Öt Templom Advent

2015. november 27., péntek, Győr-Újváros

Az idén tíz éves Öt Templom Fesztivál házigazda gyülekezetei ötödik éve nyitják meg egymás és minden érdeklődő előtt templomaik ajtaját, hogy advent és hanuka idején is együtt ünnepeljenek. November 27-től december 28-ig várják vallási hovatartozástól függetlenül azokat, akik az ünnepek igazi üzenetét szeretnék meghallani, megélni Győr-Újvárosban.

Gyülekezeti alkalmakra, zeneiskolai növendékhangversenyekre, kiállításokra, családi együttlétekre, koncertekre, színházi előadásokra várják az érdeklődőket. Egy hónap alatt szinte minden napra jut program Győr-Újváros valamelyik templomában, köztük néhány igazán különleges, kifejezetten az alkalomra készülő produkció is.

December 5-én a katolikus templom ad otthont a Balázs Elemér Trió és a Voces Énekegyüttes közös, 15. századi gregorián énekekre készült improvizációs koncertjének. 10-én, hanuka idején, a református templom falai között, a Budapest Bár készül különleges klezmer koncertre vendégükkel, Fekete Lászlóval a budapesti, Dohány utcai zsinagóga főkántorával.

A Győri Zsidó Hitközség december 13-án Totha Péter Joel rabbival, Bíró Eszterrel és zenekarával vár minden érdeklődőt közös gyertyagyújtásra a zsinagógába. 15-én, az egykori rác templomot felmérő, megmentéséért dolgozó Várayné Bíró Ibolyára emlékezve családi koncertre várja a barátokat, tisztelőket a Váray család a görögkatolikus templomba.

17-én a református templom ad otthont a Muzsikás együttes és Petrás Mária koncertjének, ahol az adventi énekelt imádságok és karácsonyi énekek mellett hanukai dalok is felcsendülnek majd.

A fesztivál új helyszínnel is bővül, a Menházban tavasszal megnyitott kamaraszínpadon, két különleges előadás várja az érdeklődőket, 16-án  Pilinszky János Kalandozások a tükörben című írásának bábos adaptációja, 19-én Paizs Miklós és a ByHeart Quartet Don Giovanni feldolgozása lesz látható. A hagyományokat követve, a templomterekbe is jut színházi produkció, Écsi Gyöngyi betlehemes előadása a görögkatolikus templomban advent utolsó vasárnapjának délutánján várja a családokat.

A szervezők a kulturális programok mellett most is nagy hangsúlyt fektetnek a városrész épített értékeinek és hagyományainak megismertetésére. Több vezetett sétát is indítanak, hogy bemutassák Győr-Újváros templomait és idegenvezetéssel várja az érdeklődőket szerdánként a Menház Zsidó Helytörténeti kiállítása is. A fesztivál történetében már hagyománnyal bíró országos hallgatói ötletpályázatra a fesztivál indulásáig várják a fiatal építészek pályamunkáit. Idén a görögkatolikus templom és parókia udvarának tervezése volt a feladat, a pályaművekből készült kiállítás december 12-től tekinthető majd meg a zsinagógában.

Mindazoknak akik személyesen nem tudnak részt venni a programokon, az Öt Templom Advent szervezői ajánlják a Gasztroangyal adását. A fesztivál indulása előtt, két napot forgatott a fesztivál házigazda gyülekezeteinél   Borbás Marcsi és stábja, hogy december 12-én a Duna Televízió nézői is bepillantást nyerhessenek az újvárosi gyülekezetek közös adventi, hanukai ünnepvárásába.

Az Öt Templom Fesztivált és az Öt Templom Adventet szervező Karzat Színház Nonprofit Kft. és a fesztiválok házigazda gyülekezetei idén is közösen készülnek az ünnepekre és szeretettel látnak mindenkit, mert hisznek benne, hogy a kultúrák és vallások közötti határok nem falak, csak ajtók, amiket bármikor kinyithatunk, hogy meglátogassuk egymást.

Részletes program: www.ottemplom.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.