Megerősítő központ

2017. szeptember 18., hétfő

Az összeomlás határán volt az a Kassa történelmi belvárosában lévő patinás épület, amely ugyan már húsz éve a reformátusoké, de csak most tudták felújítani és használatba venni. A szeptember 17-én átadott Magyar Református Központ otthona lesz ez az ifjúsági munkának, konferenciáknak, előadásoknak, koncerteknek, de még vendégházként is funkcionál. Az épületet egyszerre szolgálja majd a felvidéki reformátusokat és magyarokat; nem csak Kassán, hanem a széles értelemben vett régióban, egészen Miskolcig.

Az épület húsz éve került a református egyház tulajdonába, akkor részleges kárpótlásként kapta a kassai gyülekezet azért, mert az egykori épületeik többségét nem kapták vissza a rendszerváltást követően. A tulajdonjog végül 2001-ben került a Fiatal Reformátusok Szövetségéhez (Firesz). (Ekkor vált szét a kassai gyülekezet szlovák és magyar közösségre, és osztozni kellett a tulajdonokon.)

Az ingatlant az egyház leromlott, katasztrofális állapotban kapta vissza. Nem csak az volt a baj, hogy lelakott volt az épület, a tetőszerkezete is megroggyant. „Az összeomlás határán volt" – emlékszik vissza Géresi Róbert, aki most püspök-helyettesként élte meg az épület felújítását, de épp a Firesz elnöke volt, amikor az vásárlás útján az ifjúsági szövetségé lett. Most 222 millió forintos, magyarországi kormányzati támogatásból felújították az épületet, sőt, talán nem túlzás azt állítani, újjáépítették. Nem kis munka volt, hiszen hatalmas, kétszintes épületről van szó, összesen 600 négyzetméterről, és egy 70 négyzetméteres udvarról. Ezentúl a Magyar Református Központ nevet viseli majd.

15 éve még álom volt

Géresi Róbert azt mondja, hálás az Úrnak, hogy széleskörű összefogással sikerült megvalósítani az épület felújítását. „Ez 15 éve még csak egy álom volt. Nagyon jó érzés, hogy sikerült. Ráadásul nem is akárhogy, ez egy műemlék épület, amelyet szakszerűen újítottunk fel.”

A közösségi ház többfunkciós lesz: szolgálja majd a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) céljait, helyet ad konferenciáknak, találkozóknak, otthona lesz az ifjúsági munkának, hiszen itt lesz a Firesz székhelye is. „A keresztyén életmód minden szegmensével szeretnénk megtölteni az épületet, lesznek koncertek is. Azt szeretnénk, hogy az egész régió számára értéket közvetíthessen" – mondja a főjegyző. Az első programot a megnyitó utáni napon, szeptember 18-án tartják. Ez egy nemzetközi teológiai konferencia lesz, amelyet a révkomáromi Calvin János Teológiai Akadémiával és az Abaúj-Tornai Református Egyházmegyével együttműködve szerveznek meg.

Az ingatlan bizonyos részeit kiadják majd, ebből is bevételt remélve. Vendégszobákat is kialakítottak, itt 14 személyt tudnak elszállásolni. Az épület működtetésére egy egyházi célszervezetet hoznak létre, amelybe az SZRKE, a Firesz és a kassai gyülekezet is delegál tagokat. Ez is mutatja, hogy nem csak a kassai magyarokra, reformátusokra fókuszál a központ. „Regionális központot szeretnénk létrehozni, amely messze túlmutat Kassán: Sárospatakig, Miskolcig, Rimaszombatig gondolunk a régióra” – tudtuk meg Géresi Róberttől.

Felelősséggel a felvidéki magyarságért

„Az épület megújulása felelet az imáinkra" – ezt már Kiss Miklós lelkipásztor, a Fiatal Reformátusok Szövetségének (Firesz) jelenlegi elnöke mondja. Az épület számukra is új otthont ad, mert hiába volt eddig is a tulajdonukban az épület, romos állapota miatt nem tudták használni. Kiss Miklós is hangsúlyozza: szeretnék, ha az itt végzendő ifjúsági munkán keresztül az egész régiót tudnák szolgálni.

A megnyitót követően a Firesz is birtokba veszi az épület rájuk eső részét. „Tervezzük az előttünk álló időszakot, a következő vezetőségi ülést már itt tartjuk meg, és október végén a Kárpát-medencei imaéjjelre is tervezünk a Magyar Református Központban egy alkalmat." Míg novemberben tanítványképzést tartanak majd, ami gyakorlatilag munkatársaik belső képzését jelenti. Az épület számos lehetőséget hordoz magában – mondja az elnök –, lesznek itt közösségi alkalmak. „Sőt, akár koncertekre is adott lesz a tér a belső udvaron. Ez is fontos, mert érezzük a felelősségét, hogy nem csak a református egyházunkon belül kell gondolkozunk, hanem hordozzuk a magyarságunk iránt érzett felelőséget is – ezt nem magunkra vettük, hanem Istentől kaptuk. Így célunk az is, hogy Kassán, és Felvidék-szerte, ahol magyarok élnek, megerősítsük őket, ezáltal mi is megerősödjünk – ennek lehet eszköze egy koncert, vagy előadás."

Jézus a felvidékiek között

A Fiatal Reformátusok Szövetsége a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház hivatalos ifjúsági szervezete. Idén ünneplik fennállások 25 évét. A szervezet 1992-ben azért jött létre, hogy Jézust hirdesse a felvidéki fiatalok között. „A küldetésünk ugyanaz, mint negyed évszázada: feltarisznyázni a gyermekeket az evangéliummal és minden hitből fakadó értékkel, hogy megállják a helyüket az életben. Érezzük is ennek az áldását: ma már az alapító Fireszesek gyermekei is tagjai a szervezetnek, ez különleges érzés” – mondja Kiss Miklós, a szervezet vezetője.

A kassai Magyar Református Központ ünnepélyes átadása és a Fiatal Reformátusok Szövetsége jubileumi évének megünneplése szeptember 17-én az alig pár méterre álló református templomban vette kezdetét. Az igét Fazekas László, a SZRKE püspöke hirdette. Az istentiszteleten ünnepi beszédet mondott Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, valamint Kiss Miklós, a Firesz elnöke. A felújítás menetéről Krcho János, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, valamint Géresi Róbert, a SZRKE püspökhelyettese tájékoztatta a jelenlévőket. Az ünnepi istentiszteletet követően sor került a szalagátvágásra, majd a résztvevők belülről is megtekinthették a felújított épületet és a Soli Deo gloria című kiállítást.

 

Részletes tudósítás olvasható az eseményről a SZRKE honlapján, az ünnepségről videóriportban számol be a hirek.sk szlovákiai magyar televíziós hírportál.

Hegedűs Márk, fotó: Asszonyi Eszter, Szarvas László

További fotók jobbra, a csatolt galériában >>

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió