„Amikor itt és most tenni kell”

2017. június 14., szerda

A reformáció volt a témája a hatodik Ökumenikus Diákfilmszemlének. A június 10-i díjátadón a Kecskeméti Református Gimnázium tizenegyedikesei közönségdíjasok lettek.

Múlt szombaton a Sapientia Szerzetesi Főiskola látta vendégül az ország különböző pontjairól érkező diákfilmes csapatokat. Az immár hatodik alkalommal szervezett filmszemle idén is a katolikus, református és evangélikus általános- és középiskolák tanulóit szólította meg, és hívta – maximum 8 perces – rövidfilmek készítésére. A reformáció 500. évfordulója alkalmából kiemelt témaként a „Semper reformanda: Amikor itt és most tenni kell" gondolatot tűzték ki a szervezők, valamint meghirdették a szabadon választott téma kategóriát is.

A diákfilmszemle az evangélikus, katolikus és református egyház központi oktatási intézeteinek támogatásával valósult meg. A verseny gyakorlati lebonyolítását a Budapesti Piarista Gimnázium Audiovizuális Kommunikáció szakköre (AVK) vállalta. A versenyfelhívásra a május 15-i beadási határidőig 27 iskolából 44 film érkezett. Öttagú ökumenikus előzsűri értékelte a beküldött filmeket, így alakult ki a június 10-i döntőbe jutott 20 film listája.

A döntős filmeken kívül a szervezők további 15 film alkotóit információs vetítésre hívták meg. A versenyfilmek vetítésével párhuzamosan, egy másik teremben ezek a filmek is bemutatásra és szakmai értékelésre kerültek. Ennek célja az volt, hogy minél több film készítői, minél több iskolai videoműhely tagjai kapjanak visszajelzést munkájukról és útmutatást, bátorítást következő alkotásaikhoz.

A döntős filmek egész napon át tartó bemutatását számos érdeklődő tekintette meg. A zsűri vetítési blokkonként elemezte az alkotásokat. A bizottság olyan szakemberekből állt, akik filmkészítésben és filmes ismeretek átadásában egyaránt elismertek: Varsányi Ferenc filmrendező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója, Mispál Attila filmrendező, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem óraadója, Gelencsér Gábor filmesztéta, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Filmtudományi Intézetének docense és Kutai Gergely, a Károli Gáspár Református Egyetem stúdiójának munkatársa.

A vetítés-sorozat és a közönségszavazás után következett az ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás. A díjakon túl különböző dicséreteket és különdíjakat is adott ki a zsűri. Ezek az elismerések tárgyjutalmakkal, az iskolai videostúdiók fejlesztését szolgáló felszerelésekkel jártak: zöld háttér-összeállítást, professzionális mikrofon készletet, videoállványt, stúdiólámpát, derítőlapot vihettek haza a jól szerepelt filmek alkotói. Különdíj-felajánlással támogatta a filmszemlét a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége és a Keresztény Élet Portál is.

A reformációi téma filmjeit két korcsoportra bontva rangsorolta a zsűri. Az általános iskolások korcsoportjában az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola tanulója lett az 1. helyezett A portás bácsi egy napja című legó-animációjával. Ugyanebben a kategóriában a középiskolásoknál a budapesti Patrona Hungariae Gimnázium videószakkörének csapata nyert Itt és most című dokumentumfilmjével. Ebben a kategóriában a második helyezést és a közönségdíjat a kecskeméti Református Gimnázium diákjainak Message című filmdrámája kapta. Ugyanebben a kategóriájában dicséretben részesült a tizenegyedikes Csiszár Gergely Máté és Maróti Márk másik, Bob című alkotása is.

A szabadon választott téma-szekcióban az 1. díjat és a közönségdíjat is a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola két diákja nyerte a Grillező medve című filmparódiával. Jarecsni Mercédesz és Nagy Zalán Iván, a miskolci Balázs Győző Református Gimnázium két diákja A dzseki című kisfilmjükért. A részletes végeredmény és maguk a filmek is megtekinthetők az Ökumenikus Diákfilmszemle weboldalán

Wettstein József

A szerző piarista tanár, a verseny főszervezője.

Istent keresem

3Móz 9

„...megjelent az Úr dicsősége...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →