Istenről és tudományról

2018. február 20., kedd

„Munkáimmal is fölfelé igyekeztem mutatni, a díjjal is ezt teszem, mert nem csak szólam, hogy SDG, azaz egyedül Istené a dicsőség" – vallja Hegedűs Márk. Két díjat is nyert külső munkatársunk a Magyar Tudományos Akadémia szegedi területi bizottságának médiapályázatán. Nyertes rádiós anyaga és második helyezést kiérdemlő újságcikke is a természettudomány és a hit kapcsolatát mutatja be.

Hegedűs Márk, az Európa Rádió szegedi tudósítója és a közmédia Református félórájának munkatársa. Cikkei rendszeresen jelennek meg a reformatus.hu oldalon és a Reformátusok Lapja hasábjain. Kérdésünkre elmondta, azért pályázott, hogy a médiára figyelő világi szervezetek lássák: „vannak református médiumok is, és azokban is születnek értékes anyagok". Szándékosan olyan anyagokat adott le, amelyek rímeltek az általa adott Isten és tudomány jeligére.

Az Európa Rádióban elhangzott díjnyertes riport egy hódmezővásárhelyi református gimnázium fizikus-csillagász tehetségről és a tanáráról szól, aki diákjaival a teremtésről, a természettudomány és a hit kapcsolatáról, valamint nagy fizikusok istenhitéről is rendszeresen beszélget. A Reformátusok Lapja Emberi példa rovatában megjelent írás pedig Pauk János, a szegedi gabonakutató igazgató-helyettesének, az újszegedi református gyülekezet gondnokának életútját, munkáját és hitét mutatja be.

A magyar tudomány ünnepéhez kapcsolódva a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága minden évben meghirdeti médiapályázatát: olyan újságcikkeket, irodalmi alkotásokat, fotókat, rádiós és mozgóképes anyagokat díjaznak, amelyek a regionális tudományos testület tevékenységéről, illetve a dél-alföldi tudományos életről szólnak. A díjakat 2018. február 19-én, a bizottság közgyűlésén adták át.

Az eredményen maga is meglepődött, mert nem tudta, milyen reakciót vált majd ki a téma a bírálóbizottság tagjaiban. „Hálás vagyok, mert nagyon kevés visszajelzést kapunk, emiatt nagyon jó érzés volt az elismerés" – válaszolta kérdésünkre. Hozzátette: a díjnyertes anyag azért is fontos számára, mert az Európa Rádió azóta megszűnt szegedi adásában hangzott el. „Ez az elismerés is bizonyítja, hogy munkatársaimmal, akik közül Balázs Alexandra vezető szerkesztő korábban kétszer is nyert a pályázaton, értékes munkát végeztünk."

Feke György, fotó: delmagyar.hu

Ez történik továbbiak →