Az Élet szavát hirdetni

2015. május 26., kedd

Május 20-án Budapesten tartották a Protestáns Újságírók Szövetségének (PRÚSZ) idei közgyűlését, melyen Novotny Zoltán elnök beszámolt a szervezet elmúlt évi tevékenységéről, valamint a közgyűlés elfogadta a 2014-es költségvetésről szóló beszámolót és az etikai bizottság jelentését.

„Az Élet szavát hirdetni úgy lehet, ha a Valóságot szemléljük" – mondta áhítatában Háló Gyula baptista lelkipásztor. Emlékeztetett: Péter apostol pünkösdi prédikációja, egy fantasztikus történet, szíven ütött háromezer embert. „Tudjunk mi is, legalább egyszer az életben, így fogalmazni" – kívánta a protestáns újságíróknak és médiamunkásoknak.

A PRÚSZ 2004-ben jött létre a magyarországi baptista, evangélikus, metodista és református egyházak támogatásával, s azzal a céllal, hogy képviselje a világi médiumokban és a közéletben a keresztyén értékrendet, támogassa a protestáns értékeket magukénak valló médiamunkások szakmai törekvéseit. A szövetség tavaly konferenciával ünnepelte alapításának tizedik évfordulóját, tisztújítás zajlott a szervezetben, valamint többször alapszabályt is kellett módosítani a civil-törvény változása miatt. „Jogosultak vagyunk a közhasznú minősítésre" – jelentette be utóbbira reagálva Novotny Zoltán.

A szervezet tavaly is kiosztotta a Rát Mátyás-díjat, a reformációi gálaesten Petrőczi Éva írónő vehette át az elismerést. Emellett jelen volt a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének fotókiállításán, a Házasság hetén, megtartotta hagyományos médiaműhelyét. Utóbbi legnagyobb tanulsága, hogy az újságírók mellett a gyülekezeti kommunikációért felelős szolgálók továbbképzésére is szükség van – derült ki a beszámolókból.

A tervekről Faggyas Sándor alelnök beszélt: Szeptember végén lesz az idei protestáns médiaműhely, emellett – ha anyagi forrásai engedik – a 2017-es évfordulóra készülve egy konferenciát is terveznek a reformáció értékeinek mai társadalmi hatásairól. A tervezést nehezíti, hogy a Magyarországi Református Egyház idei költségvetéséből jelen állás szerint nem számíthat támogatásra. (A szervezet ugyanis – a tagdíjak és pályázati források mellett – jellemzően egyházi támogatásokból tartja fenn magát.)

A közgyűlést követő vacsorán bemutatták Petrőczi Éva tanulmánykötetét (Prédikátorok és poéták), Ozsváth Sándor tárcagyűjteményét (Az idő ölén), valamint Boda Zsuzsa Weisz Jenő evangélikus lelkipásztorral készített interjúkötetét (Küldetésben).

Feke György

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió