Megújult a széki református templom

2015. augusztus 12., szerda

Templomának megújulásáért adott hálát augusztus 9-én a széki református közösség. A 13. századi templomot az elmúlt két év során renoválták. A hálaadó istentiszteleten Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke szolgált.

Az átfogó beavatkozásra azért volt szükség, mert a templom állapota veszélyessé vált. A széki református templom országos jelentőségű, A kategóriás besorolású műemlék, amelynek története az Árpád-korra nyúlik vissza. A beruházás összértéke meghaladta a 10 millió lejt – mintegy 700 millió forintot –, amelyet pályázati úton, az e célra rendelkezésre bocsátott európai uniós alapokból finanszíroztak.

A püspök prédikációjában hangsúlyozta, hogy nem az anyagi javak a legértékesebbek Széken, hanem az ott lakó emberek. Felhívta a közösség figyelmét arra is, hogy ha nem a templomba viszik örömeiket, bánataikat, akkor lehetnek anyagi javak, a közösség nem fog megmaradni. Aki az egyéni boldogulást választja, az a peremre sodródik. Arra tanít a történelem is, hogy nincs más út, mint a közösségi összefogás. Kató Béla prédikációjában kiemelte, hogy Isten arra kötelez, hogy összetartozzunk az imádság házában, amely a legnagyobb megtartó erő. A hit évezredeken keresztül átszivárgott a mába, és megtartott bennünket.

A beszédek során a felszólalók a közösség összetartását hangsúlyozták, amely az elmúlt 800 évben megtartotta a falu népét. Dézsi Zoltán, az Erdélyi Református Egyházkerület ügyvezető főgondnoka elmondta, hogy amikor a pusztulás a reményt is szinte lehetetlenné tette, a mi egyházunk mindig a biztatás jegyeit hozta a közösség felé. A főgondnok szerint jövőnk csak a templomban és az iskolában, anyanyelvükben van.

Az istentiszteleten bemutatták azt az új időkapszulát is, amely a befejezett munkálatokat örökíti meg, és amelyet a templom belsejében fognak elhelyezni.

Forrás: reformatus.ro

Kép: Kiss Gábor

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.