Életük üzenet

2018. április 09., hétfő

Martin Luther King és Billy Graham élete azt üzeni: van egy hatalom felettünk, amely nélkül nem lehetünk sikeresek és boldogok. Két nagy hatású amerikai lelkipásztorra: az ötven éve meggyilkolt polgárjogi aktivistára és a februárban elhunyt világhírű evangelizátorra emlékeztek Budapesten április 9-én, hétfőn.

Billy Graham élete azt üzeni, hogy van egy hatalom az életünk felett, amely nélkül nem lehetünk sikeresek, boldogok sem a személyes életünkben, sem a munkánkban, sem a politikában – mondta Balog Zoltán miniszter a Magyar Baptista Egyház és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének közös konferenciáján.

Az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: a teremtő Isten adja a sikert, a boldogságot, a gyarapodást és a megpróbáltatást is. Éppen ezért mindez áldás, ha pedig „ezt tudjuk és elfogadjuk, akkor nemcsak mi járunk jól, hanem azok is, akik ránk vannak bízva". Az ősi tanítás, mely szerint minden hatalom Istentől való, nem arra szolgál, hogy „magunkat legitimáljuk", hanem arra, hogy Isten kegyelme legyen a kormányzás mércéje – tette hozzá Balog Zoltán.

Szembenézni a múlttal

A miniszter kitért arra is: Billy Grahamtől megtanulható a bűnbánat képessége is, hiszen az egyik, ha nem az egyetlen nyugati egyházi vezető volt – beleértve a Vatikánt is – aki képes volt a rendszerváltás után önkritikát gyakorolni. Kimondani, hogy nem figyelt eléggé oda, hogy a kelet-európai országokban tett látogatásaival ne igazolja a kommunista diktatúra egyházpolitikáját. „Ebből a bűnbánatból pedig számunkra sokkal több áldás származott, mintha nem jött volna Magyarországra a 70-es években" – fogalmazott.

Martin Luther King (1929–1968) amerikai baptista lelkipásztor és az afroamerikai polgárjogi mozgalom egyik vezető személyisége volt. Célja a különböző bőrszínű amerikai állampolgárok közötti jogi egyenlőtlenség és faji megkülönböztetés megszüntetése volt. Beszédeiben, nyilatkozataiban és tetteiben mindig az erőszakmentességet hirdette, ő maga merénylet áldozata lett, lelőtték.

 

William Franklin "Billy" Graham (1918–2018) amerikai evangélista. Óriási házi és szabadtéri összejöveteleket tartott, korának legbefolyásosabb prédikátorának tartották. A 70-es években titokban Magyarországra is ellátogatott, 1989-ben pedig tízezrek hallgatták tanúságtételét Jézusról az akkori Népstadionban.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint fontos volna alapos kutatás során feltárni, hogy mit jelentett a kommunizmus évtizedeiben Martin Luther King az üldözött egyházak életében. Martin Luther King üzenete, hogy a keresztények harcolhatnak és eredményeket érhetnek el a megkülönböztetéssel szemben, és ez óriási inspiráció volt a szegregált, hátrányos helyzetű keresztény közösségek számára a kommunizmus idején Magyarországon.

Igazodási pontok

Papp János, a Magyar Baptista Egyház elnöke köszöntőjében kiemelte: a konferenciát azért szervezték, hogy a baptista egyház két hithősére ne csak otthonaikban és a baptista egyház közösségeiben emlékezzenek, hanem nyilvánosan, a többi egyházzal együtt. Hozzátette: a cél, hogy e két emberen keresztül felmutassák az üzenetet, amit Isten rájuk bízott.

„Mind Billy Graham, mind Martin Luther King igazodási pontot jelent a baptista egyháznak – mondta Papp János. – Martin Luther King a kisebbségek védelmére és nehéz sorsúak felemelésére tanít. A baptista egyház e tanítást követve Magyarországon több mint 40 cigány gyülekezetben szolgál, iskoláikban pedig közel 15 ezer fiatalt nevelnek, akiknek harminc százaléka roma." 

Alázatos szolgák

David Kostelancik, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője szerint ötven évvel Martin Luther King meggyilkolása után ma is sokan követik filozófiáját, mely szerint bárhol követnek el igazságtalanságot, az mindenhol veszélyezteti az igazságot. Martin Luther King és Billy Graham képviselik minden ember egymás iránti felelőségét. Megmutatták, hogyan küzdhetnek egyházi vezetők nemcsak vallási szabadságért, hanem polgári jogokért és egyenlőségért – mondta az amerikai ügyvivő.

Kattintson, ha vissza akarja nézni a konferenciáról készült videófelvételt!

Viktor Hamm, a Billy Graham Evangelizációs Társaság alelnöke úgy fogalmazott: Billy Grahamet Isten arra választotta ki, hogy nagy hatással legyen a 21. század második felére. Hivatása az volt, hogy üzenetvivő legyen. Egész életét feltette erre a küldetésre, és közben mindvégig „alázatos szolga" maradt. Hozzátette: a világhírű prédikátor sírkövén mindössze ennyi olvasható: 1918-2018, Jézus Krisztus evangéliumának hirdetője.

Közös főhajtás

A konferencián részt vettek a történelmi keresztyén egyházak vezetői, képviselői: Bogárdi Szabó István dunamelléki református püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Steinbach József dunántúli református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke, Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának dékánja. A résztvevők a konferencia előtt megkoszorúzták a két prédikátor domborművét a Magyar Baptista Egyház székházának udvarán.

MTI/reformatus.hu, fotó: Balogh Zoltán/MTI, Christianity Today/BGEA

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió