Az ötven legveszélyesebb ország

2018. január 20., szombat

Az Open Doors nevű nemzetközi szervezet idén is közzé tette éves jelentését a világban zajló keresztyénüldözésről. Ebben a szakemberek 2017-ben is ötven ország tendenciáit mutatják be, amelyek közül tavaly harmincban növekedett a keresztyénüldözés mértéke. Megközelítőleg 215 millió keresztyén ember szenved el extrém mértékű üldöztetést hitéért. A szervezet az országokat az élet öt területén - személyes hit, család, közösség, egyház és társadalom - tapasztalható üldöztetések fajtái és szintjei szerint rangsorolja.

Az üldöztetés legfőbb jellemzői

A jelentés szerint a keresztyénüldözés legfőbb forrása világszerte a radikális iszlám elnyomás, ami újabb és újabb területeket von uralma alá: Ázsiában a Fülöp-szigeteket, Bangladest és Indonéziát, Afrikában Egyiptomot, Nigériát és Szomáliát. A folyamatot tovább erősítik a vallási nacionalizmus túlkapásai. A hatalmukat féltő kormányok az adott ország többségi vallását használják fel a keresztyének és más vallásúak háttérbe szorítására. Míg Indiában és Nepálban a hindu nacionalizmus, Mianmarban és Srí Lankán a buddhizmus alapozta meg így az egyeduralmát.

A közép-ázsiai üldöztetés leginkább Üzbegisztánban, Tádzsikisztánban, Kazahsztánban és a listára első ízben felkerülő Azerbajdzsánban nőtt meg az utóbbi időkben. Ez elsősorban az iszlám helyi újraéledésére vezethető vissza, ami a többségi társadalom és a nacionalista, iszlámot előnyben részesítő kormányzatok kettős nyomásaként nehezedik a keresztyének mindennapjaira.

A lista első húsz országa, amelyben kimagasló a keresztyének üldözése:

1. Észak-Korea        11. India
2. Afganisztán         12. Szaúd-Arábia
3. Szomália             13. Maldív-szigetek,
4. Szudán               14.Nigéria
5. Pakisztán            15. Szíria
6. Eritrea                16. Üzbegisztán
7. Líbia                   17. Egyiptom
8. Irak                    18. Vietnám
9. Jemen                 19. Türkmenisztán
10. Irán,                 20. Laosz

Kettős fenyegetettség

A jelentés külön szól a nők helyzetéről, akik keresztyénként kettős üldöztetés áldozatai. A lista országaiban naponta átlagosan hat nőt erőszakolnak meg vagy zaklatnak szexuálisan. Muszlim házasságba kényszerítésük egyet jelent keresztyén hitük feladásával. A kutatók a vizsgált országokban 2260 nők elleni incidenst regisztráltak, ez a szám azonban csak azokat az eseteket jelenti, amikor a nők bátorságukat összeszedve megvallották a történteket, vagyis töredéke a valóságnak. David Curry, az Open Doors amerikai vezetője, látva az összesített értékeket, úgy fogalmazott: tovább kell folytatni a vezetők körében a vallásszabadság fontosságának és védelmének hirdetését.

Terror testközelben

„Édesanyám csupán egyetlen imát tanított nekem: »Istenem, Istenem segíts meg! « Ezt minden nap elmondom a családomért és a hazámért” – ismerhetjük meg az észak-koreai Hanna történetét az Open Doors jelentéséből. Mindig is ez az ima nyújtott támogatást neki és családjának a nehézségekben. A világ első számú keresztyéneket üldöző országában Hannát és férjét munkatáborba vetették hitükért, ahol házastársa a szörnyű kínzások közepette meghalt. Hanna éveket töltött távol a családjától és gyermekeitől, majd az egyik szomszédos, biztonságosabb országba szökött. A történteket csak most, viszonylagos szabadságában merte megosztani, azonban az övéhez hasonló esetek többsége továbbra is az észak-koreai börtönök kibeszéletlen titka marad.

Tények

• Legnagyobb mértékben Egyiptomban, Indiában, Líbiában, Kazahsztánban, Tádzsikisztánban és Törökországban nőtt meg a keresztyénüldözés.
• Nepál és Azerbajdzsán is csatlakozott az Open Doors listájához, viszont a Comore-szigetek és Tanzánia lekerült róla.
• A legtöbb keresztyének elleni erőszakos tevékenységet Pakisztánban jegyezték fel.
• A lista ötven országa közül harmincötben a radikális iszlám felelős a keresztyének elnyomásáért.
• Az elmúlt évben 3066 keresztyént öltek meg hitéért, 1252 embert raboltak el és 793 templomot ért támadás.

Az Indiában szolgáló lelkipásztort, Rohant és feleségét, Neha-t egy késő este lepte meg a feldühödött tömeg: egy falubeli fiú keresztyén hitre térítésével vádolták a párt. A közösség vezetői ezt mindenáron meg akarták bosszulni. „Addig ütöttek a feleségemmel együtt, míg szinte el nem véreztünk, aztán a kövekhez vágták legkisebb gyermekünk. Ez olyan erős traumaként érte a feleségemet, hogy el is vetélt” – olvashatjuk a megrázó részleteket. Nem volt kérdés: ha életben akarnak maradni, el kell hagyniuk az otthonukat. Az Open Doors helyi segítője juttatta megfelelő orvosi ellátáshoz őket. Az üldöztetés majd a támogatás azonban csak megerősítette a házaspárt hitében és szolgálatában, az üldözöttek megsegítésében. Indiában az üldöztetések ellenére is növekszik a keresztyének száma, ami csak még inkább Isten közelségét hirdeti az embereknek.   

A nigériai Yakubu esete is csupán egy a Boko Haram, a helyi radikális iszlám szervezet túlkapásai közül. Egy éjjel a csoport katonái riasztották fel: ajtaját betörték, mindenét elvették, majd nyakát több helyen is megvágták. Istennek hála, túlélte a támadást, de a szeme, szája, orra és füle körüli hegek örökre nyomai a szörnyű éjszakának. Az Open Doors-on keresztül sikerült nyak és gerincműtétet végezni rajta, fájdalmai enyhítésére. Yakubu úgy véli, élete Isten hűségének és szeretetének kézzel fogható bizonysága. 

Összeállította: Szoták Orsolya

Forrás: www.opendoorsusa.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.