Énekelve várjuk Szentlelkedet!

2016. május 12., csütörtök

A Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye évek óta pünkösdhétfőn tartja kórustalálkozóját. Ilyenkor egyházmegye egyik gyülekezete látja vendégül körzete református kórusait.

Idén Kecskemét várja az énekkarokat május 16-án 16 órára, s mint a Gárdonyi-életműkoncertek szervezője erre az alkalomra Gárdonyi Dániel, Németországban élő orgonaművészt is meghívta, hogy a Gárdonyi-család legfiatalabb muzsikusaként improvizációival és nagyapja és édesapja műveiben kíséreteivel járuljon hozzá a magasztaló istentisztelethez, melynek címe: „Nemzedékről nemzedékre”.

A neves vendég látogatásának hírét véve pünkösd vasárnapján Tiszakécskén is tartanak hasonló alkalmat szintén a fiatal orgonaművész játékával és több Gárdonyi-mű bemutatásával. Az Orgona több szerepben sorozat keretén belül május 15-én 16 órakor kezdődő koncert címe: Az orgona mint liturgus. A hangszer ebben a funkciójában legtöbbször nem magában, hanem a gyülekezet és a kórus énekével együtt zengi Isten dicséretét, így lesz ez most is. Ezen az alkalmon először szolgál a kibővített Szabolcska Mihály Református Énekkar, melynek tagjai húsvét után 6 hetes kurzust szerveztek, hogy új tagokkal együtt készüljenek a Szentlélek ünnepére. Azzal a meggyőződéssel tették ezt, hogy majd egyre többen fedezik fel pünkösd csodáját, miként énekünk mondja: „A nagy Isten vagyon mi velünk, és Szentlelke lakozik bennünk.”

Május 12-én, csütörtökön 19 órakor Nagykőrösön is felhangzanak Gárdonyi-művek, köztük Gárdonyi Zoltán A sareptai özvegy című kis oratóriuma. Ezen az alkalmon – reményeink szerint – a család képviseletében Gárdonyi Dániel is részt vesz majd. A Laus viventi Deo Énekkar és a KRE TFK kántor szakos hallgatóinak hangversenyén szólóénekkel közreműködik Kovácsné Barócsi Edit, Klézli János és Kiss Ferenc, továbbá az összkarban énekel a kecskeméti Vég Mihály Énekkar és a tiszakécskei Szabolcska Mihály Református Énekkar.

Pünkösd után, május 22-én 16.30-kor a Művészetek Palotájában is tartanak Gárdonyi-ünnepet Hommage a Gárdonyi – három generáció címmel és gazdag programmal.

Mindezek a zenés alkalmak keresztyén közösségeink számára lelki gazdagodást is jelentenek, ezért szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt.

Méhes Balázs 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.