Chris Ferguson az LVSZ és a REV közös nagygyűlésének szervezését szorgalmazza

2017. május 19., péntek

A Református Egyházak Világközösségének (REV) főtitkára a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) nagygyűlésén mondott köszöntőjében vázolta fel a két szervezet közös nagygyűlésének tervét.

„Számos olyan célunk van, amit együtt tudnánk és együtt is kellene megvalósítani” – hangsúlyozta Ferguson. „Hálát adok Istennek azért, hogy a Lutheránus Világszövetségben partnerre találhattunk mind a misszióban és tanúságtételben, mind pedig a diakóniai szolgálatban. Őszintén remélem, hogy 6 vagy 7 éven belül a két szervezet egy helyen és egy időben tartja majd meg nagygyűlését. Külön ülésekkel, természetesen, de közös istentisztelettel, reflexióval és tanúságtétellel. Gondoljunk csak bele, mit jelentene ez!”

Ferguson megjegyezte, hogy a két szervezet egyre közelebb kerül egymáshoz, annak ellenére, hogy a REV Genfből Hannoverbe helyezte át székhelyét. Külön kiemelte a REV küszöbön álló csatlakozását a megigazulástanról szóló katolikus-evangélikus közös nyilatkozathoz, amit egy rendhagyó istentisztelet keretében írnak alá Wittenbergben a REV vezetői, a szervezet nagygyűlésének alkalmával.

Ugyanezen az istentiszteleten fogja a két szervezet ellátni kézjegyével a „Wittenbergi tanúságtétel” nevet viselő dokumentumot. A közös tanúságtétel az egyház megosztottságának tragikus voltát megvallva egyben a két szervezet évtizedek óta tartó elkötelezett párbeszédének gyümölcseként ünnepeli, hogy tagegyházaik világszerte konkrét lépéseket tettek egységük kifejezésére.

Ferguson szerint a dokumentum aláírásával „a reformáció egyházaiként nyilvánvalóvá és láthatóvá tesszük elkötelezettségünket a keresztyén egység mellett, konkrét lépéseket téve a református-evangélikus párbeszéd eredményeinek befogadására és gyakorlati megvalósítására. Így a veszedelmekkel teli világunkban megvalósulhat a világ átformálását célzó egyházi egység.”

A Lutheránus Világszövetség május 10-16. között ülésezett, a namíbiai Windhoekben. A REV pedig június 29. és július 7. között tartja nagygyűlését a németországi Lipcsében.

Külügyi Iroda

Fordította: Pataki Gréta

Forrás: www.wcrc.ch

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.