Azt csinálom-e, amit kell?

2016. szeptember 24., szombat

„Jól élek-e?" – ez foglalkoztatja igazán Röhrig Géza Kossuth-díjas költőt, az Oscar-díjas Saul fia című film főszereplőjét, énekest. Szerinte a Bibliát fontosabb lenne jól ismerni, mint a kétismeretlenes egyenleteket. Mindezekről a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnáziumban beszélt az előző tanév végén, az istenes versekről szóló beszélgetéssorozat záró alkalmán.

A kortárs irodalom és az olvasás népszerűsítése a célja annak a programsorozatnak, amelyet a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium szervez. A sorozat keretében Lovasi András Kossuth-díjas zenész, a Kispál és a Borz zenekar frontembere, Visky András színházi dramaturg, Eszterházy Péter író és Bertók László költő is járt már Csurgón, legutóbb pedig az Oscar-díjas Saul fia című film főszereplője.

„A szocializmusban, az állami gondozásban nem beszéltek nekünk az Istenről" – mondta Röhrig Géza, és hozzátette: végül a szocializmus utolsó évtizedében bekerült az irodalomkönyvbe néhány bibliai történet és szemelvény is – például a teremtéstörténet, József élete és a tékozló fiú példázata. „Emlékszem, ahogy a tanár azt mondta, hogy ezt ő korábban sosem tanította, ez a Biblia, ez nem irodalom, és ő vallástalan ember, így szíve szerint most is átugraná ezt a részt. Végül nem tette, de nem is tudta fölnyitni, megnyitni ezeket a szövegeket” – emlékezett vissza, majd hozzátette: „sokkal fontosabb lenne a Bibliát jól ismerni, mint Nicaragua földrajzát, vagy a kétismeretlenes egyenletek megoldókulcsát – nem minthogyha én ezeket szembe szeretném állítani.”

Röhrig Géza azt mondta, őt valójában az érdekli, hogy hogyan kell élni az éltet, hogy jól, illetve azzal tölti-e a napjait, amivel kell. Példaként egy történetet mesélt el a diákoknak: egy ember a buszon utazik, percenként lehúzza az ablakot és kidob egy tízezrest, majd amikor megérkeznek, körbe megy a buszon és kér százezer forintot az utasoktól, kölcsön. „Az történik, hogy emberek élik az életüket, majd kapnak egy leletet, és könyörögnek az orvosnak, hogy nekik kell még öt év, tíz év. De minek?! Pazaroltad az időt, dobtad ki az ablakon. Engem ez izgat, hogy jól élek-e, hogy azt csinálom-e, amit kell, mert egy pillanat ez a földi lét.”

Új nap, új lap

Röhrig Géza arról is beszélt, hogy épp világnézeti, ha úgy tetszik bibliai okból úgy él, hogy nála az előző napi ellenségei másnap „tiszta lappal kezdenek”, azaz, hiába zsidózta le valaki tegnap, attól az az ember ma nem fasiszta Röhrig Géza szemében. Azt szeretné, ha egymásban nem azt látnánk, hogy ki micsoda, hanem hogy mindannyian emberek vagyunk, ráadásul Ádámon és Noén keresztül egy család is.

A Saul fia című film főszereplője elmesélte, 17 éves „kő ateista” fia van, aki rendszeresen sértegeti az apja füle hallatára Istent. Egy vacsoránál azt kérdezte az apjától: „Papa, azt tudod, hogy a Nobel-díjas tudósok 99 százaléka nem hisz Istenben?” „Igen, tudom” – felelte Röhrig. „És azt tudod, hogy a börtönben lévő rabok 99 százaléka hisz Istenben?” „Igen, tudom” – mondta az apa. „Szerinted ez miről árulkodik?” – tette fel a kérdést édesapjának a kamasz fiú.  Röhrig végül így felelt: „Fiam, tedd azokat a Nobel-díjas tudósokat a börtönbe, kérdezd meg őket öt év múlva, és meglátjuk, mi a helyzet.”

A versírás kitárulkozás

A versek kapcsán a vendég kellő öniróniával úgy fogalmazott, hogy azt még érti, hogy az emberek verseket írnak, de „az már-már perverz, hogy ezt mások el is olvassák. Ez kicsit olyan, mintha az embernek nyitva lenne a slicce” – ironizált Röhrig Géza. Szerinte a versírás kitárulkozás. Legújabb, Az ember aki a cipőjében hordta a gyökereit című kötetéből több versét is felolvasta, köztük a Kő című istenes versét is.

Röhrig Géza azt mondta, ő nagyon tud örülni egy szép versnek, de nem tartozik azok közé, akik szemet hunynak egy költő, író tettei felett – például veri a feleségét vagy csal –, csak azért, mert jól ír. „A legnagyobb műalkotás a bölcsőtől a koporsóig tart – annak kéne egy szép versnek lennie.”

40 új dal, 1 film, hazaköltözés

Végül Kovács József igazgató kérdésére a vendég elmondta: az egyik terve a jövőjére nézve, hogy hazaköltözzön Amerikából. Szerinte ez négy-öt év múlva reális, mert nem akar távapa lenni. Szeretne majd zenekart is, már van negyven új dala. Na és a filmek? „Egy film lesz még, angolul, én leszek a főszereplő. Jó a sztori, de nem hollywoodi, egy művészfilm, de nem a Kelet-Európai búval bélelt; van mélysége, életszerű és szívhez szóló. De nincs betervezve színészi karrier” – tette hozzá az Oscar-díjas film főszereplője.

Hegedűs Márk, fotó: Kalocsai Richárd

A Saul fia című filmet szeptember 24-én 21:50-től megszakítás nélkül vetíti az RTL Klub.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.