Isten megbékéltet önmagával

2017. január 20., péntek

„Mindez pedig Istentől van, aki megbékéltetett minket önmagával Krisztus által..." (2Kor 5,18) Gondolatok az ökumenikus imahét hatodik napjára.

1Móz/Ter 17,1–8: Isten szövetségre lépett Ábrahámmal.
Zsolt 98: Az egész világ látta Isten győzelmét.
Róm 5,6–11: Megbékéltettünk Istennel Fiának halála által.
Lk 2,8–14: Az örömhír hirdetése

A megbékélésnek két oldala van, egyszerre lenyűgöz és megfélemlít. Felhívja a figyelmünket arra, hogy vágyjunk egyrészt az önmagunkkal, másrészt az egymással való megbékélésre, de a különböző felekezeti hagyományok közötti megbékélésre is. Ennek az árnyoldalát is látjuk, ami megrémít. A megbékélés ugyanis azt jelenti, hogy felhagyunk vágyainkkal és önös érdekeinkkel. Krisztusban Isten kegyelmesen megbékéltet minket önmagával, még akkor is, ha elfordultunk tőle. Isten tette azonban még ezen is túlmutat, mert nem csak az egész emberiséggel békél meg, hanem az egész teremtett világgal. Az Ószövetségben Isten hűséges és kegyelmes volt Izrael népéhez, amellyel szövetséget kötött. Ez a szövetség arra emlékeztet minket, hogy: „... megbánhatatlanok az Isten ajándékai és az ő elhívása" (Róm 11,29). Jézus, aki vére által állította fel az új szövetséget, Izrael fia volt. A történelem során gyakran előfordult, hogy az egyházak elfelejtették ezt tiszteletben tartani. Különösen sajátos feladatai vannak a német egyházaknak a holokauszt után, hogy felvegyék a harcot az antiszemitizmussal. Minden egyháznak az a hivatása, hogy közösségein belül megbékélést hirdessen, és ellenálljon a diszkrimináció minden formájának, mivel mindannyian Isten szövetségének részesei vagyunk.

1. Keresztyén egyházként/gyülekezetként/közösségként hogyan értsük azt, hogy Isten szövetségének részesei vagyunk?
2. A diszkrimináció mely jelenségeit kell ma feltárniuk a keresztyén egyházaknak a társadalom számára?

Kegyelmes Istenünk! Szeretetből szövetséget kötöttél népeddel. Erősítsd meg bennünk ezt a szövetséget, hogy ellenálljunk a megkülönböztetés minden formájának. Szövetséged, mint drága ajándékod töltsön meg bennünket örömmel, és indítson növekvő egységre. Feltámadott Urunkért, az élő Jézus Krisztusért kérünk, aki Veled és a Szentlélekkel él és uralkodik most és mindenkor. Ámen.

» Az imahét idei témáját a németországi keresztyének dolgozták ki

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.