A békéltetés szolgálata

2017. január 21., szombat

A megbékélés szolgálata (2Kor 5,18-19) Gondolatok az ökumenikus imahét hetedik napjára.

1Móz/Ter 50,15–21: József megbékél testvéreivel.
Zsolt 72: Isten országa igazságosságot és békét hoz.
1Jn 3,16b–21: Isten szeretete arra késztet bennünket, hogy szeressük egymást.
Jn 17,20–26: Jézus egyházának egységéért imádkozik.

Keresztyén hitünk kulcsa az Isten és emberek közötti megbékélés. Pál apostol teljesen meg volt győződve arról, hogy Krisztus szeretete arra késztet minket, hogy Isten megbékélése jelen legyen életünk minden területén. Ma minden arra indít, hogy megvizsgáljuk lelkiismeretünket megosztottságunkkal kapcsolatban. József történetére gondolva, azt láthatjuk, hogy Isten mindig megadja a megromlott kapcsolatok meggyógyításához szükséges kegyelmet. A nagy reformátorok, mint Luther Márton, Ulrich Zwingli és Kálvin János, csakúgy, mint mások, akik katolikusok maradtak, mint Loyolai Szent Ignác, Szalézi Szent Ferenc és Borromeo Szent Károly a nyugati egyház megújítására törekedtek. Azt azonban, ami Isten kegyelmének története kellett volna, hogy legyen, elrontotta az emberi bűn, és így Isten népe szétszakadozottságának történetévé lett. A bűn és a háborúskodás által csak még jobban elmélyült a kölcsönös gyűlölködés és bizalmatlanság. A megbékélés szolgálata azt jelenti, hogy a keresztyénség felülkerekedik megosztottságán. Manapság sok keresztyén egyház munkálkodik együtt kölcsönös bizalommal és tisztelettel. Az ökumenikus megbékélés egyik pozitív példája az a párbeszéd, amely a Lutheránus Világszövetség és a Mennonita Világkonferencia között jött létre. A kialakult párbeszéd eredményeként egy dokumentumot is kiadtak: „Gyógyító Emlékek: Megbékélés Krisztusban" címmel. A két szervezet együtt tartott bűnbánati istentiszteletet 2010-ben, amelyet több hasonló istentisztelet követett Németországban és több más országban is.

1. Hol látjuk szükségét napjainkban a megbékélés szolgálatának?
2. Milyen válaszaink vannak megoldásképpen?

Istenünk, minden jó Istene! Hálát adunk neked, hogy megbékéltettél minket és az egész világot önmagaddal Krisztusban. Tégy minket, gyülekezeteinket és egyházainkat alkalmassá a békéltetés szolgálatára. Gyógyítsd meg szívünket. Segíts, hogy békédet terjesszük. „Ahol gyűlölet van, ott legyen szeretet; ahol sérelem, ott legyen bocsánat; ahol kétség honol, ott legyen hit; ahol sötétség van, ott legyen fény; ahol szomorúság terhel, ott legyen öröm." Jézus Krisztus nevében imádkozunk a Szentlélek ereje által. Ámen.

» Az imahét idei témáját a németországi keresztyének dolgozták ki

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.