Újabb lépés a megújulás útján

2016. április 06., szerda

A reformáció ötszázadik évfordulójára készülve indult el a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) új honlapja, mely a reformáció magyar vonatkozású írott dokumentumait, emlékeit gyűjti össze és teszi hozzáférhetővé az érdeklődők számára.

A Magyar Nemzeti Levéltár kiállítótermében jelenleg is a Nyomot hagytak című tárlat látható, ahol olyan eseményekről és személyiségekről tájékozódhatnak a látogatók, akik különösképpen hatottak a magyar történelemre. A levéltár Reformáció Projektbizottsága ezt a termet és üzenetet választotta, hogy itt mutassák be nagyközönség előtt is a reformáció hatásával foglalkozó honlapjukat, mely a Reformáció Emlékbizottság támogatásával jöhetett létre.

„Nincs még egy olyan, ezer szállal egymáshoz kötődő folyamat, ami ilyen komoly nyomot hagyott volna a Kárpát-medencében, mint a reformáció” – köszöntötte az esemény résztvevőit Rácz György, országos levéltári főigazgató-helyettes. A honlap elindulása fontos mérföldkő a levéltárosok és a projektben közreműködők számára, mert így mindenki elolvashat és megtekinthet olyan írásos emlékeket, melyek a hitújításról mesélnek.

Az alkalmon részt vett Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztos, aki hangsúlyozta, hogy a bizottság számára nagyon fontosak az olyan események, amelyek segítenek méltó módon megünnepelni a reformáció fél évezredes évfordulóját. Felhívta a figyelmet a múlt és gyökerek fontosságára, melyek valójában meghatározzák mindennapjainkat, mert fontos, hogy az elkövetkező időszakban ne csupán egy emlékként legyen szó a reformációról, hanem folyamatként, aminek mindenki részese lehet. „Arra van szükségünk, hogy a történelem mélységéből tiszta vizet meríthessünk” – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Az új honlap nem csupán egy információmegosztó lehetőség, hanem egy nagyszabású tudományos és közművelődési projekt része. A honlapon megjelenő tartalmak hosszas kutatómunka eredményei, melynek során a levéltár több, mint hatvan munkatársa gyűjtötte össze, restaurálta és digitalizálta az írásos forrásokat. A honlapon időszakokra bontva olvashatók információk és háttéranyagok, melyek átfogóan mutatják be a reformáció hatását Magyarországra. A Magyar Nemzeti Levéltár munkatársai remélik, hogy ezek az eredmények új kapukat nyitnak a történészek számára a magyar múlt még teljesebb megismeréséhez. – foglalta össze a projekt fontosságát Fülöp Tamás, megyei ügyekért felelős főigazgató-helyettes.

A mai naptól kezdve mindenki számára elérhető az MNL új honlapja, melyre folyamatosan kerülnek majd fel a feltárt források és eredmények, melyek eszközzé válhatnak a folyamatos megújulásban. Az oldal segítségével egyre inkább láthatóvá válhat, milyen kulturális és történelmi hagyatéka van Magyarországon a reformációnak.

Az oldalon már megtalálható református hithősök szobrainak és emléktábláinak adatai és kapcsolódó háttérinformációk, a későbbiekben pedig egyre több hasonló tartalom válik olvashatóvá.

Farkas Zsuzsanna, Dimény András

Istent keresem

4Móz 34

„Ezeknek parancsolta meg az Úr, hogy osszák ki az örökségüket Izráel fiainak Kánaán földjén.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →