Állásfoglalás az áprilisi országgyűlési választások előtt

2018. január 17., szerda

Tájékozódásra és szavazásra buzdítanak, ugyanakkor békességre és önmérsékletre kérnek mindenkit egyházunk vezetői az április 8-i választásokkal kapcsolatban.

Tisztelt Állampolgárok!

Kérjük, menjenek el szavazni! A Magyarországi Református Egyház arra buzdítja tagjait és minden jóakaratú magyart, hogy 2018. április 8-án éljenek választójogukkal és szavazatukkal járuljanak hozzá Magyarország jövőjének alakításához. A választójog nem volt mindig természetes, fontos értéknek tartjuk, hogy demokratikus országban élhetünk. Örömmel üdvözöljük, hogy külhoni magyarok is élhetnek választójogukkal.

Kérjük, hogy megfontoltan döntsenek! Ismerjék meg a politikai pártok és jelöltjeik programját, és vessék össze azokat a keresztyén hitből fakadó értékekkel, valamint a református egyház által képviselt evangéliumi tanítással. Ne felejtsék, hogy keresztyén értékeinket a mai Európában folyamatos támadások érik.

Kérjük, hogy a békességet támogassák! Arra biztatunk, hogy ne támogassanak olyan programot, mely megkérdőjelezi a parlamentáris demokrácia alapértékeit és társadalmi békétlenséget szít, mert csak így őrizhetjük meg mindazt, amit az elmúlt évtizedekben elértünk.

Kérjük, maradjanak józanok! Kérjük, hogy a kampányidőszakban őrizzék meg egyházunk jó rendjét és méltóságát, szem előtt tartva, hogy a Magyarországi Református Egyház templomai, iskolái, intézményei ne váljanak megengedhetetlen hangnemű politikai kampány színtereivé.

Állásfoglalás közéleti kérdésekben: egyházunk tagjai magyar állampolgárok, akiknek joguk van kifejezni álláspontjukat a közélet és a politika területén is. Az egyházunk tanításából fakadó értékeket mindig szabadon képviseljük – beleértve a kampányidőszakot is –, és adott esetben egyházunk állást foglal közéleti kérdésekben is.

Önmérsékletre buzdítunk. Kérjük a politikusokat, hogy a társadalmi béke megőrzése érdekében kampányukban gyakoroljanak önmérsékletet és törekedjenek arra, hogy a választási küzdelem a közjó érdekében megfogalmazott politikai programok versengésében dőljön el. Kérjük, ne gyalázzák a másikat!

A Magyarországi Református Egyház elnöksége nevében:

Dr. Bogárdi Szabó István                                           Dr. Huszár Pál

püspök, a Zsinat lelkészi elnöke                                a Zsinat világi elnöke

Budapest, 2018. 01. 17.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.