25 éves a Harmat Kiadó

2016. április 10., vasárnap

Telt ház volt a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában, amikor a Harmat Kiadó 25 éves megalapulását ünnepelték. A negyed évszázad alatt a kiadónak több mint 500 kötete jelent meg eddig közel három millió példányban.

A megalapulásának huszonötödik évfordulóját ünneplő Harmat Kiadó története valójában már az 1980-as években kezdődött, amikor amerikai és nyugat-európai országok elkötelezett keresztényei időt, energiát, kockázatot és pénzt nem sajnálva – itthon szamizdatnak számító – keresztény irodalmat kezdtek többek között Magyarországra csempészni. Céljuk kettős volt, egyrészt egy, a szocializmustól eltérő keresztény kultúra hirdetése, másrészt azoknak az embereknek a keresése, akikre a vasfüggöny lebontása után építhetnek majd. Utóbbit akkor még csak álomként képzelték el, de az álom egyszer csak valósággá vált. Mindeközben egyetemisták egy csoportja Magyarországon arról álmodott, hogy a számukra fontos, tudomány és hit kapcsolatát feldolgozó és bemutató könyvek elérhetőek legyenek magyar nyelven is. A két szándék találkozott, emberi kapcsolatok jöttek létre és a rendszerváltozást követően egyszerre két szervezet is kinőtt az együttműködésből: a Harmat Kiadó és a Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség (MEKDSZ).

„A Harmat Kiadó 1990-es létrejöttekor az alapítók elsődleges célja az volt, hogy színvonalas irodalommal lássák el a kereszténység iránt érdeklődőket. Kiadványaikon keresztül emellett igyekeztek párbeszédet kezdeményezni a különböző felekezetű és világnézetű emberek között a természet- és a társadalomtudomány változatos területein" – fogalmazott Herjeczki Kornél, a kiadó igazgatója.

A huszonöt év számokban is mérhető, hiszen a negyed évszázad alatt a kiadónak több mint 500 kötete jelent meg eddig közel három millió példányban. A lelkületet, a kezdetben meglévő elhatározást és annak kibontakozását mutatták be a születésnapi ünnepségen a kiadó jelenlegi és korábbi munkatársai, szerzők, szerkesztők és támogatók. Így hangzott többek között el, hogy a kezdeti cél az volt, hogy a kiadó felekezetközi legyen, kezdetektől törekedtek arra, hogy a kiadványok lépjenek ki az egyházi terjesztésből és kerüljenek be a világi könyvterjesztésbe is, valamint hogy olyan kötetek jelenjenek meg, melyek reflektálnak az aktuális társadalmi és etikai kérdésekre is. „Tizenöt éve dolgozom a Harmat Kiadónál, azért jöttem ide és maradtam itt, mert a kereszténység értelmiségi szerepét itt tudom képviselni. Vallom, hogy a keresztény értelmiség nem nélkülözheti a mediátor szerepet, hogy válaszokat keressen az aktuális kérdésekre és annak megvitatásának teret engedjen" – fogalmazott Ferenczi Andrea.

A kiadó profiljába nemcsak könyvek megjelentetése, hanem magazinok, így a CikCakk gyermekmagazin és a Family családi magazin megjelentetése is hozzátartozik. Ezen kívül számos társadalmi kezdeményezésnek szervezője, így többek között koordinátora a Házasság hete programsorozatnak is. a Harmat Kiadó a keresztény értékek mentén kívánja tanítani az olvasót a családon belüli életre ugyanúgy, mint a tudomány és hit kérdéseireA Magyarázatos Bibliától az életvezetésig, a gyermekkönyvektől a tudományos művek kiadásáig terjedő igazán tág profil egyben mindvégig azonos maradt: a Harmat Kiadó a keresztény értékek mentén kívánja tanítani az olvasót a családon belüli életre ugyanúgy, mint a tudomány és hit kérdéseire. És hogy mit lehet kívánni egy huszonöt éve működő, évről évre több könyvet értékesítő kiadónak? Talán azt, hogy továbbra is ajándékozza meg a hazai olvasóközönséget az igényes kötetekkel.

Galambos Ádám

Forrás: evangelikus.hu 

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió