A kikapcsolódástól a győzelemig

„Számomra a borászat és a minőségi borok képviselete jelenti a kikapcsolódást” – az idei BORUM-on a bácskossuthfalvi Dimalis Pincészet 2017-es évjáratú Rajnai Rizlingje nyerte el a Magyarországi Református Egyház Bora címet fehérbor kategóriában. Méhes Bélával, a pincészet egyik alapítójával hivatásról és hagyományokról beszélgettünk.

A kikapcsolódástól a győzelemig

Egy szenvedély, négy barát, négy év, négy féle szőlő – ez a Dimalis Pincészet utazása az idei BORUM-ig, ahonnan az egyház bora címmel térhettek haza. Bár nem számítottak ekkora megtiszteltetésre, a pincészet alapítói büszkék rá, hogy munkájuk gyümölcse nemcsak a szőlőben ért be, hanem ilyen formában is.

 

 

„Mikor Móricz Árpád tiszteletes úr mondta, hogy hozzánk érkezik a BORUM, egyértelmű volt, hogy mi is indulunk. Bár nem vagyunk régi borászat, részt szoktunk venni a falu különböző rendezvényein, fontosak számunkra tradícióink, hiszen itt születtünk és itt élünk –  a borászat és a reformátusság szerepe pedig olyan hagyomány, amire figyelnünk kell” – fogalmaz Méhes Béla, a pincészet egyik alapítója, aki azt is elárulja: gyermekei és felesége reformátusok, és bár őt katolikusnak keresztelték, mára a református gyülekezet tagja, úgy érzi, hitét is reformátusként éli meg.

Mint mondja, elérkezettnek látták az időt, hogy szakmai zsűri elé vigyék boraikat és a helyi közönség véleményén túl másokét is megismerjék: „A BORUM-on résztvevő borászok komoly szakmai hálót jelentenek, a velük való találkozás a fejlődésünk útja.”

 

Tökéletes alapok

 

A borászat mellett Méhes Béla a Sila Kft. igazgatója. A lánc- és kötélgyártással foglalkozó vállalat 210 embernek ad munkát, de az igazgató szerint a hétköznapokban sem fáradság a szőlővel foglalkozni: „Munka után számomra a borászat és a minőségi borok képviselete jelenti a kikapcsolódást.”

 

 

A Dimalis Pincészet tagjai 2014 óta foglalkoznak a szőlővel, de úgy érzik, már az elmúlt négy esztendőben is sokat fejlődtek. Méhes Béla elmondja, vállalkozó barátaival döntöttek úgy, hogy szeretnének szőlőt termeszteni és olyan minőséget képviselni a Vajdaságban, ami megállja a helyét más borok között is. A szőlészet legnagyobb részében rajnai rizling terem, jellemző fajta még a savignon blanc, a cabernet savignon és a kékfrankos. „Néhányan bírálnak minket, hogy olyan fajtákkal dolgozunk, melyek nálunk nem őshonosak, de egyelőre nem tartjuk magunkat elég tapasztaltnak ahhoz, hogy kísérletezzünk – először az alapokat szeretnénk tökéletesen elsajátítani” – magyarázza a tulajdonos.

Ennek ellenére is kellemes meglepetés volt a csapat számára a rajnai rizling, mert sokáig tartottak termesztésétől: ez egy vékony héjú, rothadékony szőlő, aminek pontosan el kell találni a szüretelési időpontját. „Ez nekünk azért is nagy kihívás, mert napközben dolgozunk, csak munka után tudunk kimenni a szőlőbe. Az első évben kissé megkéstünk a szürettel, de azóta nagyon odafigyelünk, ennek eredménye a 2017-es borunk” – teszi hozzá Méhes Béla.

 

 

Az alapító arról is beszámol, hogy a pincészetnek nincs személyzete, csupán egyetlen borásza, Gáspár Endre, aki barátai biztatására tanulta ki a mesterséget. „Vannak időszakok, amikor sok a feladat, de ezt szenvedélyből csináljuk. Élvezzük, hogy mi mossuk a hordót, szüretelünk vagy átfejtjük a bort – magyarázza Méhes Béla. – Nagy segítségünk Endre, aki lelkiismeretesen összefogja és koordinálja a munkát.”

 

Megtartó erő

 

A Dimalis Pincészet tulajdonosainak fő célja, hogy fenntartsák azt a színvonalat, amit elértek, és az alapok elsajátítása után tovább fejlődjenek. Terveik között szerepel, hogy Bácskossuthfalván felélesszék a borturizmust, ehhez építtettek egy 60 fő befogadására alkalmas kóstolótermet, illetve teraszt és készül egy föld alatti pince is. „Örülnénk, ha a hozzánk látogatóknak a borok mellett kulturális értékeinket is megmutathatnánk, hogy visszavágyjanak Délvidékre” – foglalja össze a vállalkozó.

Ezen az úton fontos lépés volt a borászat számára, hogy a BORUM-on is megmérettethették boraikat: „Mikor az eredményhirdetésen elhangzott a nevünk, először el se hittem. Nem számítottam ekkora megtiszteltetésre, de sokat jelent, hogy az egyházban megismerhetik a borunkat.” Méhes Béla azt is hozzáteszi: „Délvidéken – és az egész Kárpát-medencében – nagyon komoly megtartó erő a református közösség, ezért nagyon büszkék vagyunk, hogy református borászversenyen győzhettünk.”

 

„Angyal szól belőled, ha bort emlegetsz"
Látogatóban jártunk Mészáros Pálnál, az idei BORUM vörösbor kategóriájának győztesénél.

 

A cikk eredetileg a reformatus.hu-n jelent meg. Farkas Zsuzsanna, fotó: Némedi-Varga Dávid