Ars Sacra fesztivál szeptemberben

2017. augusztus 17., csütörtök

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Ars Sacra fesztivált és a Nyitott Templomok Napját, idén szeptember 16-án és az azt követő héten. Számos református gyülekezet is csatlakozott az ingyenes programsorozathoz.

A több mint egy hetes fesztivál ötlete a 2007-es nemzetközi Városmisszió rendezvénysorozat továbbgondolása során született meg. Célja az európai kultúrában mai is élő szakralitás felmutatása a művészet segítségével. Minden év szeptember harmadik hétvégén, a Kulturális Örökség Napjaival együttműködve az irodalom, a zene, a festészet és a képzőművészet nyelvén szólaltatják meg a szervezők a kimeríthetetlen zsidó-keresztyén kultúra sokszínűségét. Az Ars Sacra Alapítvány küldetésének tekinti, hogy „művészetekben rejlő remény lélekemelő eseményeivel – értékválsággal küzdő világunkban – az emberek figyelmét ráirányítsák a Szép, a Jó, az Igaz örök értékeire".

A Budapestről indult kezdeményezés mára országossá vált, sőt a határokon túlról is csatlakozhatnak hozzá az érdeklődők. A programba idén is bekapcsolódnak az ország legnagyobb múzeumai, galériái, kiállítóhelyei, színházai, kulturális központjai, templomok és egyházművészeti gyűjtemények sokasága. A fesztiválra olyan új, vagy már meglévő programmal lehet jelentkezni, mely a fesztivál ideje alatt, ha csak rövid időre is, ingyenesen látogatható.

A programokat a www.ars-sacra.hu oldalon regisztrációt követően lehet feltölteni. A nyomtatott programfüzet a Papageno különszámaként jelenik meg, melybe a július 31-ig feltöltött események kerülnek be. A fesztivál honlapján folyamatosan bővül az elérhető programok listája.

Csupán néhány a fesztivál számtalan programja közül:

Az ünnepélyes megnyitónak a Magyar Nemzeti Múzeum ad otthont szeptember 15-én 15 órától. A fesztivál egyházi fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, világi fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Szeptember 17-én Kocsis Zoltán emlékkoncertre várják a közönséget a budapesti kerületi Semmelweis Szalonban. Szeptember 20-án az MTA Zenetudományi Intézetében Sass Sylvia Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő előadásában gyönyörködhetünk. Szalóki Ági énekművész és Kónya István lantművész koncertjének a Ráday Gyűjtemények Bibliamúzeuma ad otthont a Dürer Fénybe metszett vonalak című kiállítás alkalmából. „Adj már csendességet!" címmel a Misztrál zenekar koncertjét élvezheti a közönség a fasori evangélikus templomban. A Hegyvidék Galéria Puritanus című kortárs képzőművészeti kiállítása is csatlakozott a rendezvénysorozathoz, mely szeptember 7. és 22. között látogatható.

Az „áldott Orvos" közelében – A gyógyítás szakralitásának változása térben és időben címmel rendeznek kiállítást a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban, melyen Szent Margit vezeklőövétől az ima gyógyító erejéig a szakralitás és orvostudomány széles spektruma tárul fel az érdeklődők előtt. Csendes csodák címmel képzőművészeti kiállítás látogatható a Galéria Léniában. A békásmegyeri közösségi házban Kincső Néptáncegyüttes műsora pedig a szerelem témáját viszi színpadra.

Az Ars Sacra hetében láthatók Hölvényi Kristóf művészi fotói a libanoni és közel-keleti Jezsuita Menekültszolgálat és annak munkájával kapcsolatban a Párbeszéd Házában. A Petőfi Irodalmi Múzeum is gazdag programmal várja vendégeit: a száz éve született Szabó Magdára emlékeznek Annyi titkom maradt című kiállításukkal, Önarckép álarcokban nevet viselő Arany János emlékkiállításuk az író-költő kevésbé ismert arcát is megmutatja. A reformáció hatása a magyarországi tudományok fejlődésére” címmel, előadásokkal egybekötött emlékkiállítás nyílik a reformáció 500 alkalmából szeptember 20-án a Jókai Klubban. A vállalkozó kedvűek a Margit hídtól az Árpád hídig sétálhatnak az új rakparton. Az út során meglátogatják a Pozsonyi úti református templomot. 

Berettyóújfalun a Bihari Múzeumban a reformáció 500. évfordulója alkalmából online vetélkedőt szerveznek családok részére, valamint A református Debrecen címmel tekinthetik meg a látogatók Nagy Attila debreceni orvos, közíró a reformáció jubileumára összeállított képeslapgyűjteményét. Móron évről évre nagy népszerűségnek örvendő flashmobot szerveznek, Szentesen a református nagytemplomban Bach estet tartanak. A vácrátóti botanikus kertben tansétára hívják az érdeklődőket, mely során a Biblia gyakoribb növényeit, botanikai jellegzetességüket, kulturális jelentőségüket mutatják be a cédrustól a szőlőig, a mirhától a máriatövisig.

Nyitott templomok

A rendezvénysorozat részeként szeptember 16-án kerül sor a Nyitott Templomok Napjára, melynek programkínálata is széles skálán mozog. A teljesség igénye nélkül válogattunk a palettáról: a balatonszabadi református templomban Lovász Irén népdalestjére várják az érdeklődőket.

A budapesti Szilágyi Dezső téri református templomban Reformáció 500 – Összekapcsolódás címmel 19 órától a Tabulatúra Régizene Együttes korabeli hangszerekkel kíséri a reformáció korába hallgatóságát, akik ezt követően Kálvin zsömléjét is megkóstolhatják. A nap során Pajor Ildikó digitális képei nyújtanak különleges perspektívát Ady Endre istenes verseihez. A felhangzó költeményeket Ady kedvenc vörösbora és pogácsája társaságában hallgathatja a nagyérdemű. Emellett egy reformáció korabeli menüsor pár fogását is megkóstolhatják a jelenlévők: rizskását, köleskását, barna kenyeret, almás pitét, gyümölcsöket. Zárásul A Trio passacaglia együttes koncertezik.

Óbuda templomaiban ökumenikus sétán vehetünk részt. A Gospel Kórus Egyszer találkozunk című lemezbemutató koncertje a káposztásmegyeri Szentháromság Plébánián lesz. A fasori református templomba, melyet a magyar szecesszió kincseként tartanak számon, szeptember 16-án 8 és 14 óra között invitálják a fesztivál résztvevőit.

A debreceni Református Kollégium Múzeumában is körsétára hívják a látogatókat. A Református Nagytemplom 19 órától 23 óráig különböző kulturális és egyházzenei programok kedveskedik vendégeinek. Az éjszaka folyamán a templom valamennyi kiállítása látogatható. Az Esztergomi Református Egyházközség gyülekezete, kórusa, imaköre közös dicsőítő éneklésre, valamint a zenélést felváltó imádságra és felolvasásra vár mindenkit.

forrás:ars-sacra.hu

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió