Református Egység Fesztivál

2017. május 20., szombat, Nagyvárad

Május 20-án a Királyhágómelléki Református Egyházkerület ad otthont a nagyváradi várban a 2009. május 22-én létrejött Kárpát-medencei református egység évfordulójához kapcsolódó Református Egység Fesztiválnak. A nagyszabású rendezvény jelmondata: „Őrizd a várat..." (Náh 2,1).

A 11 órától kezdődő közös istentisztelet után több színpadon, illetve több – egymáshoz igen közeli – helyszínen zajlanak majd a hitéleti, kulturális, ifjúsági és tudományos programok. Az események sorát este a Bánk Bán című operaelőadás zárja. Az egész napos eseményre a Kárpát-medencéből és a diaszpórákból is várják az érdeklődőket.

A legfontosabb szempont a református egység megjelenítése és a közösség megerősítésének szándéka, éppen ezért hangsúlyos szerepet kap a református közösségek, intézmények, Kárpát-medencei együttműködések és szolgálati területek (pl. ifjúsági, nőszövetségi, presbiteri, oktatási, missziói, diakóniai, sajtó- és ének-zeneügyi) kreatív bemutatkozása, részvételen alapuló programok segítségével.

Program

 

Ünnepi istentisztelet és úrvacsora a Kárpát-medencei püspökök, valamint az evangélikus püspök igei- és liturgiai szolgálatával.

 

Gyermekprogramok a helyi kézművesek, valamint az Arany Kapu Egyesület és a Zabhegyező Egyesület közreműködésével.

 

Ifjúsági programok a nagyvárad-velencei színjátszók előadásával, illetve a szilágybagosi mandolinzenekar, a bihardiószegi furulyások szolgálatával, valamint az Élő Kövek és az Új Szövetség zenekarok koncertezésével.

 

Nőszövetségi programok keretében több előadásra is sor kerül.

 

Konferencia a Partium reformációjáról, amelynek keretében a kilenc egyházmegye reformációja mutatják be.

 

Kiállítások
- az Erdélyi Gyülekezet kopjafákból összeállított tárlata
- Adorjáni László és Fazakas Csaba karikatúrái
- állandó református kiállítás a Várban

 

Nagy előadások

- Dévai Nagy Kamilla koncertje

- Bánk bán – a debreceni Csokonai Színház operakoncertje

 

A fesztivál részletes programja a kapcsolódó letöltések között érhető el.

A szervezők bátorítják a református közösségeket, hogy testvérgyülekezetükkel vagy -intézményükkel összefogva, közösen vegyenek részt a fesztiválon. Ez történhet akár oly módon is, hogy a nagyváradi helyszínhez közelebb elhelyezkedő közösség testvérgyülekezeti látogatás keretében látja vendégül a hétvégén a távolabbról érkező küldöttséget, így a vasárnapi istentiszteleten a testvérgyülekezet lelkipásztorának szolgálatára is sor kerülhet.

Nagyváradon tartják idén a Szeretethíd központi nyitórendezvényét. A programot a református egyház immár tizenegy éve működő diakóniai intézménye, a Magyar Református Szeretetszolgálat 9. alkalommal szervezi meg a Kárpát-medencében. Május 19-én 13.30-tól várják a Bémer térre az érdeklődőket. Az esemény fővédnöke Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó.

Ez történik továbbiak →


Istent keresem

Fil 1,1–17

„...kegyelem nektek és békesség...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink