Lant és Biblia

2017. március 29., szerda

Koszorúzással, előadásokkal és ünnepi műsorral vette kezdetét a Tompa Mihály emlékév Sárospatakon. A 19. századi magyar líra kiemelkedő alakja születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett egész éves programsorozatot a Tompa Mihály Gömöri Kulturális Egyesület más intézményekkel összefogásban szervezi azzal a céllal, hogy népszerűsítse a költő feledésbe merült életművét.

"Bibliámnak és lantomnak élek..." címmel tartották a Tompa Mihály jubileumi emlékév megnyitóját a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei, a Teológiai Akadémia és a Tompa Mihály Gömöri Kulturális Egyesület szervezésében Sárospatakon, március 25-én. A résztvevők először megkoszorúzták a költő-lelkipásztor Iskolakertben található mellszobrát, majd a rendezvény a Teológia dísztermében folytatódott, ahol előadásokkal és ünnepi műsorral emlékeztek az 1817-ben született Tompa Mihály életére és munkásságára.

Imolay Lenkey István bibliográfus Tompa és Arany barátságáról, Dienes Dénes egyháztörténész professzor pedig Alsóvadászon, Selyeben és Alsókázsmárkon töltött éveiről tartott előadást. Az ünnepi műsort a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának és Általános Iskolájának diákjai adták.

Csomós József tiszáninneni református püspök köszöntőjében a Jézus által felkínált "szabadságot" állította párhuzamba a költő életével. Pollák Miksa soproni főrabbi szavaival méltatta Tompa Mihályt: "Még Petőfi és Arany mellett is meg tudta őrizni az eredetiségét. Sem elődei, sem kortársai, sem idegen írók rá hatást nem gyakoroltak, de gyakorolt hatást Igrici, a becsületes szántóvető, ahol buzgó kálvinista szellem honol". Azt mondta, ez volt az az életszemlélet, aminek hatására Tompa később ezt írta Aranynak: ""Én református pap vagyok, csendes és zajtalan éltem folyama. Nincs semmi fény, máz, ragyogvány állásomon. Bibliámnak és lantomnak élek..."

Nagy Ákos Róbert, az emlékév programbizottságának elnöke elmondta: céljuk, hogy a méltatlanul elfeledett költő életútját, költészetét, szellemi hagyatékát megismertessék a ma élőkkel. Hozzátette, hogy Tompa Petőfi Sándorral és Arany Jánossal együtt alkotta a 19. század költői triászát, versei beépültek a mai magyar közgondolkodásba. Műveit a természet iránti őszinte áhítat, az egyetemes erkölcsi értékek felmutatása, Istenbe vetett bizalom és a magyar nép sorsa iránti aggódás hatja át, melyek "ma is elgondolkoztatják az olvasót és egyben hívnak egyéni és nemzeti sorsot emelő, értékekben kiteljesedő életre".

Az emlékév kapcsán a költő verseiből válogatás; életművéről, írásaiból gyűjteményes kötet, breviárium és bibliográfia jelenik meg. Életútját ismeretterjesztő film és vándorkiállítási anyag mutatja be, továbbá művészeti alkotások: versillusztrációk és plakettek is készülnek, de országosan meghirdetett versenyekkel és pályázatokkal is várják az érdeklődőket. Nagy Ákos Róbert hozzátette: bízik abban, hogy a programok hozzájárulnak majd a költő iránti figyelem felkeltéséhez és hagyatékának jobb megismeréséhez.

Az emlékév fővédnöke Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter. A programok a Kárpát-medence 25 helyszínére jutnak el: anyaországi helyszínek mellett a határon túli Erdélybe, Kárpátaljára, és Tompa Mihály szülőföldjére, a felvidéki Gömör településeire.

A programok időpontjairól, részleteiről az emlékév honlapján tájékozódhatnak: www.tompamihaly200.hu

Forrás: tirek.hu

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió