Tiszántúli református küldöttség járt Isztambulban

2015. október 30., péntek

A Debreceni Református Egyházmegye „Pál apostol nyomában” járó 54 tagú lelkész-küldöttsége tizenegy napot töltött Törökországban. A tanulmányút befejező napján, október 29-én délben, tisztelgő látogatásra fogadta I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka a csoport delegációját.

A Fekete Károly püspök, zsinati alelnök által vezetett delegáció tagjai voltak még Vad Zsigmond esperes, a Zsinat Külügyi és Ökumenikus Bizottságának elnöke és Iszlai Endre missziói lelkipásztor. A testvéri légkörű találkozás alkalmat adott arra, hogy méltassák a pátriárka ökumenikus aktivitását, a keresztyén egyházak, sőt a különböző vallások közötti párbeszédben játszott szerepét, és elköteleződését a magyarországi keresztyénség iránt. Református egyháztagjaink előtt is ismert az a tény, hogy a pátriárka fontos látogatást tett a közelmúltban hazánkban és a magyar kormánnyal megállapodást kötött.

A pátriárka megválasztása óta központi kérdésként kezeli a teremtésvédelmet. Rendszeresen szervez magas szintű konferenciákat a környezetvédelemről, és jelenleg is készül a párizsi klímakonferencián való aktív részvételre. Éppen ezért a magyar küldöttség tájékoztatást adott arról, hogy a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa szervezésében nemrég zajlott le a „Teremtés Hete” című rendezvénysorozat, amelyen együtt gondolkodtunk az energia és klímaváltozás témájáról, valamint beszámoltak az ökogyülekezeti programról, amelynek célja, hogy a gyülekezetek együtt éljék meg a hitből fakadó környezet iránti felelősséget.

A megbeszélésen szóba került az is, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat sürgősségi segélyakcióra készül Észak-Kelet Szíriában. A Szeretetszolgálat tervezett szír misszióját egy helyi keresztyén segélyszervezet készíti elő és majd közreműködik annak megvalósításában.

A testvéri kapcsolatok megerősítésének jegyében Fekete Károly püspök tudományos együttműködést ajánlott fel a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és az isztambuli Halki Teológiai Szeminárium világhírű könyvtára között. Bár 1971-től az államhatalom megszüntette a teológiai oktatást, azért a teológiai tudomány művelése jelenleg sem szünetel. A könyvtár állományának gazdagítására a küldöttség tagjai átadták a Hanaui Biblia facsimile kiadását és az újabb magyar nyelvű bibliarevíziók egy-egy példányát, valamint a tiszántúli egyházkerület címeres emlékérmét. A delegáció vezetője meghívta az ökumenikus pátriárkát egy debreceni látogatásra, ha legközelebb Magyarországra érkezik.  

A hagyomány szerint a konstantinápolyi patriarchátus alapítója és védőszentje az az András apostol („az először elhívott”), akinek a tiszteletére szentelték a debreceni Szent András templomot is, a reformátusság szimbólummá vált épületének, a debreceni Nagytemplomnak az elődjét. Ezért ajándékozta Vad Zsigmond a pátriárkának a Nagytemplom aranyozott miniatűr képét. 

A hivatalos tájékoztatást követő kötetlen beszélgetésen örömmel idézte fel Bartolomaiosz pátriárka a magyarországi látogatásait, egyházi és világi vezetőkkel történt találkozásait és szólt a 2016 pünkösdjére tervezett pán-ortodox zsinat előkészületeiről. Kifejezte reménységét, hogy a magyar kormány segítségével méltó otthonra találhatnak a patriarchátus magyarországi hívei Budapesten.

www.ttre.hu

 

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.