Egyházvezetőkkel találkozott a köztársasági elnök

2016. december 13., kedd

A magyarországi egyházak nemcsak hirdetői, hanem eltökélt munkásai is a szeretetnek – mondta Áder János köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden december 12-én, a Sándor-palotában.

Az egyházak intézményeik révén mutatják meg, hogy hitük „zeretetet közvetít, gyógyít, irgalmaz" – fogalmazott a köztársasági elnök, hozzátéve, hogy az egyes felekezetek az eltérő tanítás mellett ugyanazt a felelősséget érzik az ember, az emberi élet iránt. Vannak kitüntetett idők, amikor ez a munka még élesebben látszik, és advent éppen ilyen különleges idő – tette hozzá.

Ilyen kitüntetett idő volt a katolikus egyházban meghirdetett irgalmasság éve és ilyen lesz 2017, a reformáció éve is, amikor „még láthatóbbá válik, hogy az egyházak működése természetes módon túlmutat saját közösségeik keretein, és az egész társadalom humán erőforrása lehet" – fogalmazott.

Az államfő megköszönte az egyházak munkáját, és arra kérte őket, ahogy eddig, úgy a jövőben is segítsék „imáikkal, szolgálatukkal nemzetünk erőfeszítéseit, a magyarok újabb esztendejét".

Pótolhatatlan szerep

December 8-án Áder János a határon túli egyházi vezetők tiszteletére adott ebédet a Sándor-palotában. A köztársasági elnök meggyőződése szerint az egyházak segítenek abban, hogy a kisebbségben élő honfitársaink nem veszítik el önmagukban a magyart.

Az államfő szerint az egyházaknak pótolhatatlan szerepük van a határon túli magyarok életében. Mint fogalmazott a történelem nemzetmegtartó feladatot is rótt egyházainkra, főként a kisebbségben élő közösségek esetében. „Megkapaszkodni a hitben. Megkapaszkodni a nyelvben" – hangsúlyozta a köztársasági elnök. Értékelése szerint, a templom a szakrális közösségen túl a találkozás, a magyar nyelv, a nemzeti érzés erős vára is.

MTI, fotó: Bruzák Noémi, Illyés Tibor

Istent keresem

Zsid 11,8–22

„Ezért nem szégyelli Isten, hogy őt Istenüknek nevezzék” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →