Segíts iskolatáskával!

2017. augusztus 10., csütörtök

Javában zajlik már a Magyar Református Szeretetszolgálat iskolakezdési kampánya: augusztus 31-ig várják az új vagy használt, de még jó állapotú iskolatáskákat és tanszereket. Az adománygyűjtésről Kőrösi-Gilicze Rékával, a szervezet kommunikációs vezetőjével beszélgettünk.

„Gyurma, ecsetek, sportfelszerelés, tornazsák, festékek, füzetek, vonalzó, körző, írószerek" – sorolja a kommunikációs vezető mindazokat az eszközöket, melyekkel támogatható a rászoruló családok tanévkezdése. Augusztus 12-én és 13-án három budapesti helyszínen: a Corvin Plázában, a Duna Plázában és az Újhegy Bevásárlóudvarban várják a Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei a felajánlásokat. Mindkét nap 10 és 18 óra között van lehetőség az iskolatáskák és tanszerek leadására az üzletházakban.

Augusztus 31-ig országosan tizenhárom gyűjtőhelyen fogadják az adományokat, mindenki kiválaszthatja a hozzá legközelebbit. A helyszínek listája nyitvatartási idővel és a kapcsolattartók elérhetőségével itt olvasható. Az MRSZ még a 2016/17-es tanév végén felvette a kapcsolatot az iskolákkal és meghirdette iskolaszerkampányát, felhívva a figyelmet a támogatási program kezdetére. Így azoknak is lehetőségük van odaajándékozni iskolatáskájukat és megkímélt taneszközeiket, akik augusztusra tervezték az újak vásárlását. A beérkezett adományokat belföldön és a határon túli magyar területeken még a tanév megkezdése előtt és szeptember első heteiben juttatja el a Református Szeretetszolgálat a nélkülözőkhöz.

Online adományozásra a szervezet honlapján van lehetőség, ahol a célok között a tanévkezdést kell kiválasztani. További gyors és egyszerű adományozási formát jelent a 1358-as adományvonal tárcsázása, alkalmanként 250 Ft-tal támogatva a programot. Egy hívás több iskolai füzet árát fedezi. „A lehetőségeinkhez képest igyekszünk minél több családnak segíteni, ennek alapját pedig az adományozóink biztosítják" – mondta Kőrösi-Gilicze Réka, aki szerint mi magyarok hajlamosak vagyunk panaszkodni és azt hangoztatni, hogy nem figyelünk egymásra „A Szeretetszolgálatnál mi nem ezt tapasztaljuk. Ha jó üzenettel szólítjuk meg az embereket és bemutatjuk, hova kerülnek az adományok, sokan támogatják a jó ügyeket" – hangsúlyozta a szóvivő.

És hogy kikhez is jutnak el az iskolatáskák? Az MRSZ-hez napi szinten érkeznek az adománykérelmek, minden augusztusban megsokszorozódik a tanévkezdéssel kapcsolatos kérelmek száma. A szervezet munkatársain és mentorain keresztül számos rászoruló családot támogat egész évben, így iskolakezdés idején is. Intézményektől, családsegítő szolgálatoktól szintén számos megkeresés érkezik hozzájuk.

A kommunikációs vezető egyik meghatározó élményét is megosztotta egy korábbi iskolatáska osztásukról: Beregszászon egy általános iskolában egy harmadikos kislány futott oda a Szeretetszolgálat munkatársaihoz és szelíden érdeklődött, jutna-e neki is egy tolltartó, mert még soha sem volt neki. A következő táska, ami a kezükbe került a sok egyéb tanszer mellett a táskához tartozó többszintes tolltartót is tartalmazta. „Sokszor nem vagyunk tisztában azzal, hogy olyan tárgyak birtokában vagyunk, amik másoknak segítséget jelentenek és óriási örömöt szereznek" – fogalmazta meg.

Ha már tanév kezdés, nem feledkezhetünk meg a Szeretetszolgálat Nyilas Misi Ösztöndíjprogramjáról sem, mely biztosítja, hogy a szerény anyagi körülmények között élő tanulók tehetsége is kibontakozhasson. Senki se szenvedjen hátrányt, mert nem tudják állni a szülők a külön órák, a szükséges felszerelések árát vagy épp a versenyek nevezési díját, az útiköltségeket. Az ösztöndíjprogram nyílt pályázati rendszerű, a szervezet honlapján lehet benyújtani a jelentkezéseket rá.

Bővebb információ a jobbadni.hu oldalon olvasható. A gyűjtőhelyek listája és a kampány plakátja az oldal jobb oldalán, a Kapcsolódó letöltések menüpont alatt szintén elérhető.

Szoták Orsolya, fotó: MRSZ

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.