Bach mindenkinek!

2016. március 19., szombat, Budapest

A húsvétot megelőző héten Bach muzsikája szólal meg a főváros aluljáróiban és templomaiban. A Zeneakadémia Doktorandusz Önkormányzata szervezésében március 19-én és 20-án közel 70 koncert lesz hallható Budapest belvárosában, az Állatkertben és központi templomokban; köztük a Kálvin téri és a Szabadság téri református templomokban.

Minden év márciusában, Johann Sebastian Bach születésnapja környékén világszerte kiváló muzsikusok ünneplik a zeneszerzőt ingyenes koncerteket adva aluljárókban és más nyilvános helyeken. Az Amerikától Ázsiáig számos országban évenként megrendezésre kerülő koncertekhez 2015-ben Magyarország is csatlakozott és a nagy sikerre való tekintettel idén már kétnapos a hazai rendezvény. A Bach in the Subways, magyar nevén „Bach mindenkinek" nemzetközi programot egy New York-i csellista, Dale Henderson indította útjára 2010‑ben azzal a céllal, hogy növelje a klasszikus zene iránti általános érdeklődést. Bach zenéjét ajándékként adják át a közönségnek, ezáltal remélhetőleg megkönnyítik a belépést a klasszikus zene birodalmába.

Március 19-én, 18.30 órakor Bach születésnapjához kapcsolódva fiatal orgonisták és egyházzenészek adnak koncertet a nagy barokk zeneszerző műveiből Budapesten, a Kálvin téri templom felújított orgonáján. Néhány nagy orgonamű – pl. Vivaldi kettősversenyének átirata, az a moll concerto - mellett Bach-korálok és korál-feldolgozások is felhangzanak a Zeneakadémia Egyházzenei Tanszéke kórusa és orgonistái előadásában.

Március 19-én zenét tanulókkal és neves művészekkel népesül be az Astoria, a Deák tér, a Kálvin tér aluljárói, de a Fővám téri Vásárcsarnok is, hogy a vonósoktól az ütőhangszereken keresztül a harmonikáig a legkülönbözőbb módon szólaltassák meg, énekeljék Bach műveit.

A nap egyik fénypontja lesz 17.15-kor a Szent István Bazilika előtti nagy közös korál-éneklés. Itt a Lutheránia karnagya, Kamp Salamon vezeti majd a több ezres alkalmi kórust, miközben - már 17 órakor - megkezdődik a János passió előadása is a kelenföldi református templomban a Baptista Központi Kórussal. A Bartók Rádió egyenes adásban közvetíti majd a Szabadság téri templomban fél 18.30 órakor kezdődő kamarakoncertet.

A koncertek helyszínei és időpontjai www.bachmindenkinek.hu honlapon.

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió