Múzeumok éjszakája Debrecenben

2017. június 24., szombat, Debrecen

Idén tizenötödik alkalommal várja az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakája. A június 24-i kulturális program központi helyszínét a reformáció emlékévében Debrecen adja. A rendezvénybe bekapcsolódók gazdag református programkínálatból válogathatnak a cívisvárosban: a Déri Múzeum, a MODEM, a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum és Debreceni Irodalom Háza, a Református Kollégium Múzeuma és a Református Nagytemplom együttesen látogatható egyetlen, kedvezményes karszalag megvásárlásával.

Déri Múzeum és tagintézményeinek programjai

A Déri Múzeum kupolájában először láthatják együtt a látogatók Báthory István és Bocskai István egykori erdélyi fejedelmek uralkodói jelvényeit. Báthory István fejedelmi botja a Magyar Nemzeti Múzeumból érkezik a városba. Bocskai István jogara a Román Nemzeti Történeti Múzeumba került az államosítás idején, most azonban Debrecenben tekinthető meg. A Bocskai berát, az első eredeti ránk maradt török jogbiztosító okirat szintén megtekinthető az este folyamán. Az érdeklődők a díszteremben Bocskai István emlékfilm-vetítésen vehetnek részt, a Déri téren egész este zenés programokkal és tűzzsonglőrködéssel várják az éjszakai program résztvevőit, míg a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum és Debreceni Irodalom Háza a Rejtő-kedvelőket célozza meg Olt Tamás könnyed, zenés estjével, melyet további koncertek és Tamus István grafikusművész rendhagyó tárlatvezetése követ.

Nagytemplomi programok

Az este folyamán „A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben" című kiállítás mellett látogathatók a panorámajárda, a nyugati torony és a Nagytemplom állandó kiállításai. Továbbá egész éjszakás programot kínál a könyvnyomtatás kipróbálása; Kossuth Lajos korabeli ruhába bújva időutazásban lehet részük egy fotózás erejéig a látogatóknak; a Nagytemplomi kvízjáték keretében mérhetik össze tudásukat a vállalkozó kedvűek értékes nyereményekért, éjféltől Sárosi Dániel orgonajátékában gyönyörködhetnek. Filmvetítés során megismerkedhetnek Debrecennel, mint a reformáció városával.

Kattintson a képre a nagyobb felbontásért

Debreceni Református Kollégium

Az este folyamán a protestáns korba nyerhetnek betekintést a Kollégiumba látogatók: számos kiállítás tárja az érdeklődők elé a kor meghatározó üzeneteit, mutatja be emblematikus alakjait, mint amilyen az Egerházy család volt, vagy éppen vezet be a korabeli irodalom, művészet világába Arany János balladáin, a kollégium freskóin keresztül. Mindemellett gazdag tematikájú kézműves foglalkozásokkal várják a kollégium munkatársai a kicsiket és családjaikat, de erejüket is próbára tehetik a Gerundium (debreceni tűzoltó diáktársaság legendás eszköze) kitartása során az arra vállalkozók.

Programok a MODEM-ben

A Modern és Kortárs Művészeti Központ ezen az estén az érzékiség témakörét járja körül. Auguste Rodin francia művész A csók című munkája is a városba érkezik erre az alkalomra. Kozári Hilda és Nagy T. Katalin Receptorok nevet viselő tárlatvezetésén a művek nemcsak láthatóak, hanem hallhatóak, szagolhatóak, tapinthatóak és ízlelhetőek is lesznek; többgenerációs program keretében belekóstolhatnak a résztvevők a lengyel és magyar festészet ízeibe; a korhatáros Megrajzolt Érosz kiállítás a testi szerelem 19-20. századi ábrázolásait mutatja be a látogatóknak. A Hodworks társulat éjféli előadása is a testiséget helyezi középpontba, míg Eszenyi Enikő A gyönyörben nincs középút címmel tart önálló estet. A számos tárlatvezetés mellett bábszínházzal, művészetpedagógiai foglalkozásokkal várják a szervezők a gyermekeket, Dresch Mihály koncertjével és könnyűzenei előadásokkal kedveskednek az érdeklődőknek.

Belépő: felnőttjegy: 1200 Ft, diák/nyugdíjasjegy: 600 Ft

 

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió