Theologiai Szemle Kolozsvárott

2016. május 24., kedd

Kihelyezett ülést tartott Kolozsváron a Theologiai Szemle ökumenikus szerkesztőbizottsága május közepén. A látogatásról Bóna Zoltán főszerkesztő számolt be.

„Kolozsvárra is gondoltak azok, akik az 1920-évek elején átérezték a trianoni tragédiát szellemi, lelki és intézményi szempontból is tetéző elszigeteltség veszélyét református/protestáns szempontból is. Elsősorban Csikesz Sándor debreceni teológusra gondolhatunk, aki 1925-ben életre hívta a Theologiai Szemlét, s az első számoktól kezdődően nem csak a soproni evangélikus teológusokat hívta meg a munkába, hanem azokat a református kollégáit is, akik Erdélyben, a Felvidéken, a Délvidéken, vagy éppen az Őrvidéken 'kerültek idegen országba'.Az idén tizedik X-ébe lépett Theologiai Szemle alapításától kezdve remélte, hogy a szent tudományok iránt érdeklődők fontos forrásként tekintenek hasábjaira „a határon innen és túl", és természetesen mindig örömmel fogadta, ha „határon túli" teológusokat is köszönthetett a szerzők között" – kezdte beszámolóját Bóna Zoltán. 

A negyedévente megjelenő folyóirat ennek a szellemiségnek a jegyében szervezett az elmúlt másfél évtizedben úgynevezett „kihelyezett” szerkesztőbizottsági üléseket, amelyek sorából most nem hiányoztak a határontúli intézmények, egyházi központok, illetve gyülekezetek sem. A pünkösdöt követő héten a kincses Kolozsvárra látogattak el az ökumenikus szerkesztőbizottság tagjai. Kádár Zsolt, Jakab László, Bóna Zoltán református; Fischl Vilmos evangélikus; Háló Gyula baptista; és Szuhánszky Gábor metodista lelkészek „ökumenikus séta” keretében látogatták meg a református, evangélikus, unitárius, baptista és római katolikus egyházközségeket s találkoztak az egyházkerületek, a gyülekezetek püspökeivel és vezető lelkipásztoraival.  

A nyilvános szerkesztőbizottsági ülésre a Protestáns Teológiai Intézetben került sor az intézmény református, evangélikus és unitárius tanárai és diákjai jelenlétében. A bizottság tagjai a Theologiai Szemle elvi és a szerkesztési szempontjainak bemutatása után buzdították a jelenlévőket könyvismertetések, tanulmányok, közfigyelemre méltó beszédek közlésére. Amint Bóna Zoltán főszerkesztő beszámolójában olvasható a szerkesztők felhívták a hallgatóság figyelmet arra is, hogy a Theologiai Szemle, mint a Tudományos Művek Tárában regisztrált szakfolyóirat a tudományos fokozatok megszerzésének, valamint az intézmények akkreditálásának folyamatában kreditszerző publikálásra is minősített periodika. 

Forrás: MEÖT

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió