Életet ment, aki ételt ad

2014. november 28., péntek

Egy tál forró levesnek tűnő gőzölgő csatornafedél, porcukornak látott hóesés, mackósajt alakú közlekedési tábla – minden, az útjába eső dolgot ételnek lát az a képzelgő kislány, aki a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) adventi kisfilmjének főszereplője. A segélyszervezet kétszáz gyermek étkeztetését vállalja a téli szünet minden napján, s adventi kampányával szeretné felhívni a figyelmet a magyarországi gyermekéhezés problémájára.

Az MRSZ idei adventi kampányával arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy Magyarországon ma legalább tízezer gyerekek nem jut minden nap élelemhez, s számuk évről évre nő. Az élelem megvásárlása már két évvel ezelőtt is a gyermeket nevelő családok tizenkét százalékánál okozott nehézséget. A legfrissebb felmérések szerint a hét évnél fiatalabb gyermekek több mint negyven százaléka él szegénységben.

Az alultáplált gyermekek fejlődése észrevehetően lelassul, fizikai és mentális problémák egyaránt jelentkezhetnek náluk. Az alultápláltság tipikus tünetei a kóros fáradtság, a legyengült immunrendszer, a szív- és érrendszeri panaszok, valamint a külső ingerekkel szembeni érzéketlenség, az ún. apátia. Egy huzamosabb ideig éhező gyerek szervezete olyan mértékben károsodik, hogy jó eséllyel egész hátralévő életében egészségügyi problémákkal fog küzdeni.
 

Ezek a gyerekek csak az óvodában vagy az iskolában jutnak rendszeresen ételhez. „Hétfőn már alig várják az első étkezést – a református segélyszervezet szociális munkásainak beszámolója szerint olyan is előfordul, hogy tízóraival kell kezdeni a tanítást. – Számukra a téli szünidő nem a karácsonyról és az ajándékokról, hanem az éhségről szól."

„Ha egy gyerek éhes, az a két szülő számára is borzalmas állapot, akik nem tudnak neki enni adni. Ha segítünk, három embert lakatunk jól" – nyilatkozta a kampányindító sajtótájékoztatón Szinetár Dóra. A november 27-i sajtóülést a budapesti Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégium menzáján tartották. A színésznő ingyen vállalta, hogy a jó ügy arca legyen, mert úgy véli, ha segítünk másoknak, a mi lelkünk is jobb állapotba kerül.

A református Szeretetszolgálat december 20. és január 4. között – az iskolai szünet teljes idejében –, kétszáz éhes gyermeknek biztosítja önerőből a napi háromszori étkezését. Az MRSZ főállású szociális munkásai a helyi családsegítőkkel együttműködve választják ki a rászoruló gyerekeket Budapesten, Borsodban, Hajdú-Bihar megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, és Baranya megyében.

Emellett a Szeretetszolgálat – hasonlóan a korábbi évekhez – december és január folyamán több időpontban is meleg ételt oszt, valamint melegedőt és teajáratot üzemeltet Debrecenben és Budapesten, tartós élelmiszerrel segíti a rászorulókat és közel ezerkétszáz gyermek számára gondoskodik karácsonyi ajándékról. Ezekről a programokról az MRSZ honlapján lehet tájékozódni.

„Nehéz észrevenni ezeket a gyerekeket, mert az éhség sokszor nincs az arcukra írva" – utalt Osgyán Dániel, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány ügyvezető igazgatója a kampány szlogenjére, ugyanakkor arra kért minden jóérzésű embert, hogy segítsen egy-egy tál étel árával. Kétszáz gyerek étkeztetése a téli szünetben már biztosított, de az adományok mértékétől függően ez a szám tovább emelkedhet.

 

„Ez csak tüneti kezelés, ezzel nem oldódik meg a probléma" – Szinetár Dóra egy gyakori álláspontot idézve elmondta, nem szereti a gyógyszereket, de ha a gyerekeinek komoly bajuk van, beadja nekik még az antibiotikumot is. „A tünetet kezelni kell. El kell gondolkodni azon, hogy miért nem eszik, de a gyerek most éhes."

reformatus.hu, fotó: Keppel Ákos

A Magyar Református Szeretetszolgálat céljait a jobbadni.hu oldalon vagy a 13600-as adományvonalon keresztül (66-os mellék) is támogathatja. Ha SMS-ben elküldi a 66-os kódot a 13600-as számra, 250 forinttal járul hozzá a gyermekek étkeztetéséhez.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.