A családok jelenthetik Európa jövőjét

2015. november 13., péntek

Nemzetközi demográfiai fórumot rendeztek a közelmúltban Budapesten, melyen a családok társadalmi fontosságát hangsúlyozták. Annak jártunk utána, melyek azok az értékek, melyekkel az egyház bátoríthatja a fiatalokat a családalapításra.

Tizennyolc ország részvételével rendeztek nemzetközi demográfiai fórumot november 5. és 7. között Budapesten, a Millenárison. Magyarország európai párbeszédet kezdeményez arról, milyen válasz adható a kontinens folyamatos népességfogyására, ennek egyik állomása volt a konferencia, amelyet csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök nyitott meg, majd európai miniszterek, politikusok és szakemberek – köztük Csíkszentmihályi Mihály – szólaltak fel.

Politikai válasz a fogyásra

A civil szervezetek és egyházak részvételével lezajlott fórumon elhangzott: ha népességváltozása az elmúlt évtizedek tendenciáit követi, hatvan éven belül megfeleződik az európai populáció. A drasztikus társadalmi és gazdasági változásokkal járó folyamat már tizenöt év múlva is szembeötlő lehet – mondta Demény Pál, az Amerikai Népességtudományi Társaság tagja.

A magyar kormány tagjai a találkozón azt az álláspontot képviselték, hogy a népességfogyásra nem megoldás a migráció, mert az külső, mesterséges beavatkozás, helyette belső választ kell adni, azaz erősíteni és támogatni kell a családokat. Utóbbiban több külföldi állami vezető is egyet értett, s ismertette országa családpolitikáját. Csíkszentmihályi Mihály pszichológus is a család fontosságát hangsúlyozta: „a gyenge család, vagy a család hiánya megszünteti a társadalmi együttműködést".

A nők egyre később, Európában átlagosan harmincévesen vagy még idősebben vállalják az első gyereket, s a családok nagy része több gyereket szeretne, mint amennyi végül megszületik – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal beszámolójából. „A jó gazdaságpolitika teremti meg a jó családpolitika alapjait" – Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az elmúlt évek gyermekvállalást ösztönző lépéseit – adókedvezmények, utazási kedvezmények mértékének növelése, az anyák munkaerőpiacra történő visszatérését segítő program – ismertette, melyek hatására már a három gyermeket vállaló családok életminősége sem csökken jelentősen. Ezekről a csalad.hu oldalon tájékozódhatnak.

Az egyházak felelőssége

„A gazdasági motivációs rugók megerősítése nagyon fontos, de csak akkor hatékony, ha a fiatalok mernek elköteleződni egymás felé és a házasság szövetségében gyermeket vállalni" – ennek segítésében látja az egyházak felelősségét Szontágh Szabolcs, a Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője. A keresztyénségnek ugyanis van a Szentíráson alapuló üzenete a mai fiatalok számára, kérdésünkre Szabolcs hármat emelt ki: az emberi életutat, a férfiak felelősségvállalását és a közösség megtartó szerepét.

„A Biblia szerint mindennek – a tanulásnak, a munkavállalásnak és a családalapításnak is – rendelt ideje van" – mondta az irodavezető, aki szerint nagy veszélyeket rejt magában, ha elfelejtjük, hogy nem mi vagyunk az idő urai, s a rohanó, karrierköszpontú életmódunk az emberi kapcsolataink kárára lesz. A debreceni és a szegedi egyetemi gyülekezet is tapasztalja a keresztyén életvezetés fontosságát, a debreceni Vagyok, aki vagyok-kiállítás, illetve a szegedi Felnőtté válás-kurzus is tudatosságra és önreflexióra kívánja sarkallni a fiatalokat.

Szabó István püspök már 2011-ben arra biztatott minden férfit, kezdje el gyakorolni az Istentől kapott családfői bölcsességet, vállalja a férfi mivoltával járó felelősséget. A Parókia Portálon megjelent írásra utalva Szontágh Szabolcs azt mondta, ha a férfiak felvállalják azt az egész életre szóló elköteleződést, amit a házasság jelent, a nők sokkal könnyebben mondanak igent. A fiatal felnőttek közötti missziónak ebben is fontos szerepe lehet.

Az Ifjúsági Irodavezető szerint rengeteg példát látni arra, hogy a jó gyülekezeti közösség – különösen a nagyvárosokban – egyfajta megtartó erő lehet, valamennyire pótolni tudja a nagyszülők mindennapos jelenlétének a hiányát. „Sokszor nem is sejtjük, mennyire megajándékozottak vagyunk, mi mindent kaphatunk és adhatunk Istentől egymáson keresztül" – Szabolcs szerint egy összetartó közösség akkora segítet nyújthat a gyermekvállalásban (is), amire semmilyen szociális háló sem képes.

mti – reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.