Megvalósult álom

2014. november 11., kedd

Csaknem hét millió forintból valósult meg a Nagycsere-Halápi gyülekezet nagy álma, hosszú idő után mindkét településen imaházat alakítottak ki.

A beruházások befejezése kapcsán mindkét településen hálaadó istentiszteletet tartottak november 9-én, délután. Halápon 14 órakor kezdődött az ünnepi alkalom, amelyen Vad Zsigmond a Debreceni Református Egyházmegye esperes prédikációjában kiemelte, hogy aki hálát tud adni, az alázatos és megelégedett ember. A hálás ember pedig tud örvendezni és van is miért, mert az Úr megáldotta azok kezét, akik az építkezésben dolgoztak.

A halápi gyülekezeti ház kialakítását 400 ezer forinttal támogatta a Nagycsere-Halápi gyülekezet testvérgyülekezete a Debrecen- Széchenyi-kerti Református Egyházközség, amelynek lelkipásztora, Jenei Zoltán kiemelte, hogy ugyan kicsi, de Istennek kedves gyülekezet a Nagycsere-Halápi. Az Úrnak pedig gondja van az ember testi és lelki egészségére, talán éppen ezért nem véletlen, hogy a most átadott imaterem mellett működik az orvosi rendelő.

Az önkormányzat tulajdonában álló egykori védőnői lakásból alakították ki Halápon az istentiszteleti alkalmaknak méltó helyet adó termet, amelyet ez év februárja óta határozatlan idejű bérleti szerződéssel kapott meg a gyülekezet a várostól. A terület önkormányzati képviselője Kovács István elmondta, hogy ameddig csak lehet, a város biztosítja a helyet a gyülekezet számára.

A halápi hálaadó alkalom után a gyülekezet átvonult a nagycserei gyülekezeti házba, amelyet egy egykori lelkészlakásból alakítottak ki. Az ünnepi alkalmon a Debreceni Református Egyházmegye esperese igehirdetésében kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy ne csak építők legyünk, hanem épülők is. Az építést ugyan be lehet fejezni, de a lelki épülést soha sem. Folyamatosan meg kell újulni az életünknek napról-napra. Ez a reformáció és ezért vagyunk mi reformátusok. Vad Zsigmond hangsúlyozta, hogy Isten teremtő erejének csodája, hogy nem vagyunk egyformák, mindenkinek megvan a maga küldetése, és ahogy egy templom, egy gyülekezeti ház sem épülhet fel egyforma téglákból, úgy egy gyülekezet sem állhat egyforma emberekből. Kívánta, hogy legyen a nagycserei gyülekezet erős lelki fal, amely példát mutat és vonzóvá válik mások számára is.

Az alkalmon Jenei Zoltán, a Széchenyi- kerti gyülekezet lelkésze is köszöntötte a gyülekezetet. Mint mondta, nincs annál nagyobb dolog, ha valaki megtér és odateszi Jézus kezébe szívét. A hangsúlynak pedig mindig a lelki építkezésen kell lennie.
A Nagycsere-Halápi gyülekezet lelkipásztora, Ifj. Jenei Zoltán mindkét ünnepi alkalmon kiemelte, hogy a munkálatok azokért az emberekért történtek, akik a két településen élnek, templommá vagy imaházzá ugyanis csak akkor válhatnak a kövek, ha oda emberek mennek. Az imaházak kialakításával, pedig nagy álma valósult meg a helyieknek, ugyanis eddig csak egy-egy szoba állt a rendelkezésükre. A mostani beruházásoknak köszönhetően Nagycsere után nyár óta már Halápon is elindulhattak a gyermekistentiszteleti alkalmak. A két településen összesen harminc gyermekkel foglalkoznak.

Ifj. Jenei Zoltán ismertette, hogy a munkálatok során többek között falakat bontottak el, kifestették az épületeket, kicserélték a nyílászárókat, és megtörtént az akadálymentesítés is. A beruházások az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Debreceni Református Egyházmegye, a Debreceni- Széchenyi-kerti Református Egyházközség, nagy vállalkozók és a Biblia Szövetség támogatásából, valamint a gyülekezet több millió forintos önerejéből, összesen csaknem hét millió forintból valósultak meg.

Buzás Borbála

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.