A svájciak integráló közösségek építését támogatják

2015. július 01., szerda

Június 26-27-én Budapestre látogatott a Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete, a HEKS kuratóriumának elnöke, Claude Ruey és Matthias Herren, az egyházakkal való együttműködésért felelős HEKS-megbízott.

A HEKS évtizedek óta tart fenn gyümölcsöző kapcsolatot a Magyarországi Református Egyházzal. Jelenleg az országprogram keretében elsősorban a gyülekezetek cigány gyermekek és fiatalok között végzett szolgálatát támogatja, továbbá a Magyar Református Szeretetszolgálat akadálymentesítő programját, amely a református egyházközségeknek abban kíván segíteni, hogy befogadóbbá válhassanak a fogyatékkal élők irányában.

Magyarországi tereplátogatásán Claude Ruey tájékoztatást kapott arról, hogy a HEKS országprogramja keretében jelenleg nyolc gyülekezet végez projektszemléletű munkát cigány gyermekek és fiatalok között, és három új projekt indul 2015 második félévében. A gyülekezetek egy három évre szóló programot terveztek meg mind tevékenységben, elérendő célokban és célcsoportokban, mind pénzügyileg, és ennek megvalósításához kapnak féléves rendszerességgel támogatást a svájci segélyszervezettől.

A Budapest-Józsefvárosi Református Egyházközség „Te+Én" nevet viselő programja 2012-ben indult. Ide látogatott el június 28-án délután Claude Ruey és Matthias Herren. Délután még épp időben érkeztek a Kis Fuvaros utcai közösségi térbe, hogy néhány cigány gyermekkel is szóba elegyedhessenek a kifüggesztett rajzaikról.

„Etnikailag Budapest legszínesebb kerületében élünk – kezdte Lakó István, lelkész prezivel támogatott beszámolóját –, magyarok, arabok, kínaiak, vietnámiak, törökök és mint köztudott, cigányok laknak itt. Fontos gondolatunk, hogy Isten tervében a nagyvárosoknak különleges szerepük van, idézhetjük például a Jeremiás 29,7-t: »... igyekezzetek a város jólétén..., könyörögjetek érte..., mert annak jóléte lesz a ti jólétetek!«"

A fiatal lelkész elmondta, hogy nemcsak programokat akarnak rendezni a cigányok számára, hanem közösséget akarnak építeni velük együtt, és megbízható kapcsolatot kialakítani a kerületben élő roma családokkal. Hittanórákkal kezdtek, majd játszóházat indítottak, amit most már minden vasárnap megtartanak. Különböző országokból érkező emberek mutatják be a kultúrájukat, amivel megnyitják a világot az itt élő gyerekek előtt, aki között van olyan, aki még nem hagyta el a kerület határait.

„Októberben indult a tanoda programunk. A rossz szociális körülmények közül érkező gyerekek számára az iskola jobbára csak kudarccal járó kényszer. Sok szülő otthon nem tud segíteni, és nincs is hely a tanulásra, több lakásban kikapcsolták már az áramot. Ezekkel a gyerekekkel kezdtünk el dolgozni. Mindenkinek megvan az önkéntese, akivel hetente találkozik, együtt leckét írnak, fejlesztő játékokat játszanak. Az önkéntesek is megszerették a tanítványukat, és a közöttük kialakult barátság is motiváció a tanulásra. Az érzelmi töltet, hogy a gyerekek egy baráttól tanulhatnak, nagyon sokat lendít a helyzeten. Azt tapasztaljuk, hogy annyira összebarátkoznak ezek a tanodás párok, hogy »külön« programokat is csinálnak közösen."

A projektvezető lelkész bemutatta, hogy a HEKS által befektetett centek megháromszorozódnak a munka során, minden hónapban érkeznek új önkéntesek, és a sikerek láttán a gyülekezet tagjai is jelentősen támogatják a programot. Tavasz óta a TE+ÉN istentiszteleti hely is, Lakó István és egy cigány lelkész, Márton Richárd prédikál minden vasárnap este az istentiszteleten, ahol a különböző kultúrájú, érdeklődésű, családi és társadalmi hátterű emberek összegyűlnek egy közösségbe.

A HEKS tisztségviselői elismerésüket fejezték ki a Józsefvárosban folyó munkáról – kiemelve, hogy milyen fontos, hogy itt közösség épül a cigányság aktív részvételével, és nem pusztán szolgáltatást nyújt az egyházközség a cigány lakosság számára.

A Kis Fuvaros utcai projekt megtekintése utána a HEKS képviselői közös vacsora keretében testvéri megbeszélést folytattak Huszár Pál főgondokkal és a zsinati munkatársakkal az egyházat térintő aktuális kérdésekről.

Naszádi Kriszta, fotó: Dimény András
Forrás: ciganymisszio.reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.