Mindenki tud segíteni

2017. november 23., csütörtök

„Emberközelbe vinni a segítséget, ez a szeretetszolgálat lényege" – fogalmazott Fekete Károly tiszántúli püspök a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) november 23-i sajtótájékoztatóján, melyen a szervezet a következő időszak 50 millió forint értékű támogatási csomagját mutatta be.

Advent minden karitatív szervezet életében kiemelt fontosságú. Így van ez a Magyar Református Szeretetszolgálatnál is, ahol az elmúlt évtized gyakorlatát folytatva idén is számos területen szeretnék megkönnyíteni a nehéz körülmények között élők következő heteit, hónapjait. A munkatársak szolgálatukon keresztül megmutatják Isten emberekhez hajló szeretetét, hiszen ebben az időszakban még inkább találkozik Ég és Föld, az emberek rászorultsága Isten szeretetével – mondta az egyházi vezető. Ebben a szolgálatban mindenki tud segíteni, akár önkéntes szolgálattal, akár adománnyal, akár az MRSZ adventi programjainak támogatásával.

Egy doboznyi szeretet

Újfajta élelmiszergyűjtést vezetett be a segélyszervezet tavaly: egyszerű, tetszetős és környezetbarát dobozokban gyűjt tartós élelmiszert és tisztítószereket a rászoruló családok, idősek és betegek számára. Az újrahasznosítható dobozokba elsősorban cukrot, olajat, konzerveket, lisztet, kakaót, teát, fűszereket, édességeket várnak, amik kibírják az olykor hosszú szállításokat. Örömmel fogadják ezek mellett a tisztálkodási- és tisztítószereket is: mosószert, öblítőt, fogkrémet, gyermek és felnőtt pelenkát, sampont és tusfürdőt. December 15-ig mindenki eljuttathatja adományát a hozzá legközelebb eső gyűjtőpontra, amellyel a tárgyakon túl egy doboznyi szeretetet és reménységet is küld a rászorulóknak. A Szeretetszolgálat célja, hogy idén 7000 nélkülöző családhoz kerüljön el a támogatók adománya.

A tehetség kincs – Nyilas Misi Ösztöndíj Program

A Szeretetszolgálat megújult, Nyilas Misiről elnevezett ösztöndíjprogramjával ötven tehetséges, ám nehéz körülmények között élő diákot támogat, akik önerőből nem tudnák kibontakoztatni képességeiket. Egy tanévben egy diák 100 000 forint értékű ösztöndíjban részesül, amelyet eszköz- és hangszervásárlásra, versenyek nevezési díjára vagy különórák fizetésére fordíthatnak. A programban magyar és határon túli magyar nyelvű oktatásban résztvevő valamely művészeti ágban, sportban vagy tudományterületen kiemelkedő, 5-12. évfolyamon tanuló, szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok vehetnek részt. A jelentkezéseket október 31-ig lehetett benyújtani, jelenleg ezek elbírálása folyik. A tehetséggondozó program fővédnöke Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó.

Nyilas Misi Pakk

Immár hagyomány a Szeretetszolgálatnál karácsony előtt a cipősdobozok gyűjtése, amelyekbe december 15-ig várják a Kárpát-medencében élő gyermekeknek szánt ajándékokat. A szervezet munkatársai a csomagokat még karácsony előtt eljuttatják azokhoz a családokhoz, akiknél nem biztos, hogy más ajándék is kerülhetne a karácsonyfa alá. Tapasztalataik alapján évente 7-8000 gyermeknek tudnak ezzel örömöt és meglepetést szerezni. A cipősdobozokba minden olyan új vagy használt, de jó állapotú játékot, kreativitást fejlesztő eszközt vagy épp meleg sálat és sapkát tehetnek a felajánlók, amivel szebbé tudják varázsolni a gyermekek karácsonyát, mosolyt csalhatnak az arcukra.

Tűzifa program

Az idén tíz éves tűzifa program keretében száz olyan kiemelten rászoruló családot támogat az MRSZ, akik november végéig jelzik, hogy tűzifára lenne szükségük. 3,5 millió forint értékben biztosítanak a hideg téli napokban is meleget adó, hasogatott, kalodás tűzifát országszerte az igénylőknek.

Vasárnapi iskola Szíriában

Szíria 2011 óta polgárháborús övezet. 12,1 millió ember kényszerült elhagyni lakóhelyét, a keresztyének száma több mint a felére csökkent, ez jelenleg megközelítőleg nyolcszáz-ezer hívőt jelent. Az Iszlám Állam jelenléte megnehezíti a különböző vallások békés együttélését, egyáltalán a hétköznapok megélését az állandó fenyegetettségben. Ezért is fontos a térségben a keresztyének jelenlétét támogató és erősítő projektek megvalósítása, például fiataloknak szervezett szabadidős programokkal, ifjúsági táborokkal és találkozókkal.

A vasárnapi iskolákban például korosztályok szerinti csoportbontásban zajlanak a foglalkozások, ahol a zenei és kézműves programokon túl a békés együttélésről is tanulnak a fiatalok. A programot a Közel-Keleti Protestáns Egyházak Közössége (FMEEC) koordinálja Szíriában, és a Magyarországi Református Egyház is támogatja. Fekete Károly kiemelte, hogy ezek a foglalkozások az evangélium közvetítésének és megerősítésének alkalmait is jelentik. A Szeretetszolgálat a projekt támogatására október 31-én adománygyűjtésbe kezdett, a Debreceni Nagytemplom ünnepi istentiszteletének perselyadományát is erre a célra fordítják.  

A Szeretetszolgálat fenti programjai a 1358-as adományvonal tárcsázásával támogathatóak. Egy hívás 250 Ft értékű segítségnyújtást jelent. Honlapjukon az adományozás más formái közül is választhatnak.

Szoták Orsolya, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.