A keresztyén újjászületés a Kárpát-medencei magyarság megmaradásának egyetlen esélye

2017. szeptember 12., kedd

Hálaadó ünnepséget szerveztek Székelyudvarhelyen a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium átépített udvaráért szeptember 10-én. Az ünnepség a Belvárosi Református Egyházközség templomában kezdődött, ahol Kató Béla püspök hirdette az igét, majd a kollégium udvarán leleplezték Bethlen János, Gönczi Lajos és Baczkamadarasi Kis Gergely szobrát.

Megújulva várja iskolába a tanulókat a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, az elmúlt évek javítási munkálatai után a kollégium udvarát is sikerült rendbe tenni. A szeptember 10-én tartott hálaadó ünnepségen a belvárosi református templomban Kató Béla püspök hirdette az igét a Neh 4,14 és az I. Móz 25,5a alapján. Prédikációjában a felekezeti iskolák szükségességéről beszélt, a marosvásárhelyi katolikus gimnáziumért tartott tüntetés eseményeit felelevenítve a mi felelősségünket hangsúlyozta. A püspök szerint élet-halál harc folyik a felekezeti oktatási intézményekben, csak itt tudjuk átadni azokat az értékeket, amelyek megmaradásunkat szolgálják. A család és a templom mellett a felekezeti iskolák képezik a Kárpát-medencei magyarság megmaradását, amely nem más, mint a keresztyén újjászületés. A tanárokhoz szólva Kató Béla hangsúlyozta, hogy mindent át kell adni a gyerekeknek, azoknak az alapítóknak az örökségét, akikre ezen a napon emlékezik a székelyudvarhelyi közösség, ez a tudás, ezek az értékek, a közösségi élmény lesz az, amelyik a Nyugat anyagiasságával szemben fel tudja venni a harcot és itthon tudja tartani a fiatalokat.

A javítási munkálatokat is támogató Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Balog Zoltán miniszter szerint a magyarok súlyos helyzetben a történelmük felé fordulnak, erőt, bátorítást merítve. A jövő felé haladni csak úgy lehet, hogy a múltat is látjuk, ez pedig nem pesszimizmus, mert visszafelé tekintve Jézus Krisztus arcán látjuk a jövőt. A miniszter szerint a reformáció nagy felismerése, hogy akkor nyerünk teret, ha teret engedünk az élő, szabadító Istennek az életünkben. Felszólalásában hangsúlyozta, megmaradásunk szempontjából fontosak a kisebbségi jogok, a törvények, a jó célra fordított pénz, de minden azon múlik, hogy vannak-e olyan emberek, akik életüket, energiájukat a közösség céljaira áldozzák. Balog Zoltán szerint azt keresik, ami a közösségnek jó. Ez azonban kevés, a politika értelme, hogy a közösség szolgálata és az egyéni gyarapodás egymást erősítse. A miniszter hangsúlyozta, hogy azért állítunk szobrot, hogy lássuk a múltat, felemeljük a tekintetünket, a példákat lássuk, azt a magasságot, amihez fel kell nőni.

Istentisztelet után az iskola udvarán leleplezték Bethlen János iskolaalapítónak, Baczkamadarasi Kis Gergely névadónak, az iskolát a 18. században megújító rektor-professzornak, valamint Gönczi Lajosnak, a főépület építőjének szobrát.

Az idén alapítóinak emlékévét ünneplő székelyudvarhelyi református kollégiumban szeptemberben több mint hétszáz diák kezdi meg a tanévet. Az épület és az iskolaudvar felújítását 2013 és 2017 között az Emberi Erőforrások Minisztériuma 36,5 millió forinttal támogatta.

Fotók: Kiss Gábor, MTI Fotó/Bartos Gyula

Forrás: reformatus.ro

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió