Máté passió a fővárosban

2016. március 23., szerda, Budapest

Március 23-án, Nagyhét szerdáján este 6 órai kezdettel az Utrechti Egyetemi Kórus és Zenekar előadásában a budapesti-Kálvin téri templomban Máté passiója hangzik el.

A három kórust, két zenekart és énekes szólistákat igénylő mű Máté evangéliumának megfelelő fejezeteire épül. A bibliai elbeszélést egészítik ki passió-korálok, valamint ahhoz kapcsolódó elmélkedő, imádság-szövegű áriák és kórustételek, így az egész mű egy hatalmas ívű zenei igehirdetés.

Belépés díjtalan, mert a holland együttes alapítványi támogatások segítségével teljesíti áldozatos zenei misszióját, melynek keretében Lengyelország és Szlovákia érintésével érkeznek majd hazánkba.

A Máté passió először 1727-ben hangzott el a lipcsei Tamás-templomban. Bach halála után művészete is feledésbe merült, majd 1829-ben – Mendelssohnnak köszönhetően – éppen ezzel a darabbal kezdődött el a Bach-reneszánsz. Aki a Bach-passiók zenéjét hallgatva egyszer is végigkísérte lélekben Krisztust a szenvedések és a megváltás útján, az érti, miért nevezik Bachot az ötödik evangélistának. 

Ez történik továbbiak →


Istent keresem

2Kor 12,11–21

„...nem azt keresem, ami a tietek, hanem titeket magatokat kereslek” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink