Hitélet és Vallásos Kultúra

2017. augusztus 21., hétfő, Pápa

Hitélet és Vallásos Kultúra a Kárpát-medencében 11. címmel rendez konferenciát augusztus 21-24. között a Laczkó Dezső Múzeum, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei és a Gróf Esterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum. A konferencia fővédnöke Dr. Kövér László, az országgyűlés elnöke.

Steinbach József dunántúli református püspök nyitóelőadásában a reformáció és Isten igéjének kapcsolatáról gondolkodik. Az első nap a vallásetnológia, valláspszichológia, vallástörténet, egyháztörténet, történeti források témaköreit öleli fel. A nap végén a résztvevők megtekinthetik az Esterházy-kastélyt, majd fotókiállításon vehetnek részt. 

Augusztus 22-én az Ótemplom ad otthont az előadásoknak. A nap első felét a régészet, a történeti források, a vallástörténet és egyháztörténet tudományterületeibe mélyülve tölthetik az érdeklődők. Délután a vallásos népszokások, a népi erkölcs és a népi vallásgyakorlás témáit járják körül az előadók. 

Augusztus 23-án a Városházán folytatódik a konferencia. A harmadik nap is két fő blokk köré épül. A délelőtti órákban az egyházművészet, a vallásos ábrázolások és liturgikus tárgyak szakterületeiből kapnak ízelítőt a jelenlévők. A nap második részében a szakrális idő és szöveg, a vallásos költészet és egyházzene művészetébe kalauzolnak az előadások.

A záró nap során a vallási jelenségek, kultuszok, az egyéni és kollektív emlékezet valamint napjaink vallásosságának kérdései kerülnek terítékre. Az augusztus 24-i alkalom helyszíne a Városháza. 

Bővebb információ itt olvasható. 

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió