Theológák a Nőszövetség őszi konferenciáján

2014. november 19., szerda

Idén először vettek részt theológák a Tiszántúli Református Egyházkerület Nőszövetségének őszi, Berekfürdőn tartott Konferenciáján.

Takács Tamásné lelkipásztor, a Tiszántúli Református Egyházkerület Nőszövetségének elnökhelyettese kiemelte, fontosnak tartják, hogy tovább adják tapasztalataikat, tudásukat a fiatalabbaknak, ezzel segítve őket abban, hogy amikor egy gyülekezet élére kerülnek, tudják miben és hogyan számíthatnak nőtestvéreikre. A teológus lányok jelenléte így valamennyire meghatározta a négy napos berekfürdői találkozó programjait, ugyanis az esték a kötetlen beszélgetéseké voltak. Takács Tamásné szerint elképzelhető, hogy a jövőben a teológushallgató fiúkat is meghívják az őszi konferenciákra, hiszen vannak olyan gyülekezetek, ahol a lelkipásztor vezeti a nőszövetséget, így érdemes, ha ők is belelátnak az asszonyok munkájába.

Az idei találkozón is részt vett Szécsi Andrásné Emma néni, aki hosszú éveken keresztül titkára volt a kerületi nőszövetségnek, azonban továbbra is szoros kapcsolatot ápol a kerület nőszövetségének tagjaival, ahogy mondta szívügye a nőszövetség élete. Emma néni kiemelte, hogy azért is tartja fontosnak a theológák részvételét, mert felszentelésük után lelkésznői lesznek egy gyülekezetnek, kell, hogy tudják, hogy az élet számos területén számíthatnak a gyülekezet női tagjaira. Emma néni az idei konferencián ünnepélyes keretek között átadta férje egykori palástját a Megbékélés Háza vezetőségének. A felajánlás azt a célt szolgálja, hogy a Megbékélés Házába érkező lelkészek számára tudjanak palástot biztosítani egy-egy istentisztelet megtartása kapcsán.

A Tiszántúli Református Egyházkerület Nőszövetsége már húsz éve minden ősszel megszervezi őszi konferenciáját. A mostani találkozó november 13-án kezdődött és november 16-án ért véget. A berekfürdői konferencia egyik fő témája az idei Kárpát-medencei imanap volt, amelynek háttéranyagát idén a Szlovákiai Református Keresztyén Nők Egyesülete készítette elő. A Kárpát-medencei imanapot kilencedik alkalommal szervezik meg december első vasárnapján. Az Imanap gondolata a 2004. december 5-ei népszavazás kapcsán, az anyaország határain túli magyarság sorsával való együttérzés jeléül született.

A tíz éves „imaprogram" során minden évben más-más országrész és egyházkerület mutatkozik be, tárja fel örömeit és gondjait, hív hálaadásra és könyörgésre. Idén Felvidékért imádkozunk. Porubán Fülöp Angéla lelkipásztor, a Szlovákiai Református Keresztyén Nők Egyesületének elnöke kiemelte, hogy a mostani imafüzet abban tér el az eddigiektől, hogy meghagyták a gyülekezeteknek, nőszövetségeknek azt a szabad választást, hogy nekik hogy lenne a legjobb, ugyanis a cd-re több imát tettek fel, míg az imafüzetbe csak néhányat, de ennek a végén van igemagyarázat is.

A felvidéki nőszövetségi munkával kapcsolatban elmondta, hogy nem könnyű összefogni a nőegyesületeket Szlovákiában már az egyházkerület egyházmegyéinek a széttagoltsága miatt sem, illetve sok olyan gyülekezetről is tudnak, ahol az asszonyok nem egyesület formájában, de sokat tesznek a gyülekezetük életéért. Kiemelte, hogy míg régen a diakóniai és a szeretetszolgálati feladatokat is az asszonyok végezték, úgy ma már „mindennek osztály van", így a nőkre általánosságban a női munkák, mint a takarítás, sütés, főzés, vendéglátás hárulnak.

A konferencián, amelyre a kerület minden részéből érkeztek asszonyok, szó volt a nőszövetségek feladatáról, jelenlegi helyzetéről és jövőjéről is. Előadást tartott P. Tóthné Szakács Zita lelkipásztor, országos elnök, illetve Dr. Gaál Botondné dr. Czeglédy Mária, a Tiszántúli Református Egyházkerület Nőszövetségének elnöke, aki a Kanadai Nőszövetség 100. Jubileumi Konferenciájáról és a 2014. évről, a 2015. év feladatairól beszélt. Pénteken este pedig Baráth Béla egyetemi tanár, A kollégiumi tanárok és diákok részvétele az I. Világháborúban címmel tartott előadást. A Kerület Nőszövetségének Őszi Konferenciájával párhuzamosan tartották, szintén Berekfürdőn, a Nőszövetség Országos Intézőbizottsági gyűlését is. Az Őszi Konferencia vasárnap úrvacsorás istentisztelettel ért véget.

Buzás Borbála

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.