Kihirdették a Re:formáció vetélkedő eredményét

2017. október 06., péntek

Október 1-jén került sor a Re:formáció – Megújuló világ komplex műveltségi vetélkedő döntőjére, melyet a Magyar Televízió M5-ös csatornáján kísérhettek figyelemmel a nézők.

A Reformáció Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztérium Oktatásért felelős Államtitkársága, valamint az Oktatási Hivatal által szervezett megmérettetés célja az volt, hogy a fiatalok jobban megismerjék a reformáció értékeit, annak művészeti és tudományterületekre gyakorolt hatásait.

A tévés fináléba hat középiskolai csapat jutott be, ahol egyaránt szükség volt a kreativitásukra, színészi teljesítményükre és csapatmunkájukra. Az utolsó megmérettetés során klasszikus egyházi énekek régi dallamára kellett új tartalmat, szöveget írniuk, melyhez az élő zenei kíséretet az Anima Soni zenekar biztosította. A Regös/Pallér feladatban valamennyi formáció regöse elmesélte, hogy a feladathoz készült kisfilmjükben mely, az adott országrészre jellemző nevezetesség látható. Ezt követte a Magiszter 1 játék, melyben minél gyorsabban kellett kitalálniuk a történelmi személyeket rejtő feladványokat. Retorikai készségeiket, érvelési technikáikat a Disputa versenyszámban mutatták be, míg színészi képességeiket Szabó Magda Abigél című regényének kiválasztott jeleneteiben bizonyították, mellyel az írónő születésének 100. évfordulójára emlékeztek. A középiskolások azt is kipróbálhatták, milyen egy templomtorony három darab fiatornyát különböző elemekből felépíteni.

A verseny végén Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa hirdetett eredményt. Látva a kivételes lelkesedést és a csoportok közti rendkívül kis különbséget úgy döntött, hogy mind a hat csapat megérdemli a fődíjat. Így Wittenberg várát egyaránt bevehetik a győri a Péterfysek; a Bonyhádi Petőfiúk; a szigetszentmiklósi Fidelitate-k; a budapesti  Visszatérők csapata; a békéscsabai Wittenbergesek és a debreceni Tógátusok.

Forrás: reformacio2017.hu

Szerkesztette: Szoták Orsolya