Évtizedes hűség az elesettekért

Évtizedes hűség az elesettekért

Kató Ibolya pszichológus vehette át szombaton a Dizseri Tamás Szeretetszolgálati Díjat.

Házasság hete

Házasságkötéskor esküt mondunk, ünnepélyes, szívből jövő nagy szavakat. Isten adjon szeretetet, erőt, bizalmat, hogy meg is tartsuk minden szavát. Imádkozzunk ezért ne csak a házasság hetén, hanem minden napon.

Randevú egy életen át

Vasárnap elkezdődött a házasság hete; országszerte és a határon túl száz településen több mint kétszáz programmal irányítják a figyelmet a házasság, a család fontosságára.

Szentlelkes beszélgetések

Kép: Szentlelkes beszélgetések

Negyvenöt éve szerelmes- és harmincnyolc éve házaspár Gorove László mentőorvos, katolikus diakónus és Gorove Kriszta angol–német szakos tanár, a Családok Jézusért közösség felelősei, a házasság hete idei arcai. Öt gyermeket neveltek fel, tizenkettedik unokájuk világra jöttét várják, és huszonöt éve foglalkoznak házassági felkészítéssel.

Egység

Generális Konvent: fókuszban az Egység-nap és a diaszpóra

A Kárpát-medencei református egység 10. évfordulójának ünnepi előkészületeiről, a Magyar Református Egyház költségvetési kérdéseiről és a diaszpóra helyzetéről tárgyalt a Generális Konvent elnöksége idei első, berekfürdői találkozóján.

Fiatalok

Csatlakozz a matrózok segítőjének a Bárka-táborba!

Kép: Csatlakozz a matrózok segítőjének a Bárka-táborba!

A Magyarországi Református Egyház nagyszabású gyermektáboroztatási programja folytatódik és Te is a részese lehetsz.

Küldetés

Focikupát szervezett a Wáli István Református Cigány Szakkollégium


A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat intézményei barátságos focikupán mérkőztek meg egymással a debreceni Tóth Árpád Gimnázium tornatermében, közöttük a két református intézmény: a házigazda WISZ, valamint a budapesti RefoRom is.

Hálás szívvel hazatérni Istenhez

„Képzeljünk magunk elé egy mérleget, amelynek egyik serpenyőjében a panaszaink, másikunkban pedig a hálaadásaink vannak – vajon melyik lesz a nehezebb?" Negyedik alkalommal szervezett cigánymissziós találkozót öt protestáns felekezet: az eseményen ezúttal a hálaadás volt a téma.

Átadták a Jószolgálat-díjat


Egyházunk Kallódó Ifjúságot Mentő Missziójának drogterápiás otthona is elnyerte az idei Jószolgálat-díjat. 

Riport

Közérthetőnek lenni bátorság

Kép: Közérthetőnek lenni bátorság

A bizalom hangja – ez a szlogenje a Halas Rádiónak, amelyet a Kiskunhalasi Református Egyházközség tart fönn. Az öt éve működő közösségi rádióban a pozitív értékek átadásán, illetve az egymás és Isten iránti bizalom kialakításán fáradoznak.

Kis gimnázium, nagy lehetőségek

Kép: Kis gimnázium, nagy lehetőségek

A lévai Czeglédi Péter Református Gimnáziumot támogathatjuk a pénteki Tiszántúli Református Jótékonysági Bál adományaival. Mi is ellátogattunk a felvidéki intézménybe, hogy bemutassuk Önöknek a Kárpát-medence legkisebb református gimnáziumát.

In memoriam

Elhunyt Bellai Zoltán püspöki főtanácsos

Kép: Elhunyt Bellai Zoltán püspöki főtanácsos

Bellai Zoltán kaposvári református lelkipásztort, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöki főtanácsosát 2019. február 15-én, pénteken hajnalban, szolgálatba küldő Ura hazahívta.

Tűzeset

Adományokból pótolják a kollégisták elégett könyveit


Bibliáikat, tankönyveiket, szótáraikat és szépirodalmi köteteiket is elveszítették a Ráday utcai kollégium lakói a januári tűzben. A diákok listába szedték elégett könyveiket, pótlásukban segített már a Kálvin Kiadó, a Magyar Bibliatársulat, a Sárospataki Teológiai Akadémia, sőt a Moly.hu közössége is. Vannak még hiányzó könyvek, egy diák például nehezen beszerezhető korálkönyvet keres. 

A hit próbája?


Több mint egy hét telt el a tűzeset óta, melyben egy ember elhunyt és 165 református diák, köztük a budapesti teológia hallgatóinak kollégiumi otthona is megsemmisült.  Az azonnali kármentés és vizsgálat után bebizonyosodott, hogy a Ráday utca 28. második és harmadik emelete teljesen lakhatatlanná vált, a romok alól pedig egyre több alkalommal fakad fel a kérdés: miért hagyta ezt Isten? Erre próbáltunk választ keresni mi is, de annál sokkal többet találtunk – szilárd hitvallásokat. 

Ajánló

A Reformátusok Lapja e heti számából

A Reformátusok Lapja február 17-i számában beszélgetést olvashatnak a Magyar Református Szeretetszolgálat új programjáról, ellátogathatnak egy vendéglátás szakos diákoknak szervezett versenyre, valamint megtudhatják, miért hívják kegyelmi lakodalomnak a hetvenéves házassági évfordulót.

Egyházunk

Református pedagógusok munkáját ismerik el 2019-ben is

Március 18-ig jelölhetünk példamutató pedagógusokat a Makkai Sándor-díjra és az Imre Sándor-díjra.

Istent keresem

Jn 8,1–11

„Én sem ítéllek el téged, menj el, és mostantól fogva többé ne vétkezz!” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →


Blogok

Rendszeresen szemlézünk keresztyén blogokat. A tartalmuk nem része a refomatus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenésre mutatnak.

KriszTeSóEgyütt. Istennel. – Ötéves a TeSó blog

A szerzőgárda nagy része vall arról, hogy mit is jelent számára a blogban szolgálni, és keresztyénként önkénteskedni.

ReposztFelrobbant a puliszka, avagy mitől ilyen ütős a család-téma?

Komoly kihívás ez egy világkép számára, mely a fejlődést a régi hagyomány- és identitásközösségek feloldódásában látja.

MegmondomJézus és az ördögök

Hogyan értsük Jézus ördögűzéseit?

Hittan

A választható hit- és erkölcstan szervezésének 15 lépése

Fontos határidők és szabályok a beiratkozáshoz, illetve az átiratkozáshoz a 2019/20. tanévre.

Adatvédelem

Adatvédelmi és adatkezelési mintaszabályzat

A Magyarországi Református Egyház Elnöksége az adatvédelmi rendeletnek való megfelelés céljából közzéteszi a Magyarországi Református Egyház Egyházközségei Mintaszabályzatát.

Dunamelléki Egyházkerület

Vitaminok és nyomelemek a házasságban

Ahogy a szervezetünknek szüksége van vitaminokra és nyomelemekre, úgy a házastársi kapcsolatnak is vannak létfontosságú éltető elemei. Az egyik ezek közül a humor. ...

Az ismerkedésre szánt idő

Egymás megismerése nem ér véget a házassággal, akkor kezdődik csak igazán. Három házaspár osztotta meg velünk ezzel kapcsolatos tapasztalatait a házasság hetének egyik központi programján. ...

Dunántúli Egyházkerület

100 éves Csajági Dezső református lelkipásztor

„Jó az ÚR“ - tett bizonyságot  Csajági Dezső nagytiszteletű úr, akit a 2019. január 17-én, 100. születésnapján köszöntöttek Pápai Református Teológiai Akadémián.

Miként gyűjt az Isten

Amint beszámoltunk a somogyi hírről a nágocsi Árvácska Anya- és Csecsemőotthonban november 30-án tűz ütött ki. Közel két hét telt el, de folyamatos az érdeklődés, hogy mi történt azóta. Nagy Csaba esperes urat kerestük fel, hogy adjon tájékoztatást olvasóinknak.

Tiszáninneni Egyházkerület

A házasság pártján állva - házasság hete Telkibányán

Ötödik éve szentelnek figyelmet a kis abaúji településen, Telkibányán a Házasság hete országos kampánynak. Ebben az évben február 13-án este meghitt, csendes beszélgetésre várták a ... ...

Nagyszabású fejlesztések Sárospatakon - a felújítás a Kollégium minden intézményrészét érinti

Három és félmilliárd forintnyi állami forrásból építkezik Sárospatakon a Tiszáninneni Református Egyházkerület (TIREK), valamint Református Kollégium. A beruházás sorozat már elkezdődött és előreláthatólag 2020 végéig ... ...

Tiszántúli Egyházkerület

A reménység rózsái

A Tiszántúli Református Egyházkerület tizenkettedik alkalommal rendezte meg jótékonysági bálját 2019. február 15-én a debreceni Kölcsey Központban. ...

Dr. Andreas Hess kitüntetést kapott

Dr. Andreas Hess svájci református lelkész, a HEKS segélyszervezet volt magyar kapcsolatokért felelős munkatársa kitüntetésben részesült a  tizenket...

Neked mondom, kelj fel! — a lelkész válaszol

Mi a menete, hogy felnőtt korban megkeresztelkedjek?

Felnőttkorban a keresztség szentségének kiszolgáltatását úgynevezett konfirmációs oktatás előzi meg, amely segíti a megkeresztelendőt abban, hogy kérése érett hitbeli döntésen alapuljon. A felnőtt keresztség és a konfirmációs oktatás komolyan vétele biztosan hasznára válik lelkiekben, önmaga mélyebb megismerésében, de egyéb általános műveltségi ismeretek megszerzésében is.
Tovább olvasom

Forduljanak hozzánk!

Református lelkipásztoraink szeretnének az internet segítségével azokhoz fordulni, akikben kérdések vetődtek fel, de úgy érzik, nem tudják kinek feltenni őket. Keressenek meg minket, ha olyan életvezetési tanácsot is szívesen meghallgatnának, ami a Biblia tanításán alapul; ha a megnyugvást Istenben keresik; és akkor is írjanak, ha kérdésük van a keresztyén hittel, tanítással, református egyházunkkal kapcsolatban.

Kik segíthetnek még?

A Lelkész válaszol rovatunkhoz fordulók mellett azoknak is szeretnénk tanácsot nyújtani, akik úgy érzik, más típusú segítségre szorulnak. A gyülekezetekben élő, dolgozó lelkipásztorok mellett egyházunkban számos lelkigondozói szolgálat, bajba jutottak megsegítésével foglalkozó intézmény működik. Tovább...

Kálvin Kiadó

Honlapunk megújult

Újra szeretettel várjuk a látogatókat a kalvinkiado.hu címen. A szebb, korszerű megjelenés mellett számos, a böngészést és vásárlást megkönnyítő változtatást is végrehajtottunk, így például mobiltelefonról és táblagépről is könnyebb a tájékozódás és a vásárlás.

  • PU Biblia sötétzöld
  • Zsebméretű Biblia
  • A nagy történet
  • Köntös
  • Robinson