Református Egység Fesztivál

2017. május 20., szombat, Nagyvárad

Május 20-án a Királyhágómelléki Református Egyházkerület ad otthont a nagyváradi várban a 2009. május 22-én létrejött Kárpát-medencei református egység évfordulójához kapcsolódó Református Egység Fesztiválnak. A nagyszabású rendezvény jelmondata: „Őrizd a várat..." (Náh 2,1).

A 11 órától kezdődő közös istentisztelet után több színpadon, illetve több – egymáshoz igen közeli – helyszínen zajlanak majd a hitéleti, kulturális, ifjúsági és tudományos programok. Az események sorát este a Bánk Bán című operaelőadás zárja. Az egész napos eseményre a Kárpát-medencéből és a diaszpórákból is várják az érdeklődőket.

A legfontosabb szempont a református egység megjelenítése és a közösség megerősítésének szándéka, éppen ezért hangsúlyos szerepet kap a református közösségek, intézmények, Kárpát-medencei együttműködések és szolgálati területek (pl. ifjúsági, nőszövetségi, presbiteri, oktatási, missziói, diakóniai, sajtó- és ének-zeneügyi) kreatív bemutatkozása, részvételen alapuló programok segítségével.

Program

 

Ünnepi istentisztelet és úrvacsora a Kárpát-medencei püspökök, valamint az evangélikus püspök igei- és liturgiai szolgálatával.

 

Gyermekprogramok a helyi kézművesek, valamint az Arany Kapu Egyesület és a Zabhegyező Egyesület közreműködésével.

 

Ifjúsági programok a nagyvárad-velencei színjátszók előadásával, illetve a szilágybagosi mandolinzenekar, a bihardiószegi furulyások szolgálatával, valamint az Élő Kövek és az Új Szövetség zenekarok koncertezésével.

 

Nőszövetségi programok keretében több előadásra is sor kerül.

 

Konferencia a Partium reformációjáról, amelynek keretében a kilenc egyházmegye reformációja mutatják be.

 

Kiállítások
- az Erdélyi Gyülekezet kopjafákból összeállított tárlata
- Adorjáni László és Fazakas Csaba karikatúrái
- állandó református kiállítás a Várban

 

Nagy előadások

- Dévai Nagy Kamilla koncertje

- Bánk bán – a debreceni Csokonai Színház operakoncertje

 

A fesztivál részletes programja a kapcsolódó letöltések között érhető el.

A szervezők bátorítják a református közösségeket, hogy testvérgyülekezetükkel vagy -intézményükkel összefogva, közösen vegyenek részt a fesztiválon. Ez történhet akár oly módon is, hogy a nagyváradi helyszínhez közelebb elhelyezkedő közösség testvérgyülekezeti látogatás keretében látja vendégül a hétvégén a távolabbról érkező küldöttséget, így a vasárnapi istentiszteleten a testvérgyülekezet lelkipásztorának szolgálatára is sor kerülhet.

Nagyváradon tartják idén a Szeretethíd központi nyitórendezvényét. A programot a református egyház immár tizenegy éve működő diakóniai intézménye, a Magyar Református Szeretetszolgálat 9. alkalommal szervezi meg a Kárpát-medencében. Május 19-én 13.30-tól várják a Bémer térre az érdeklődőket. Az esemény fővédnöke Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó.

Istent keresem

3Móz 7,1–21

„Ez az Úrnak bemutatott békeáldozat törvénye:...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →