében Gellért püspök életútjával ismerkedhetnek meg. ...

Dunántúli Egyházkerület

Krisztus evangéliumához méltóan - évnyitó a Pápai Református Teológiai Akadémián

Hálaadás és Isten igéjére való figyelés jellemezte a Pápai Református Teológiai Akadémia jubileumi tanévnyitóját. Az újraindulásának 20. évfordulóját ünneplő intézmény tanévnyitó istentiszteletén az igehirdetés szolgálatát Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke végezte.

Pápai gimnáziumunk új igazgatója: Baráth Julianna

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma tanévnyitó istentisztelettel kezdte meg történetének 488., újra indulásának 28. tanévét 2018. szeptember 2.–án, a Pápai Református Templomban. Ekkor tett esküt az iskola új igazgatója: Baráth Julianna lelkipásztor-vallástanár.

Tiszáninneni Egyházkerület

Megújult Tornakápolna ékszerdoboza

Teljesen felújították a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornakápolna református templomát. A mindössze hét fős gyülekezet példa nélküli összefogással valósította meg a beruházást, amihez a magyar állam, az ... ...

Bizalomra építve

Megnyitotta 488. tanévét a Sárospataki Református Teológiai Akadémia (SRTA). A tanévnyitó ünnepi istentiszteletet és az azt követő akadémiai közgyűlést az intézmény imatermében rendezték meg szeptember ... ...

Tiszántúli Egyházkerület

Építs és plántálj!

"Jézus ezt mondta neki: Legeltesd az én juhaimat" (Jn 21,17) Beiktatták Katonáné Varga Olgát a Zsákai és Furtai Református Társegyházközségbe ...

Az evangélium egy életre átformál

A lelkészi, tanítói és hitoktatói pálya értelmiségi elköteleződést és társadalmi felelősségvállalást jelent. Elkezdődött a 480. tanév a Debreceni Re...

Neked mondom, kelj fel! — a lelkész válaszol

Mi a menete, hogy felnőtt korban megkeresztelkedjek?

Felnőttkorban a keresztség szentségének kiszolgáltatását úgynevezett konfirmációs oktatás előzi meg, amely segíti a megkeresztelendőt abban, hogy kérése érett hitbeli döntésen alapuljon. A felnőtt keresztség és a konfirmációs oktatás komolyan vétele biztosan hasznára válik lelkiekben, önmaga mélyebb megismerésében, de egyéb általános műveltségi ismeretek megszerzésében is.
Tovább olvasom

Forduljanak hozzánk!

Református lelkipásztoraink szeretnének az internet segítségével azokhoz fordulni, akikben kérdések vetődtek fel, de úgy érzik, nem tudják kinek feltenni őket. Keressenek meg minket, ha olyan életvezetési tanácsot is szívesen meghallgatnának, ami a Biblia tanításán alapul; ha a megnyugvást Istenben keresik; és akkor is írjanak, ha kérdésük van a keresztyén hittel, tanítással, református egyházunkkal kapcsolatban.

Kik segíthetnek még?

A Lelkész válaszol rovatunkhoz fordulók mellett azoknak is szeretnénk tanácsot nyújtani, akik úgy érzik, más típusú segítségre szorulnak. A gyülekezetekben élő, dolgozó lelkipásztorok mellett egyházunkban számos lelkigondozói szolgálat, bajba jutottak megsegítésével foglalkozó intézmény működik. Tovább...

Kálvin Kiadó

Találkozz könyveinkkel a Szárszói Konferencián

Bibliáink és más kiadványaink is ott lesznek az idei Szárszói Konferencián, augusztus 23. és 25. között.

Könyvvásár a Doktorok Kollégiumán

A Doktorok Kollégiuma nagykőrösi ülésének részeként 21-én egész napos kedvezményes könyvvásárt tartunk a helyszínen.

  • McGrath Brunner
  • Jézus példázatai
  • Tom Wright
  • Kicsoda Jézus?
  • Magyarázatos Biblia