Lehetőség böjti, új istentiszteleti rend kipróbálására

2016. január 29., péntek

A Generális Konvent Liturgiai és Himnológiai Bizottsága keresi azokat a gyülekezeteket, amelyek szívesen kipróbálnák az elkészült új böjti istentiszteleti anyagot. Az érdeklődő gyülekezeteknek február 2-án Debrecenben, február 8-án pedig Budapesten tartanak konzultációs alkalmat.

A Generális Konvent Liturgiai Bizottsága az elmúlt években a magyar reformátusság három kiemelkedő ünnepi istentiszteletének liturgiáját állította össze, melyet gazdag igei tartalom, imádságok, kettős lekció, átgondolt énekrend jellemzett. A vokális és hangszeres tételekkel is gazdagított istentiszteletekkel kapcsolatosan számos, igen pozitív visszajelzés érkezett. Most a teljes böjti időszakra, a – február 14-ével kezdődő – hat böjti vasárnapra készült (úrvacsorás és úrvacsora nélküli istentiszteleten egyaránt használható) összeállítás.

A liturgiát úgy állították össze, hogy azt egyszerűbb feltételekkel, de megfelelő zenei vezetővel rendelkező gyülekezetekben is meg lehessen valósítani, a megfelelő liturgiai helyeken ugyanakkor kórus- vagy hangszeres tétel is beépülhessen.

A bizottság most olyan gyülekezeteket keres, ahol szívesen kipróbálnák az elkészült istentiszteleti anyagot. A felkészülés segítésére két konzultációs alkalmat szerveznek, melyre az egész Kárpát-medencéből várják a gyülekezetek lelkipásztorait és kántorait, karnagyait.

Február 2-án, kedden Debrecenben 11 órától a Kálvin tér 17. szám alatti gyülekezeti teremben Fekete Károly püspök, a bizottság elnöke és Zalatnay István lelkipásztor ismerteti az anyag összeállításának szempontjait; jelentkezni február 1-jén délig a tiszantul@reformatus.hu címen lehet.

Február 8-án, hétfőn Budapesten 11 órától a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinati Hivatala tanácstermében (1146 Bp. Abonyi u. 21.) Zalatnay István és Bódiss Tamás, a MRE egyházzenei előadója ismerteti az anyagot. A generalis.konvent@reformatus.hu címen február 4-ig jelentkezőknek ebédet is tudnak biztosítani.

A böjti vasárnapok részletes anyagát a fenti címen jelentkezőknek – kérésre – megküldik. Mivel a liturgiai rend – felépítésében, és néhány új elemében – egyben a továbblépés irányát is jelzi, az előkészítő alkalmak az istentiszteletek gyülekezeti megvalósításán túl az általános kérdések megválaszolására és megvitatására is alkalmasak.

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió