Tűz rongálta meg a válaszúti református templomot

2018. február 14., szerda

Jelentős károkat okozott a válaszúti református templomban, február 13-án, kedd délelőtt keletkezett tűz. A szerencsétlenséget rövidzárlat okozta, a lángok a mennyezet egy részét emésztették fel, valamit a tetőszerkezetben tettek kárt, a segítőkész helyiek és a kolozsvári tűzoltók gyors beavatkozása azonban megmentette az épületet.

A 17. századi, B kategóriás műemlék templom belsejét két éve újították, az idei évre pedig újabb javítási munkálatokat tervezett a gyülekezet – magyarázta Vajda Dezső lelkipásztor, aki kedd reggel Kolozsvárra indulóban vette észre a templom cserepei közt kiszivárgó füstöt, és rögtön segítséget hívott. Amíg a tűzoltók kiértek, a környékbeliek maguk igyekeztek a lángok ellen küzdeni. „Az Úristen nem engedte, hogy elmenjek itthonról. Ő irányított oda, hogy a sietség ellenére is megnézzem, mi történik a templomban" – mondta el a lelkipásztor.


A képre kattintva további fényképek tekinthetők meg az Erdélyi Református Egyházkerület honlapján

A településen éppen folynak a villanyhálózat kicserélésének munkálatai, ezért többször szűnik meg az áramszolgáltatás. A tűzoltók szerint a folyamatos ki-bekapcsolás válthatta ki a gyenge, '60-as évekbeli villanyhálózat egyik huzalának felhevülését, amely a tűzhöz vezetett. A templom mennyezete három rétegből áll, ezt, szakértők szerint, a villanyhálózattal együtt, teljes egészében ki kell cserélni, a tetőszerkezet egy részével együtt, de belső és külső tisztításra, meszelésre is szorul az épület. Egyelőre, a mai nap folyamán a födém és a tetőszerkezet gerendáit támasztják ki, hogy megakadályozzák a további romlást. A gyülekezetnek nincs meg minderre az anyagi alapja, azonban várnak a biztosító közbelépésére, és bíznak az emberek segítőkészségében. Az Erdélyi Református Egyházkerület sürgősségi segéllyel járul hozzá a helyreállítási munkálatok mielőbbi elvégzéséhez.

A Kolozsvártól 24 kilométerre északkeletre fekvő Válaszút a szerdán elhunyt néprajzkutató, Kallós Zoltán faluja. A településen a Kallós Zoltán gyűjteményét bemutató múzeum és a mezőségi magyar szórvány gyermekeit összegyűjtő kollégium és iskola működik.

A munkálatok elvégzéséig, vagy legalább a templom használhatóvá tételéig az istentiszteleteket a gyülekezeti teremben tartják majd a helyi reformátusok, mondta el Vajda Dezső lelkipásztor, aki abban reménykedik, hogy húsvétkor újra a templomban ünnepelhetnek.

forrás: reformatus.ro

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.