Véget ért a Teremtés hete

2015. október 07., szerda

„Ne erőszakkal, ne sok beszéddel, hanem következetes magatartással és példaadással őrizzük a környezetünket" – mondta Várszegi Asztrik a Teremtés hete október 4-i záró istentiszteletén a soproni evangélikus templomban. A teremtésvédelmi mozgalom ünnepségéhez, több napos kerékpározás után, csatlakoztak a Tekerj a felebarátodért ökumenikus kerékpártúra résztvevői is.

Az idei teremtésünnep témája az éghajlati igazságosság volt. A 2015-ös párizsi klímacsúcsra az európai kereszténynek egy északról délre tartó zarándoklat keretében érkeznek meg, amellyel az összetartozásukat fejezik ki. A Teremtés hetén ehhez a kezdeményezéshez csatlakoztak a magyar Tekerj a felebarátodért-csoport tagjai is. Beregszászról indultak szeptember 25-én, majd Tokajon és Budapesten át érkeztek Sopronba.

Azt a stafétát, amely minden érintett település földjéből őriz egy marékkal, az osztrák testvérek viszik tovább Németországba, a 21. Klímacsúcsra érkezik meg Párizsba. Sopronból Rembert Schleicher, a PILGRIM Nachhaltigkeitsplattform koordinátora viszi tovább a saját készítésű stafétát.

A biciklitúra résztvevőinek fogadása és a staféta átadása után előadásokat hallhattak a résztvevők: először Mihácsi Lajos, a Fabricius Endre Evangélikus Szeretetotthon vezetője, az intézmény energetikai korszerűsítéséről számolt be, ezután Rajnai Károly, a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola igazgatója, az ottani ökoprogramokat mutatta be, végül Peter Pavlovic, az Európai Keresztyén Egyházak Környezetvédelmi hálózatának főtitkára mondott beszédet.

A teremtés hetének zárónapján Victor András és Szűcs Boglárka, az református Ökogyülekezeti Tanács tagjai átadták a teremtésvédelmi vetélkedő nyerteseinek a díjakat. Victor András hangsúlyozta, hogy az idei vetélkedő újdonsága az volt, hogy a versenyzőknek elektronikus úton kellett eljuttatni a zsűri számára a feladatokat. Fontosnak tartja, hogy a gyerekek megtanulják azt, hogy az elektronikus kapcsolattartás milyen fontos és gazdag lehet.

A bemutatók és a díjátadó után Gubai Sándor soproni evangélikus esperes, majd Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára köszöntötte a vendégeket. Fischl Vilmos szerint elmélkednünk kell az ünnep mottóján, hogy a jólétbeli különbözőségek hogyan hatnak a teremtett világunkra és ennek megfelelően cselekedjünk. Peter Pavlovic pedig kiemelte, hogy milyen fontos, hogy a magyarországi egyházak is ilyen komolyan kezelik az éghajlati igazságosság témáját, s hallatják a hangjukat ennek érdekében.

Az ökumenikus teremtésvédelmi alkalom záró istentiszteletén Szemerei János evangélikus püspök, Nobilis Márió katolikus teológiai tanár és Kodácsy Tamás református lelkész szolgált. Az igét Várszegi Asztrik főapát hirdette, aki szerint a keresztényeknek nagy a felelősségük abban, hogy ne erőszakkal, ne sok beszéddel, hanem következetes magatartással és példaadással őrizzék a környezetüket és tegyenek az éghajlati igazságosságért. Ezzel az egyszerű, modern keresztény életmóddal óvhatjuk az értékes, ránk bízott kincset, a teremtett világot.

Szénási Réka, fotó: Vargosz
Forrás: okogyulekezet.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.