Református jótékonysági bál

2015. február 06., péntek, Debrecen

Idén nyolcadik alkalommal rendezi meg a jótékonysági bálját a Tiszántúli Református Egyházkerület.

A kerület a bál teljes bevételét a megmaradásért küzdő, rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnáziumnak adja, amely az egyetlen magyar nyelvű középiskola Szlovákiában Ságtól Szepsiig.

A Tompa Mihály Református Gimnázium 1999. szeptember elsején nyithatta meg kapuit. Az iskola saját diákotthona 2002-ben kezdte meg működését, és csak 2004. január 1-jén soroltak be az oktatási intézmények hálózatába, a legelső egyházi fenntartású kollégiumként. Az intézményben jelenleg 105 gyermek tanul, többen 90 kilométert is utaznak a gimnáziumig, amelynek költségvetését hátrányosan érintették az elmúlt időszak törvényi változásai, az általános diáklétszám-csökkenés, valamint a közüzemi díjak és egyéb terhek emelkedése. Az állami iskolai intézményeknek meghatározott működési költségekre szánt juttatás 88%-ára jogosultak a nem állami intézmények, beleértve az egyházi intézményeket is. Míg az állami fenntartású intézményeknek lehetőségük van egyéb állami forrásokat is igénybe venni, addig az egyháziaknak nem. Az előző két iskolai év racionalizációs intézkedéseivel sikerült a működési költségeket csökkenteni, ám még mindig hiánnyal küzd az iskola. Ennek ellenére élő és éltető közösséget építenek, minden igyekezetük arra irányul, hogy az iskola padjaiban tanuló diákok, kicsik és nagyok, hitben erős, céltudatos, gondolataikat anyanyelvükön és idegen nyelveken kifejteni tudó felnőttek legyenek. 

A kerület a befolyt összegből minden évben határon túli intézményeket támogat. Tavaly több mint háromszáz résztvevő és adományozó 4,3 millió forinttal segítette az anyagi nehézségekkel küzdő, a magyar nyelv és kultúra megőrzésén és továbbadásán fáradozó kőhalmi Szórványdiákotthont. 

Az idei bál 2015. február 6-án lesz Debrecenben, a Kölcsey Központban.

A pontosított sajtóközleményt a letöltések között találja.

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió