A bizalom Csillagpontja volt

2016. július 20., szerda

Egy évvel ezelőtt a Tatai Olimpiai Központban gyűltek össze a Kárpát-medence tizenéves és egyetemista keresztyén fiataljai – közel háromezren szavaztak bizalmat a Csillagpontnak. Az évfordulón a hetedik református ifjúsági találkozó emlékeiből szemezgettünk.

A találkozó előkészítése már másfél évvel korábban elkezdődött, a szervezésből és a lebonyolításból több mint ötszáz önkéntes vette ki a részét. Közös gondolkodás eredményeképp született meg a hetedik Csillagpont témája, a bizalom is. A találkozó létrejöttét számos hazai és külföldi támogató felajánlása segítette.

Bizalom.?!

Július 21-én koraestig több mint kétezer-ötszázan érkeztek meg a Csillagpontra. A sátrak felállítása után a legtöbben ásványvizes palackkal felszerelkezve – és a programfüzetben található térképet figyelve – a nyitó istentisztelet helyszíne felé vették az irányt, s hamar birtokba is vették a nagyszínpad előtt elterülő rétet. A nyitó istentiszteleten Hajdú Szabolcs Koppány, lovasberényi református lelkész rámutatott, hogy a ma embere minél többször bízza rá magát valaki másra, annál többször sérül, így végső soron egyre bizalmatlanabbá válik.

A prérifarkas esete a szakadékkal

Hajdú Szabolcs Koppány a vízen járó Jézus történetén keresztül szólt a résztvevőkhöz: „Péter örökre elraktározta az élményt. Ugyanakkor biztos, hogy nem a »belevaló gyerek vagyok, jártam a vízen« fiókba tette, hanem a »Jézus megmentett engem fiókba«”.

„A csalódásaink olyanok, mint a stoptábla: megállítanak minket az útkereszteződésekben. Fájnak, megsebeznek, elbizonytalanítanak, mégis a barátainkká szelídülhetnek: hasznossá válnak számunkra” – mondta másnap Sóskuti Zoltán, a Csillagpont délelőtti főelőadója. A Budapest-rákoskeresztúri lelkész három beszédében arról igyekezett meggyőzni hallgatóságát, hogy bizalom nélkül nem működne a világ.

„Mit szólnál hozzá, ha a kezedbe adnák egy szuperkocsi vagy egy szuperlakás kulcsát? Isten ránk bízta ezt a világot, egy nagyszerű világot” – magyarázta csütörtöki előadásában. Isten mindig végtelenül szeret minket, bármit is teszünk, bármilyen lelkiállapotban vagyunk. „Képesek vagyunk-e teljesen rábízni magunkat Istenre – kérdezte pénteken délelőtt –, és kimondani, hogy bármi történik, mi hozzá tartozunk, az övéi vagyunk?”

Mi a bizalom? Miért olyan nehéz? Miben vagy kiben bízhatok? – ezekre a kérdésekre keretse a választ a találkozó főelőadója.

A délelőtti előadások témájához Szikszai Szabolcs, Mikló István Boldizsár és Molnár Sándor esti áhítatai is kapcsolódtak, valamint számos program – így a Soli Deo Gloria diákmozgalom szabadulósátra, az erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület és a Református Fiatalok Szövetségének Láthatatlan színháza, a Szegedi Református Egyetemi Gyülekezet önismereti sátra – is merített a bizalom témaköréből. A központi lelki alkalmakon hallottakat kiscsoportokban beszélhették meg a fiatalok, az ott kialakult új ismeretségek, barátságok koncerteken, táncházakban kulturális és sportprogramokon mélyülhettek el.

Találkozási pont

A találkozás lehetőségét és a közösség kialakulását szerették volna segíteni a tematikusan kialakított helyszínek és csoportosított programok is. A tavalyi Csillagpont nagy újítása volt ugyanis, hogy a száznál is több délutáni fakultatív program többségét a Középiskolás, az Egyetemista, a Párkapcsolati, az Érzékenyítő, az Öko vagy épp a Klasszikus Ponton kellett keresni.

A komolyzenei és tudományos színpad az évek során kihagyhatatlan részévé vált a Csillagpontnak, ahol a tudományos ágak és a művészetek kimagasló képviselői tartanak előadásokat, kiállításokat és koncerteket. A Klasszikus Pont csapata tavaly is fiatalos és lendületes programokkal várt minden érdeklődőt.

Nyitány
„Előfordul, hogy azon kapom magam, háttérzenét képzelek életemhez. Mintha csak egy filmben lennék. Sokkal nagyobb hangsúlyt kap például egy BKK-bérlet felmutatása az aluljáróban, egy elszánt krumpliszeletelés vagy egy szimpla fogmosás, ha a fejemben éppen zene szól alatta."

Az érzékenyítő közösségi térben egyházunk színes és szerteágazó missziói tevékenységének megismerésére nyílt lehetőség, valamint az önkéntességi lehetőségekről is részletesen lehetett tájékozódni. Egyebek mellett ki lehetett próbálni azokat az élethelyzeteket is, melyeket valamely fogyatékosság megélése teremt.


A Gördülő Tánccsoport célja megmutatni, hogy a kerekesszékbe kényszerült ember is tud teljes életet élni, értékes művészi alkotást létrehozni, a közönség számára szórakoztató produkciót nyújtani. Gördülő show-képgaléria.

A Középiskolás Pont programjait kifejezetten a kamasz korosztály érdeklődési körének megfelelően állították össze. Voltak lányos és fiús programok, de lehetőség nyílt nemtől független előadásokon, játékokon és közösségi programokon, valamint számtalan kötetlen programon is részt venni.

Csillagpont a KÖSZI Koktélbárból szemlélve

A középiskolásoknak szánt közösségi tér koordinálásáért, kamaszprogramok szervezéséért és az alkoholmentes KÖSZI Koktélbár üzemeltetéséért a Keresztyén Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért felelt. Élménybeszámoló.

Az Egyetemista Ponton a táborozók napközben egy finom kávé mellett beszélgethettek hasonló érdeklődési körű társaikkal a Café El Mondo kávézójában, vagy egy-egy érdekes témában hallgathatnak meg előadásokat. Esténként, akinek még maradt energiája és kedve, táncházban kapcsolódhatott ki. Akit pedig a nemzetközi kultúra és a nyelvek érdekeltek, az is számtalan program közül választhatott.

Sok fiatalnak vízválasztó volt a csütörtöki nap, hiszen kihirdették a felvételi ponthatárokat, így eldőlt, hogy a következő években melyik város, melyik egyetemén, főiskoláján tanulhatnak majd tovább. Az ország református egyetemi gyülekezetei a ponthatárok kihirdetésekor együtt izgultak a fiatalok.

A párkapcsolati programok keretein belül az egyedülállók és a párkapcsolatban élők egyaránt megtalálhatták a számukra érdekes és informatív előadásokat. Többek között szó volt a párkeresésről, a bizalomról, a társas magányról, a meghitt kapcsolatokról és a párok életét oly sokszor megnehezítő konfliktusokról, valamint azok hatékony kezeléséről.

A szerelmes csecsemő esete Brünhildával
Pál Feri atya jelenség. A katolikus pap izeg-mozog a színpadon, száguldozik jobbra-balra, fölpattan, leül, letérdel, közben pedig beavat a szerelem rejtelmeibe körülbelül hatszáz embert. Hogyan legyünk szerelmesek? Mitől lesz tartós a kapcsolatunk? Mit tegyünk, ha a rózsaszín szemüvegünkön keresztül szemlélt lila köd már nem is olyan lila? Feri atya egyórás előadást tartott a Csillagponton.

Az Öko Pont különleges utazásra hívott: megmutattak egy darabot a teremtett világ csodáiból, aminek valamennyien része vagyunk, kincsei a mi jólétünket szolgálják, problémája valamennyiünk gondja.


Fotógalériák.

Nem ért véget

Aki járt már Csillagponton, pontosan tudja, hogy a tematikus programok mellett a koncertszínpadon is találkozhat csillagokkal. Tavaly a találkozón fellépett többek között a Mary PopKids, a Keresztkérdés és a Magashegyi Underground. Emellett számos számos komoly-, könnyű- és népzenei produkció közül választhattak, dicsőítésbe kapcsolódhattak be a fiatalok. Mert a találkozó leginkább az Istennel való találkozás ideje volt. Bár a Csillagpont szombaton befejeződött, „amiről a találkozó szól, nem ér véget: a bizalom végtelen – mondta az úrvacsorás záró istentiszteleten Hajdú Szabolcs Koppány. – Jézus azt ígérte, velünk lesz minden napon.” 

Mint a hajótörött misszionárius
„Ne felejtsd el, a tettek is képesek beszélni. Olyan korban élünk, amikor több tettre van szükség" – mondta a tanítványságról és a küldetésről Hajdú Szabolcs Koppány a Csillagpont záró istentiszteletén.

A találkozó hangulatáról és programjairól gazdag szöveges, képes, videó- és rádiós összeállításban számoltunk be a csillag.reformatus.hu webolalon.

reformatus.hu-összeállítás

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.