Az EVT biztonságot sürget Aleppóban

2016. december 07., szerda

Az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára, Olaf Fykse Tveit felhívással fordult az ENSZ Biztonsági Tanácsához azonnali tűzszünetet követelve.

A főtitkár az Aleppó ellen végrehajtott légicsapások és bombázások azonnali felfüggesztésére szólított fel. A szíriai várost érő támadások következtében emberek százezrei kényszerülnek menekülésre. „Elfogadhatatlan, hogy mindeközben gyermekek válnak a konfliktus áldozataivá” – fogalmaz Tveit december 4-én kelt nyilatkozatában. „Súlyos aggodalommal figyeljük az Aleppóban rekedt többezer civil riasztó helyzetét az egyre fokozódó erőszak közepette. Egyházakként az Isten képére teremtett minden emberi lényt megillető méltóság teljes tiszteletére szólítunk fel mindenkit”.

„Az éhezés, a folyamatos életveszély, az otthonok lerombolása, a biztonság és orvosi ellátás hiánya, valamint az, hogy nincs elérhető segítség, még nagyobb szenvedésbe kényszeríti a közösségeket” – tette hozzá a főtitkár.

„Felszólítjuk az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy félretéve bárminemű politikai napirendet, a szíriai civilek védelmére és biztonságára összpontosítsa erejét” – fogalmaz a felhívás. „Semmilyen érdek nem lehet fontosabb annál, minthogy a sokezer érintett ember életét megoltalmazzuk” – hangsúlyozza Tveit. „Az ENSZ Biztonsági Tanácsának kiemelt figyelmet kell szentelnie a sürgető humanitárius helyzetnek és érvényre kell juttatnia az idevágó ENSZ-határozatokat, amelyek valamennyi szemben álló felet a civil lakosság és infrastruktúra tiszteletben tartására és védelmére köteleznek. Garantálni kell a biztonságos, közvetlen és akadálymentes hozzáférést a humanitárius segítséghez és véget kell vetni a Szíria megannyi térségét sújtó brutális megszállásának” – zárul a közlemény, amelynek teljes szövege a világszervezet honlapján olvasható.

A Közel-Keleten élő keresztyén egyházakkal vállalt nemzetközi szolidaritásról ugyanott érthető el bővebb tájékoztatás.

Külügyi Iroda

Forrás: www.oikoumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.